Napunk

A tapasztalt játékosokat kirakta a csapatból átlagos teljesítményük miatt. Mit tett Guľa, hogy a DAC most a bajnoki címért megy?

Adrián Guľa. Fotó - Michaela Brůhová
Adrián Guľa. Fotó – Michaela Brůhová

Adrián Guľa a feltörekvő DAC arca lett: a csapat most a Slovan helyére pályázik.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Slovan pozícióját az elmúlt években senki sem tudta fenyegetni. Zsinórban négy bajnoki címet nyert, a legutóbbi volt a tizenkettedik a függetlenség korszakában. A Slovan rendelkezik a legtöbb pénzzel, a legtapasztaltabb és legszélesebb játékoskerettel.

A tizenharmadik címet azonban nem biztos, hogy megszerzi, mivel most egy komoly ellenféllel kell szembenéznie, ez pedig nem más, mint a dunaszerdahelyi DAC .

A dunaszerdahelyi klubnál nem sokat beszéltek nyilvánosan a cím megszerzéséről, de ez a cél most nagyon is valós. A Fortuna Liga alapszakaszának 22 fordulója után ugyanis Adrián Guľa vezetése alatt a tabella első helyén végzett, egy ponttal megelőzve a Slovant, vasárnap pedig a rájátszásban a Besztercebányát is legyőzték, míg a Slovan hazai pályán kikapott a Zsolnától.

A Slovannak nem sikerült túl jól a tavaszi szezonkezdet – egymás után háromszor játszott döntetlent, előbb Dunaszerdahellyel, majd Besztercebányával, végül Aranyosmaróttal.

Dunaszerdahely ezzel szemben sikeresen teljesít: 15 egymást követő mérkőzésen nem kapott ki, és ebből 11-et megnyert. Legutóbb a Trencséntől kapott ki a 7. fordulóban.

Guľa egy működő rendszert hozott létre Dunaszerdahelyen, megfelelően töltötte fel a csapatot, lehetőséget ad a fiataloknak, a szurkolók pedig kedvelik a játékstílusát.

Noha id. Vladimír Weiss, a Slovan edzője már többször is kijelentette, a bajnoki cím megszerzése a prioritásuk, a Slovannak most egy minőségi kihívóval kell szembenéznie. Utoljára öt éve előzték meg őket, akkor a Spartak Trnava.

Ha Dunaszerdahely nyerné meg a bajnoki címet a Slovan ellenében, az meglepő lenne, de nem szenzáció. A klub vezetése Világi Oszkárral az élén minőségi körülményeket teremtett a klubban, beleértve az edzőközpontot és egy megfelelő stadiont.

A klubhoz tartozik a MOL Football Academy is, amit 2018-ban építettek. Az akadémia létrehozásának összköltsége meghaladta a 14 millió eurót, amelyhez legnagyobb arányban a Magyar Labdarúgó Szövetség járult hozzá (6,5 millió euró), Világi pedig 6 millióval a DAC-on keresztül.

Most pedig egy döntő tényezővel bővült a Magyarország bőséges pénzügyi támogatásával kiépített infrastruktúra. Ez pedig nem más, mint egy modern edző Guľa személyében, aki tudja, mit akar játszani a csapatával.

A DAC játéka agresszívebb, dinamikusabb, kombinatívabb, és a magas letámadásra épül. Guľa teljesítménye az elődeivel, például a portugál João Janeiróval való összehasonlításban is megmutatkozik.

Érdeklődés külföldről

Guľa a nyáron érkezett Dunaszerdahelyre, bár akkor még úgy tűnt, hogy a Sparta Praha edzője lesz. Mint azt a Denník N-nek egy őszi interjúban elmondta, nagyon közel állt ahhoz, hogy aláírja a szerződést a Spartával. A Sparta azonban végül a dán Brian Priske mellett döntött, akiről Tomáš Rosický, a Sparta jelenlegi sportigazgatója Mikel Artetát, korábbi csapattársát és az Arsenal jelenlegi edzőjét is kikérdezte.

Bár Guľa csak egy rövid nyári felkészülésen vett részt, a csapatra gyakorolt hatása már néhány hét után megmutatkozott. A DAC jól szerepelt az európai kupasorozatban. Az Európa Konferencia Liga előselejtezőiben kiütötte a Cliftonville-t és a Vikingurt, majd kiesett az erősebb román FCSB-vel (a Steaua Bukarest utódjával) szemben.

Azóta a DAC a Fortuna Ligára koncentrál, míg a Slovannak a Konferencia Ligában is kellett (és kell) játszania.

A Fortuna Ligában már csak kilenc forduló van hátra a rájátszásból. A DAC és a Slovan között négy pont a különbség, és két mérkőzésen – április 9-én és május 6-án – játszanak egymással.

Az utolsó két mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult. Az elsőt augusztusban a pozsonyi Téglamezőn, a másodikat februárban a MOL Arénában láthattuk. Az eredmények tehát arra utalnak, hogy a bajnokság egészen a végéig érdekes fordulatokat hozhat.

Jan Van Daele, a DAC belga sportigazgatója a téli felkészülés befejezése után tartott sajtótájékoztatón így nyilatkozott: „A bajnoki címről nem fogok beszélni. Folytatnunk kell az őszi teljesítményünket. Továbbra is úgy gondolom, hogy a Slovan a fő esélyes a bajnoki címre. Játékban van a Konferencia Ligában és a kupában. Nincs más hátra, mint keményen dolgozni és eredményeket elérni, hogy a végén elmondhassuk, hogy sikeres szezont zártunk.”

A DAC-nak azonban most már egyértelmű célja van:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

DAC

Labdarúgás

Slovan

Sport

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak