Napunk

Napunk newsfilter: A pancser, a don és a türk Petőfi

Fotó - OS SR
Fotó – OS SR

1. Hegerék csőre töltötték a Smer propagandaágyúit. 2. Igor Matovič visszautasíthatatlan ajánlata. 3. Orbán megmutatta a benne élő Petőfit a türköknek.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/0TulylR4u1fjUp1olEiGoq

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Hegerék csőre töltötték a Smer propagandaágyúit

Lengyelország megunta a totojázást, és lépett: Andrzej Duda államfő bejelentette, hogy négy hadrendből kivont, de működőképes MiG-29-est küldenek Ukrajnának, további nyolcat pedig helyrepofoznak, aztán az első négy után küldik. Eközben Szlovákia 13 MiG-je a hangárban pihenget, az illetékesek pedig még mindig azon törik a fejüket, hogyan másszanak ki a vadászgépekkel kapcsolatos kutyaszorítóból.

Egy olyan kutyaszorítóból, amelybe önmaguk pancsersége miatt kerültek bele, és melyből most úgy akarnak kimászni, hogy legalább egy kis politikai tőkét kovácsoljanak belőle.

Leszerelt madarak. Szlovákiának összesen tizenegy röpképes MiG-29-ese van, ám tavaly szeptemberben mindegyik befejezte itteni pályafutását – összességében csak a helyet foglalják azok mellett, melyeket már 2008-ban, tehát több mint másfél évtizede a hangárokban tartanak. Továbbadásuk nem úri huncutság, hanem szükségszerűség.

A tervek szerint Szlovákia előbb három alkatrésznek való MiG-et küldene Ukrajnába, később pedig tíz röpképes gépet. Azért nem tizenegyet, mert egyet a hadrendből kivont gépek közül kötelezően a pöstyéni Hadtörténeti Múzeumnak adnak – hogy aztán nézegethessék a turisták, meg az osztálykiránduláson járó 5.C osztály.

Ez a procedúra pedig már régen véget érhetett volna. A gépeket már rég tovább lehetett volna adni, igen, akár Ukrajnának is. Ahogy Ondrejcsák Róbert londoni nagykövet a Napunknak mondta, ahogy a tankokból, úgy a vadászgépekből is a Nyugat csinált magának „vörös vonalat”, melyet most megpróbál átugrani. Ukrajnára nem vonatkozik semmiféle szankció, sem nemzetközi fegyverembargó, bármilyen fegyverhez hozzájuthat, amilyenhez akar. Ráadásul a MiG-29-esekhez értenek is, így ez azonnali segítség lenne nekik, nem kellene hónapokat tölteni azzal, hogy kiképezzék őket mondjuk F-16-osokra.

Pancser munka. Csakhogy Eduard Hegernek és Jaroslav Naďnak sikerült elbaltáznia az egészet – méghozzá azért, mert előbb járt a szájuk, mint a kezük – hiába, nagy úr a politikai PR-kényszer. A vadászgépek továbbadását anélkül dobták be a köztudatba, hogy előkészítették volna azt. Pedig illett volna.

Azt ugyanis ők is tudták, hogy a gépek továbbadása nem lesz egyszerű menet, azon aprócska oknál fogva, hogy a Heger-kormány decemberben megbukott. Így illett volna talán kidolgozni egy alkotmányossági elemzést az egész helyzetről, majd kitalálni a módját, hogy mégis hogyan lehet a gépeket továbbadni Ukrajnába – Lengyelországgal karöltve, az ő segítségükkel.

Ehelyett elindult a forrókrumpli-játék, melyben Heger és Naď kiszolgáltatta a témát a kaotikus szlovák belpolitikának. Hirtelen mindenki MiG-ezni kezdett. Előbb az volt a mondás, hogy a kormány dönthet a gépekről. Aztán az, hogy az államfőnek kellene. Aztán az, hogy a parlamentnek. Aztán jött Igor Matovič, aki kevert egyet a gulyáson, és hirtelen alkotmánymódosítást követelt. S szépen lassan beleolvadtunk a káoszba.

S hogy Hegernek és Naďnak most az lenne a feladata, hogy ezt a helyzetet kicsit tisztázza? Ó, az nem lenne elég szlovákiai. Naď ugyanis kiállt a sajtó elé a héten, és kijelentette, hogy már van jogi elemzésük arról, hogy a megbízott kormány dönthet a repülőgépekről. Csakhogy ezt nem mutatta meg.

Aztán hozzátette azt is, hogy Szlovákia akár 900 millió eurós ellenértéket is kaphat a tavaly nyáron még 300 millióra, a múlt hónapban pedig csupán 150 millióra taksált gépekért. Ebben a 900 millió euróban benne van a 200 milliós uniós kompenzáció, a maradék 700 milliót pedig valamilyen amerikai segítségnyújtásként kaphatjuk meg – de azt Naď szemérmesen elhallgatta, hogy mit jelent ez pontosan.

Előrerágott propaganda. S hogy ennek a több mint egy hónapig tartó totojázásnak mi lett az eredménye? Az Ipsos felmérése szerint Hegerék az ukrán védelmi képességek megerősítése helyett csőre töltötték a Smer propaganda-ágyúit. Az emberek csupán 26 százaléka ért egyet a MiG-ek Ukrajnába küldésével, hatvan százalékuk ellenzi a dolgot.

Ezen pedig nem lehet csodálkozni, ha Hegerék engedik, hogy a Smer a nép szájába köpje az előrerágott orosz propagandát. A többiek pedig csak irigykedve nézhetik a lengyeleket, akik számára teljesen egyértelmű, hogy egy percig sem akarnak a „russzkij mir-ben” élni.


2. Igor Matovič visszautasíthatatlan ajánlata

Ma délelőtt találkozott volna a Szövetség székházában Igor Matovič és Forró Krisztián, hogy Matovič valamiféle „nagylelkű” ajánlatot tegyen a Szövetségnek a választások előtt, ám a találkozóra végül nem került sor, az Egyszerű Ember ugyanis lebetegedett.

Don Igor. A „nagylelkű” ajánlat szókapcsolat Matovič magyar ökle, Gyimesi György médiájának terméke

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Igor Matovič

Jaroslav Naď

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak