Napunk

Az antipopulizmus dilemmája

Recep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor. Fotó - MTI/Szigetváry Zsolt
Recep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor. Fotó – MTI/Szigetváry Zsolt

Még ha az ellenzéki pártok össze is tudnak fogni egy hivatalban lévő erős ember ellen, sokkal nehezebb megváltoztatni a politika paramétereit, és ennek megfelelően alakítani a választásokat. Pedig olyan országokban, mint Magyarország, Izrael és Törökország, ezt kell tennie egy heterogén ellenzéki koalíciónak, hogy esélye legyen a győzelemre.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Egyéves, el-elakadó tárgyalásokat követően hat török ellenzéki párt végül egyetlen elnökjelölt mögé sorakozik be a májusi választásokon annak reményében, hogy véget vet Recep Tayyip Erdoğan két évtizedes, egyre autokratikusabb és elnyomóbb uralmának. Ebben a hónapban az úgynevezett Hatok Asztala Kemal Kılıçdaroğlu, a szociáldemokrata és szekularista Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője mellett döntött, miközben olyan fiatalabb, karizmatikusabb versenyzőket mellőzött, mint például Isztambul szintén Köztársasági Néppárt-os polgármestere, aki visszafoglalta a várost Erdoğan Igazság és Fejlődés Pártjától 2019-ben.

Amikor egy tekintélyelvű populista rezsim csal a demokratikus játékban, a józan ész azt diktálja, hogy az ellenzéki pártoknak egyesíteniük kell erőiket, hogy bármilyen esélyük legyen a választások megnyerésére. Bár szükséges az ilyen egység, nem elegendő a sikerhez; valójában a legnehezebb rész az egyesülésről szóló döntés után következik.

Azoknak az ellenzéki pártoknak, amelyek egyesülnek egy adott vezető vagy párt – különösen egy „populista erős ember” – eltávolítása érdekében, ezt a kényszert más programszerű kötelezettségeik fölé kell helyezniük. Hiszen a populista vezetők bizonyítottan aláássák a demokráciát, és minden okunk megvan azt hinni, hogy újraválasztásuk esetén még nagyobb károkat okoznak.

Például Orbán Viktor magyar miniszterelnök a tisztességtelen választások – amikor is az ellenzéket és a civil társadalmat teljesen demoralizálták – közvetlen utóhatásait felhasználta arra, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Izrael

Magyarország

Orbán Viktor

Populizmus

Recep Tayyip Erdogan

Törökország

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Megkezdődött az ukránok integrációjának támogatása, az ebben rejlő lehetőségeket azonban Szlovákia nem használja ki. Az önkormányzatok támogatásra pályázhatnak a menekültek integrációjához szükséges programok megvalósítására, ezzel segíthetnének a belföldi foglalkoztatottság növeléséhez, a menekülteknek azokban jelenleg csak kevesebb mint 8 százaléka kapott munkát. A probléma a gyerekek ellátása lehet, ugyanis csak egy részük jár óvodába vagy iskolába. (euractiv)

Az uniós vezetők támogatják azt a tervet, hogy a következő év során közösen egymillió darab tüzérségi lőszert vásároljanak Ukrajna számára. A tervet a hét elején a külügyminiszterek és a védelmi miniszterek már jóváhagyták. (tasr, ap)