Napunk

Az üldözéstől az elnöki gratulációig. Március 15-e Szlovákiában tegnap és ma

Az 1919 márciusában ledöntött kassai honvédszobor. Forrás - Molnár Miklós gyűjteménye
Az 1919 márciusában ledöntött kassai honvédszobor. Forrás – Molnár Miklós gyűjteménye

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A szerző történész, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója

2022-ben Zuzana Čaputová elnök asszony egy amúgy teljesen emberi és a világ nagy részén semmiféle feltűnést nem keltő, ám Szlovákiában mégis egyedülálló cselekedetre szánta rá magát, gratulált a szlovákiai magyaroknak március 15-i nemzeti ünnepük alkalmából. (Čaputová idén is így tett.) Fontos megjegyezni, hogy hivatalban lévő (cseh)szlovák közjogi méltóság a felvidéki magyarság immár 100 éves története során első ízben tett ilyet, hiszen az első csehszlovák köztársaságban még büntetés járt március 15-e megünnepléséért. Éppen ezért nem árt felidézni, hogyan jutottunk el Čaputová elnök asszony Facebook-posztjáig.

A csehszlovák állam és az 1848/49-es magyarországi forradalom és szabadságharc kapcsolata nem jól indult. 1919 elején ugyanis, csupán néhány héttel azt követően, hogy a csehszlovák csapatok birtokukba vették a mai Dél-Szlovákiát, a Vavro Šrobár vezette szlovák elit rögtön szemben találta magát a kérdéssel, mit kezdjen március 15-vel, amely akkorra már – ha nem is annyira, mint ma, de – fontos nemzeti emléknapnak számított a magyarok között:  ezen a napon virágot és koszorút vittek az 1848-hoz kapcsolható szobrokhoz, emlékművekhez, sírokhoz és megemlékeztek a szabadságharc áldozatairól.

Šrobár az erőt választotta

És ilyen emlékhelyekkel Dél-Szlovákia is tele volt, elég csak a pozsonyi Sétatéren (ma Hviezdoslav tér) álló Petőfi-szoborra, a komáromi Klapka-szoborra, a kassai honvédemlékműre vagy a losonci, érsekújvári, rozsnyói Kossuth-szobrokra gondolni (amely szobrok és emlékművek közül nem mellékesen 1921 végén már csak Klapka tábornok komáromi szobra állt a helyén).

Šrobár, aki tulajdonképpen joggal feltételezte azt, hogy a március 15-i megemlékezések a magyar lakosság nemzeti öntudatának és a történelmi Magyarországhoz való ragaszkodásának kifejezésére ad majd lehetőséget, az erőt választotta, és

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Szlovákiai magyar

Történelem

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Az Ódor-kabinetnek is folytatnia kell a tűzvész sújtotta Selmecbánya megsegítését, jelentette ki Zuzana Čaputová. Ez az ősi bányaváros annyira egyedi, hogy az állam számára kötelezőnek kellene lennie a műemlékek megmentésének, véli az államfő, aki szerdán látogatott el Selmecbányára.

Ha gyűlöletet és az információkkal szembeni bizalmatlanságot adjuk át a következő generációknak, abból csak katasztrófa lehet, véli Ódor Lajos. A miniszterelnök elmondta, különösen aggasztja, hogy milyen sok tanár hisz az dezinformációknak

Komplikációk nélkül zajlott le Ferenc pápa háromórás műtétje, közölte a Vatikán. A katolikus egyházfőt szerdán szállították kórházba, mivel bélműtétet kellett végrehajtani rajta. A Vatikán közlése szerint a pápa „visszatérő, fájdalmas és súlyosbodó” hasi sérvtől szenved, a beavatkozás után néhány napig várhatóan kórházban marad. (čtk)