Napunk

Zuzana Čaputová tart attól, hogy Szlovákia az orbáni útra tér

Petr Pavel és Zuzana Čaputová. Fotó - Tomáš Benedikovič
Petr Pavel és Zuzana Čaputová. Fotó – Tomáš Benedikovič

Zuzana Čaputová szerint a V4-re külföldön már nem tekintenek egységes politikai blokként, Petr Pavel szerint is át kellene értékelni a V4-es együttműködést.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Petr Pavel új cseh államfő beiktatása utáni első hivatalos útja Szlovákiába vezetett, ahol hétfő este részt vett a Denník N és a cseh Deník N által szervezett beszélgetésen Zuzana Čaputová szlovák államfővel a Szlovák Nemzeti Színházban.

Petr Pavel Pozsonyban felkereste Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának emlékhelyét, valamint ellátogatott a Tepláreňhez is, ahol tavaly októberben egy radikális lövöldöző meggyilkolta Matúš Horváthot és Juraj Vankuličot.

Pavel és Čaputová beszélgetésének legfontosabb témái a következők voltak:

  • hogyan látják a V4 jövőjét és Orbán Viktor szerepét,
  • folytatni kell-e Ukrajna támogatását, és elutazik-e együtt a két államfő Kijevbe,
  • újraindul-e az államfői posztért Zuzana Čaputová,
  • miről fog szólni a következő parlamenti választás Szlovákiában.

Bővítenék-e az államfői jogköröket?

Zuzana Čaputová nagyon közeli politikai partnere az új cseh elnöknek – a szlovák államfő kampánystábjának egyes tagjai Pavelt is segítették a kampányban, és Čaputová személyesen gratulált Pavelnek a választási éjszakán Prágában.

Olyan volt, mintha egy rocksztár jött volna – mondta Pavel Čaputovának erről a váratlan prágai látogatásáról. Čaputová a kérdésre, hogy Andrej Babišnak is elment volna-e gratulálni, azt mondta, a felmérések egyértelműen mutatták, mi lesz az eredmény. Ha pedig máshogy alakult volna, sok más szép helyet felkereshetett volna Prágában, tette hozzá Čaputová.

Pavel nem vágyik az elnöki mandátum kiszélesítésére, ami elődjének, Miloš Zemannak tudatos törekvése volt. Az elnök ne irányítani akarja az országot, hanem egyesíteni és közös értelmet adni neki, mondta a cseh államfő.

Zuzana Čaputová szerint Szlovákiában egy területen lehetne erősíteni az elnöki jogköröket. Szerinte a gyakori szlovákiai alkotmánymódosítások kontrollja lehetne a köztársasági elnök, ha az alkotmány módosításait is visszaküldhetné a parlamentnek, ahogy azt ma a hagyományos törvényekkel megteheti.

Fotó – Tomáš Benedikovič

Újraindul-e Čaputová?

Čaputová megismételte korábbi álláspontját, hogy akkor nevez ki szakértői kormányt, ha Eduard Heger kormánya alapvető kérdésekben kudarcot vall. Szerinte a parlamenti pártok közül egyik sem jelezte, hogy egy ilyen kormányt támogatna, ezért az valószínűleg nem tudna törvényeket átvinni a parlamenten. „Készen állok megtenni, ha elkerülhetetlen lesz” – mondta Čaputová.

A szlovák köztársasági elnök továbbra sem foglalt állást abban a kérdésben, elindul-e a 2024-es szlovákiai elnökválasztáson. Felelősségteljesen mérlegeli, mit tegyen, mondta, és kijelentette, a döntés heteken belül meg fog születni.

Szlovákia az orbáni úton?

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a V4 is hangsúlyos szerepet kapott a beszélgetésen.

Orbán Viktoron nem áll vagy bukik sem Magyarország, sem a V4, mondta Petr Pavel cseh elnök. „Adjunk időt ennek a dolognak” – tette hozzá. A V4-et szerinte át kellene értékelni, mert nem tudja teljesíteni azt az elvárást, hogy a külpolitika vagy a biztonságpolitika terén koordinálja az országokat. Konzultációs fórumként működhet a V4, de nem szabad túlértékelni, tette hozzá Pavel.

Zuzana Čaputová szerint a V4-re külföldön már nem tekintenek egységes politikai blokként. Nem egységes ugyanis olyan fontos kérdésekben, mint a jogállamiság vagy Ukrajna segítésének egyes aspektusai. A V4-es formátum viszont segít megtartani a jószomszédi kapcsolatokat. „A földrajz túllép a mi hivatali időnkön. Mindig szomszédok leszünk, de közben a vezetők kicserélődnek, akik a jövőben talán meg fogják érteni egymást a fontos témákban” – mondta a szlovák elnök, aki szerint a V4-nek főleg kulturális téren van értelme.

Zuzana Čaputová tart tőle, hogy Szlovákia az orbáni útra tér, egyes politikusok az országban ugyanis

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Csehország

Orbán Viktor

Petr Pavel

Szlovákia

Ukrajna

V4

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak