Napunk

Az étolajok ára csökken, a húsért többet fogunk fizetni, a vaj árának csökkenése nem tartott sokáig – mondja az élelmiszeripari kamara igazgatója

Élelmiszerek árusítása. Illusztrációs fotó - TASR
Élelmiszerek árusítása. Illusztrációs fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Semmi sem emelte olyan módon az infláció mértékét tavaly a szlovákiai piacon, mint az élelmiszerek ára. Múlt év decemberében az élelmiszerek és az italok az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva 28 százalékkal voltak drágábbak, az egész évet figyelembe véve pedig átlagosan több mint 19 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

A Denník E az élelmiszerárak idei és jövő évi lehetséges alakulásáról beszélgetett Jana Venhartovával, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara igazgatójával.

Az interjúban szóba kerül,

  • milyen következményei lehetnek az olcsóbb élelmiszerek iránti növekvő keresletnek;
  • mely élelmiszerek esetében van esély arra, hogy idén olcsóbbak legyenek, és melyek lesznek még drágábbak;
  • hogy a növekvő költségek nem csökkentik-e az élelmiszerreceptek minőségét;
  • mi a véleménye az élelmiszergyártóknak a vasárnapi boltzárról.

Mit gondol, tovább emelkednek az élelmiszerárak Szlovákiában az energiaköltségek vagy a bérek folyamatos emelkedése miatt? És ha igen, mennyivel?

Tavaly az élelmiszerárak valóban drámaian emelkedtek, és azt is meg kell mondani, hogy ha összehasonlítjuk magunkat az Európai Unió más országaival, akkor a közép- és kelet-európai országok vannak a legrosszabb helyzetben. Itt emelkednek az árak a leggyorsabban. Idén nem számítunk a tavalyihoz hasonlóan erős emelkedésre, de azt mindenképpen el kell mondanunk, hogy a polcokon lévő végső árakat maguk az üzletek határozzák meg. Mi, élelmiszergyártók csak a saját eladási árainkról beszélhetünk. A polcokon azonban már most is tapasztalható némi árcsökkenés egyes élelmiszereknél.

Folytatódik az élelmiszer-infláció növekedése idén is, vagy lassan helyreállnak az árak?

Inkább némi stabilizálódásra számítunk. Nem fog ugrásszerűen növekedni, de még mindig sok olyan tényező befolyásolja az árakat, amely az év során változhat. A tavalyi év elején sem tudtuk, hogy az energiaárak meddig fognak elmenni. Nagyon nehéz megjósolni a jövőbeli fejleményeket.

Mi fog még jobban drágulni, és minek csökkenhet az ára

Az élelmiszerpiacon mindenesetre paradox helyzet áll fenn – egyes alapvető mezőgazdasági alapanyagok, például a gabona és az olajos magvak ára az elmúlt hónapokban csökkent a világpiacon, de a boltok polcain a kész élelmiszerek ára még mindig a korábbi magas szinten van. Miért van ez így, és mivel védekeznek az élelmiszergyártók?

Az élelmiszergyártók hosszú távú szerződéseket kötnek az alapanyagok beszállítóival. A tőzsdei árak ezért csak fokozatosan mutatkoznak meg közvetlenül a boltokban a kész élelmiszerek árában. A vaj ára például már most is drasztikusan csökken. A piaci kínálat belőle ismét elég nagy. Ugyanakkor árkülönbségek is vannak az importált vaj és a szlovák termelőktől származó vaj között. Ez annak az eredménye, hogy amikor egy szlovák tejüzem hosszú távú szerződéseket köt a szlovák gazdákkal, a tőzsdei ár nem tükröződik azonnal a vaj árképzésében. Ugyanígy az üzletláncokkal az új árakról folytatott tárgyalásainknak is megvan a maga menete. Legtöbbször két-három hónapot vesznek igénybe. Az árak, amelyeket élelmiszergyártókként a beszállítóinkkal fixálunk, csak fokozatosan közelednek a tőzsdei árakhoz.

Ez azt jelenti, hogy a szlovákiai élelmiszergyártók még mindig a drágább alapanyagokat veszik elő a raktáraikból a korábbi magasabb árakon?

Pontosan. A gabona és az olajos magvak ára is csökkenhet az új betakarítás után. Addigra a magasabb árú régebbi készleteiket elhasználják. Ez azonban minden árucikk esetében eltér. A sertéshús esetében például most más a helyzet. A tőzsdei ára a hiány miatt történelmi csúcson van. Szlovákia nem önellátó sertéshúsból. A sertéshúsfogyasztásunknak csak mintegy 30 százalékát tudjuk megtermelni, ezért nagyon függünk a tőzsdéhez kötött importtól. A sertéshús magas tőzsdei ára ezért gyorsan tükröződik a bolti áraiban.

Mely élelmiszerfajták drágulására számíthatunk, és melyek ára csökkenhet? A szlovák kereskedők szerint ugyanis nemcsak a vaj, hanem a liszt és az olajok is olcsóbbá válhatnak a többlet miatt.

A már a polcokon lévő olajok ára szintén csökken. Az olaj tekintetében importra vagyunk utalva, mert nincs jelentős hazai termelésünk, és a világpiacokon most bőven van olaj. Ami a tejet, illetve a vajat illeti, valószínűleg már elértük az árcsökkenés alját. A vajtöbbletet most adják el, és később az ára stabilizálódni fog, így az ára nem fog tovább csökkenni. Számos tényező befolyásolja az árakat. Nemcsak az alapanyagok, hanem az energia ára is. Noha a gáz ára jelentősen csökkent a tőzsdei árával, sok termelő számára csak tavaly év végén értek véget a sokkal kedvezőbb régebbi szerződések, és most drágábban jutnak gázhoz. Az élelmiszerárakba ugyanígy a bérek és a törvény által előírt bérkiegészítések is beleszólnak, amelyeket a politikusaink csak nemrég emeltek meg, így július elsejétől jelentősen emelkedni fognak.

Jana Venhartová, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara igazgatónője. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Mely élelmiszerek lehetnek még olcsóbbak, és melyek fognak drágulni hasonlóan a húshoz?

Ez tényleg sok változékony tényezőtől függ.

Megtudna nevezni más konkrét élelmiszereket?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Élelmiszer

Energiaválság

Gazdaság

Infláció

Kiskereskedelem

Mezőgazdaság

Szlovákia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak