Napunk

Napunk newsfilter: Káčer vállalja, amit Magyarország területi követeléseiről mondott

Rastislav Káčer. Fotó - Tomáš Hrivňák
Rastislav Káčer. Fotó – Tomáš Hrivňák

1. A szlovák külügyminiszter továbbra is aggódik Felvidékért. 2. A brit üzletember, akit a putyini rezsim emberei meg akartak öletni. 3. Čaputová újraválasztási esélyei jók az Ipsos felmérése alapján.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/2dwm5tOHKHmtzaO8rh6Brv

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A szlovák külügyminiszter továbbra is aggódik Felvidékért

Rastislav Káčer megbízott külügyminisztert a szlovákiai magyar politika és társadalom egy része élesen bírálta és a lemondását/menesztését követelte, miután azt mondta a Markíza tévé vitaműsorában, hogy ha Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, akkor Magyarországnak területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben.

A Szövetség párt elnöke Stop Káčer! kampányt hirdetett; Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pedig azt ajánlotta a szlovák külügyminiszternek, hogy keressen fel egy pszichiátert. A szlovákiai magyarok körében pedig azok tiltakoztak a leghevesebben, akik egyébként nyíltan hirdetik a revizionista gondolatot.

Erre a problematikus, hatalmas visszhangot kiváltó Káčer-kijelentésre kérdeztek rá a külügyminiszterrel készült nagyinterjúban. Káčer megerősítette a korábbi véleményét. Azt mondta, ma sem gondolja másképp a közép-európai geopolitikai helyzetet.

A külügyminiszter úgy fogalmazott, pozíciójából kifolyólag kötelező enyhén paranoiásnak lennie, és a rossz forgatókönyvekkel is számolnia kell, mert aki ezt nem teszi meg, az naiv. És ő inkább azt az utat választja, hogy rossz forgatókönyveket is készít, amelyeket aztán a valóság nem követ, de nem tehet úgy, mintha az adott fenyegetés nem létezne. Káčer úgy véli, ma az a mentalitás van jelen, hogy nem a problémával foglalkoznak, hanem azzal, aki felhívja a figyelmet a problémára.

Történelmi mintázatok. Szerinte Putyin úgy változtatta meg Ukrajna integritását és avatkozott be a szuverenitásába, ahogy azt a történelemben Hitlernél láttuk 1938-ban. Csehszlovákia határát azzal az érvvel változtatták meg, mely szerint ennek a köztársaságnak nincs meg a történelmi alapja. Továbbá meg kell védeni a Csehszlovákia területén élő kisebbségeket. Pontosan ezzel érvelt Putyin is Donbasz kapcsán, mondta Káčer, aki szerint felbujtották ezeket a kisebbségeket, és fokozatosan radikalizálódtak.

Azt elismerte Káčer, hogy Magyarország nem fogja megtámadni Szlovákiát, és nem jelent katonai fenyegetést az országra. Arra emlékeztetett viszont, hogy a bécsi döntés sem a harctéren dőlt el.

A szlovák külügyminiszter tehát lényegében megismételte a korábbi aggályait. Azt belátta, hogy Magyarország és Szlovákia között nem kerül sor katonai konfliktusra, de az ország területi integritásáért továbbra is aggódik. Az aggodalom pedig onnét jön, hogy tíz éve figyelmesen olvassa a vezető magyarországi politikusok megnyilatkozásait, és ezért ilyen óvatos.

Káčer tehát nem változtatott a véleményén, amikor szembesítették őt a nagy vihart kiváltó nyilatkozatával. Egy kicsit tágabb kontextust vázolt fel, de a lényegi üzenet változatlan maradt.

Továbbra is úgy véljük, hogy fölösleges feszültséget szít egy ilyen problémás kijelentés egy minisztertől. Magyarország külpolitikai orientációját ilyen provokatív állítások nélkül is lehet bírálni, megtette ezt Németh Zsolt is nemrég. Neki sem lehet könnyű szénné égetni magát Helsinkiben, de ez legyen az ő dilemmája.

Most, hogy Káčer pártpolitikus lett, belépett a Demokrati pártba, melynek vezetője, Eduard Heger megbízott kormányfő, aktívan részt vesz majd a választási kampányban. Reméljük, a bevallott paranoiáját kordában tudja majd tartani, és a magyar kártyát nem húzza elő.


2. A brit üzletember, akit a putyini rezsim emberei meg akartak öletni

Bill Browder, akit Vlagyimir Putyin Oroszország legnagyobb ellenségének nevezett, interjút adott a Denník N-nek. A beszélgetés apropóját az adta, hogy Browder új könyvét, a Freezing Ordert lefordították szlovák nyelvre. A brit üzletember nem író, ez a második könyve; az elsőt, a Vörös jelzést 2016-ban Magyarországon is kiadták.

Browder Oroszországban vállalkozott, és világszerte akkor lett ismert, amikor a Kreml célkeresztjébe került Szergej Magnyickij orosz ügyvéddel egyetemben, akivel hatalmas adócsalást lepleztek le. Magnyickijt 2008-ban börtönözték be, és egy évvel később halálra kínozták és verték – a börtönben halt meg.

Évekig küzdött Browder azért, hogy az egykori munkatársról elnevezett Magnyickij-törvény elfogadását sikerre vigye. A törvény lényege,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Rastislav Káčer

Vlagyimir Putyin

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak