Napunk

Mutatjuk, hogyan változik a jelzáloghitel törlesztőrészlete, ha a kamatláb öt vagy hat százalékra emelkedik

Fotó - JumpStory
Fotó – JumpStory

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

  • Idén mintegy 50 ezer, átlagosan 85 ezer eurós jelzáloghitellel rendelkező személynek változik meg a jelzáloghitel-kamatlába, jövőre pedig még többnek.
  • Példákon mutatjuk be, hogyan változik a jelzáloghitel havi törlesztőrészlete, ha a kamatláb négy, öt vagy hat százalékra emelkedik.

Azok a hitelfelvevők, akik kamatrögzítési időszaka a végéhez közeledik, idén kellemetlen helyzetbe kerülnek. Az új kamatláb, amely alapján a hitelt törleszteni fogják, akár négy százalékponttal is emelkedhet. A Denník E számításai szerint ennek következtében a havi törlesztőrészlet több száz euróval is emelkedhet.

A bankok 2019 óta történelmien alacsony, egy százalék körüli kamatok mellett kínálták a jelzáloghiteleket. Egy évvel ezelőtt azonban a jelzáloghitelek árai az Európai Központi Bank (EKB) alapkamat emelésére reagálva, amely így harcol a magas inflációval, megugrottak. Az elmúlt egy év során a jelzáloghitelek mintegy három százalékponttal drágultak, a legnagyobb bankok jelenleg 4 százalék feletti kamatlábbal kínálják a hiteleknek ezt a típusát.

A drágulás azonban még folytatódhat. A legnagyobb bankok elemzői szerint a jelzáloghitel-kamatok öt százalék felé közelítenek, és egyesek azt sem zárják ki, hogy átlépik ezt a küszöböt. Az EKB-nak ugyanis egyelőre nem sikerül megfékeznie az inflációs nyomást, ezért bejelentette, hogy folytatja a monetáris politika szigorítását.

Mit jelent ez az ügyfelek számára 

A Szlovák Nemzeti Bank adatai szerint idén a bankok 4,5 milliárd euró értékű jelzáloghitel esetében határoznak meg új kamatlábat. Az új havi törlesztőrészlet nagyjából 50 ezer ügyfelet érint, a jelzáloghitel értéke átlagban 85 ezer euró.

Ez a bankok számára is új tapasztalat lesz. A hitel jóváhagyásakor ellenőrizték, hogy a hitelfelvevő 2 százalékponttal magasabb kamatlábak mellett is képes-e fizetni a törlesztőrészleteket. A kamatok újbóli meghatározása azonban ennek akár a dupláját is hozhatja.

Jövőre nagyjából kétszer annyi jelzáloghitel esetében változnak a kamatok, mint 2023-ban.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bank

Gazdaság

Lakáshitel

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Az uniós vezetők támogatják azt a tervet, hogy a következő év során közösen egymillió darab tüzérségi lőszert vásároljanak Ukrajna számára. A tervet a hét elején a külügyminiszterek és a védelmi miniszterek már jóváhagyták. (tasr, ap)

Baleset történt a D2-es autópályán Csehország irányából Malacka (Malacky) felé, egy autó lehajtott az útról és a tetejére fordult. Ketten megsérültek. A helyszínre érkező mentőhelikopter miatt ideiglenesen lezárták a D2-es autópályát Jókúttól (Kúty). (tasr)

Olena Kondratyuk, az ukrán parlament alelnöke szerdán, március 29-én Pozsonyba érkezik, hogy beszédet intézzen a szlovák parlamenti képviselőkhöz. A felszólalás 10:00-kor kezdődik. Boris Kollár házelnök elmondta, hogy biztosítanak tolmácsot, de a képviselők nem tehetnek fel kérdéseket az ukrán politikusnak. (tasr)

Az eredeti tervek szerint valósul meg III. Károly brit uralkodó franciaországi látogatása, az országban tapasztalható kaotikus helyzet ellenére is, közölte a brit kormány. A királyi pár vasárnap érkezik Párizsba, ahonnan szerdán utaznak tovább Németországba. (tasr)