Napunk

Napunk newsfilter: Ha valaminek örülni lehet március 15-én, az az, hogy Orbán Viktor békén hagyta Petőfi Sándort

Orbán Viktor Kiskőrösön. Fotó - MTI / Máthé Zoltán
Orbán Viktor Kiskőrösön. Fotó – MTI / Máthé Zoltán

1. Orbán Viktor megint nem a fővárosban ünnepelt, és a beszédében sem mondott tulajdonképpen semmit. 2. Petőfivel mutat némi egységet a Szövetség, Matovič Forrónak udvarol. 3. Hamran szabadságharca.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Orbán Viktor megint nem a fővárosban ünnepelt, és a beszédében sem mondott tulajdonképpen semmit

Úgy tűnik, Orbán Viktor hagyományt csinál abból, hogy a nemzeti ünnepeket nem a fővárosban, hanem vidéken tartja meg. 2022. október 23-án Zalaegerszegen ünnepelt, pedig a leginkább Budapesthez kötődő 1956-os forradalom a Fidesz-mitológiában nagyon fontos helyet foglal el. A Fidesz azonban nem hajlandó párhuzamot látni 1956 leverése és Ukrajna megtámadása között, Orbán Viktor még a történelmet is meghajlította, amikor arról beszélt, hogy 56-ban a magyarok a békéért lázadtak fel.

A miniszterelnök idén március 15-ét sem Budapesten töltötte, bár az 1848 márciusi események – ahogy az 56-os forradalom legfontosabb eseményei is – itt történtek. Hogy miért nem a fővárosban ünnepel Orbán, arra még októberben volt egy érdekes megfejtése Ésik Sándornak, a Diétás Magyar Múzsa közéleti Facebook-oldal vezérfőszerkesztőjének. Szerinte Orbán nem akarja, hogy a pszichózisban tartott Fidesz-hívek tömegei összetalálkozzanak az ellenzéki megemlékezések elkeseredett résztvevőivel, mert abból balhé lehet.

Mindenesetre az, hogy Petőfi 200 éve született, jó ürügyet biztosított Orbánnak, hogy az idei március 15-ét Kiskőrösön tartsa. A visszafogottan izgalmas kérdés csak az volt, hogy a miniszterelnök hogyan fogja az oroszok ellen vívott segesvári csatában elesett/eltűnt szabadságharcos költő emlékezetét hozzáigazítani az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos békepártinak mondott oroszpárti álláspontjához.

A jó hír az, hogy erre még a történelmet könnyedén hajlítgató Orbán Viktor sem vállalkozott. A Kiskőrösön elmondott beszéde, mint a 444 fogalmaz, „kilencven százalékban egy általános iskolai, azon belül is közepes irodalomóra felmondása volt”, a végén volt csak némi aktuálpolitika: Orbán szerint Petőfi fellázadna, amikor idegenek akarják megmondani, hogyan éljünk, vagy amikor egy európai szuperállamba akarnak minket belekényszeríteni.

A Petőfi-kultusz nagy fejlődésen ment keresztül és minden rezsim a maga arcképére formálta kicsit. Ez a NER-rel sincs másképp: épp készül minden idők legdrágább magyar filmje Petőfiről, amitől az előzmények láttán túl sok jóra nem számíthatunk, de ha valaminek a mai napon örülni lehet, az az, hogy legalább Orbán Viktor békén hagyta Petőfi Sándort.


2. Petőfivel mutat némi egységet a Szövetség, Matovič Forrónak udvarol

A Szövetség – vagy hát pontosabban az MKP-platform – a magyar kormányéval azonos állásponton szokott lenni a külpolitikai és kultúrharcos kérdésekben. Ahogy Orbán Viktor is tartózkodott az ünnep kapcsán az aktuálpolitikától, március 15 kapcsán tőlük sem hallottunk semmi meredeket – hogy lehet-e összefüggés, annak eldöntésére nem vállalkoznánk.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Gyimesi György

Hamran István

Igor Matovič

Március 15

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Robert Fico

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak