Napunk

Szlovákia odaadja a MiG-29-eseket Ukrajnának

Daniel Zmeko vezérkari főnök és Jaroslav Naď védelmi miniszter. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Daniel Zmeko vezérkari főnök és Jaroslav Naď védelmi miniszter. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Lengyelország után Szlovákia is elküldi használaton kívüli MiG-29-es vadászgépeit Ukrajnának. A kormány pénteken döntött erről, Eduard Heger kormányfő és Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint a döntés alkotmányos. Az erről szóló elemzést azonban nem hozzák nyilvánosságra. 

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Heger pénteken délelőtt azt mondta: a kormány egyhangúan döntött a MiG-ek és a Kub légvédelmi rendszer egy részének átadásáról Ukrajnának – a döntés szerinte összhangban van az alkotmánnyal, és a technika átadásával Boris Kollár házelnök és Zuzana Čaputová államfő is egyetért. „A MiG-ek az ukránok védelmét szolgálják majd, nem támadásra használják őket” – mondta Heger.

A kormányfő elutasította az ellenzéki Smer vezetője, Robert Fico állításait – szerinte ezzel Szlovákiát nem rángatja senki a háborúba. „Szlovákia a NATO, a legerősebb katonai szövetség tagországa” – tette hozzá. Heger leszögezte: a MiG-ek átadását Lengyelországgal és Ukrajnával, valamint további szövetségeseikkel is koordinálták.

Titokzatos kompenzáció

Jaroslav Naď védelmi miniszter és Daniel Zmeko vezérkari főnök is egyetértett abban, hogy a MiG-ek már használhatatlanok voltak Szlovákia számára. Naď szerint az orosz gépekre a Fico-kormány adta fel az utolsó kenetet azzal, hogy amerikai F-16-osokat vásárolt az Egyesült Államoktól.

Zmeko vezérkari főnök szerint a MiG-29-esek légifölény kiharcolására alkalmas gépek, melyeket Ukrajna használni tud majd – a kérdés, mit kezdenek vele. Szlovákia már nem tudta használni őket. Nagy részük karbantartásra szorul, vagy röpképtelen – az ukránok egy részét bevethetik, a többit alkatrészként használhatják, vagy rendbehozhatják, erre megvan a katonai infrastruktúrájuk. Szlovákiában már csak öt MiG-ekre kiképzett vadászpilóta volt állományban a gépek hadrendből való kivonása előtt. Nem volt már hozzájuk sem pótalkatrész, sem muníció, és új pilótákat sem képeztek már ki rájuk.

Naď arról beszélt, hogy a MiG-ek átadása egy féléves folyamat betetőzése. Megismételte, hogy a gépekért és a Kub légvédelmi rendszer egy részének átadásáért az Európai Békekeretből kap kompenzációt Szlovákia, 200 millió euró érkezik majd.

Ezen felül  Naď 700 millió dollár értékű fegyverrendszerre is számít az Egyesült Államoktól.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Jaroslav Naď

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Megkezdődött az ukránok integrációjának támogatása, az ebben rejlő lehetőségeket azonban Szlovákia nem használja ki. Az önkormányzatok támogatásra pályázhatnak a menekültek integrációjához szükséges programok megvalósítására, ezzel segíthetnének a belföldi foglalkoztatottság növeléséhez, a menekülteknek azokban jelenleg csak kevesebb mint 8 százaléka kapott munkát. A probléma a gyerekek ellátása lehet, ugyanis csak egy részük jár óvodába vagy iskolába. (euractiv)

Az uniós vezetők támogatják azt a tervet, hogy a következő év során közösen egymillió darab tüzérségi lőszert vásároljanak Ukrajna számára. A tervet a hét elején a külügyminiszterek és a védelmi miniszterek már jóváhagyták. (tasr, ap)