Napunk

Bugár, Érsek, Jakab, Ravasz és a többiek – lesznek-e nagy visszatérők az előrehozott választásokon?

Bugár Béla, Filip (Kurian) Mónika, Nagy Dávid, Érsek Árpád. Fotók – Vladimír Šimíček, Tomáš Benedikovič, FB/Nagy Dávid
Bugár Béla, Filip (Kurian) Mónika, Nagy Dávid, Érsek Árpád. Fotók – Vladimír Šimíček, Tomáš Benedikovič, FB/Nagy Dávid

Több ismert magyar politikus eltűnt a közéletből ebben a választási ciklusban, de vannak, akik nem zárják ki a visszatérést. Megnéztük, kik bukkanhatnak fel a jelöltlistákon az őszi választáson.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Híd 2020-as választási veresége és az egyesült magyar párt, a Szövetség 2021 őszi megalakulása után több ismert szlovákiai magyar politikus eltűnt a nyilvánosság elől. Többen később nyilvánosan is kijelentették, hogy kilépnek a Szövetségből – köztük volt Érsek Árpád és Bugár Béla, akik a Híd 2020-as listáját vezették, és a legtöbb szavazatot kapták a párt jelöltjei között.

Nem csak Bugár és Érsek tűntek el a közéletből az elmúlt években. A Híd korábbi képviselői, miniszterei vagy államtitkárai közül többen kiszálltak a politikából, de az MKP korábbi ismert arcai között is akad, aki már nem politizál a Szövetségben.

A Napunk utánajárt, lesznek-e nagy visszatérések a szeptemberi előrehozott választások során, és ha igen, a Szövetség vagy más pártok listáján indulnak-e az ismert magyar politikusok.

Bugár kizárja, Érsek gondolkodik

Bugár Béla a Fórum Kisebbségkutató Intézet nemrég nyilvánosságra hozott felmérése szerint még mindig a legismertebb szlovákiai magyar politikus – az emberek 91 százaléka ismeri, pedig már három éve távozott a politikából. A támogatottsága már alacsonyabb – csak a megkérdezettek 30 százaléka voksolna rá.

Bugár a Napunknak elmondta, nem tér vissza a politikába. „Nem lenne semmi értelme” – mondta azzal, hogy többen is megszólították. „Ha a Szövetség másképp gondolta volna, és nem lennének ezek az ellenségeskedő villongások, besegítettem volna. De aktív politikus már nem akarok lenni, és most már besegíteni sincs értelme.”

Dzurinda még régebben megszólította Bugárt, amikor még nem tudta, hogyan fog kinézni a projektje. „Neki is megmondtam, aktívan már nem akarok bekapcsolódni.”

Nem zárkózik el ilyen egyértelműen a politikai visszatérés elől Érsek Árpád, a Híd korábbi közlekedési minisztere és listavezetője, aki 2020-ban 24 857 karikát szerzett, habár a pártja ezzel együtt is csak 2 százalékkal zárta a választást.

Érsek tavaly márciusban jelentette ki, hogy – Csicsai Gábor korábbi földművelésügyi államtitkárral közösen – kilép a Szövetségből. „Sokszor éreztem úgy, hogy az Szövetség vezetői saját érdekeiket, pozíciójuk megtartását tartják elsődlegesnek, közösségünk jóval eredményesebb érdekképviselete helyett” – indokolta döntését Érsek.

Az exminiszter a Napunknak esetleges visszatérésévek kapcsolatban azt mondta,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bugár Béla

Érsek Árpád

Magyar Szövetség

Pfundtner Edit

Ravasz Ábel

SaS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak