Napunk

Ami Gyimesinek menekülési lehetőség, az Berényinek térfoglalós politikai játék

Gyimesi György. Fotó - TASR
Gyimesi György. Fotó – TASR

Gyimesi György hatalmas problémával küzd: nem tudja elég hatékonyan szavazatokra váltani a brandjét, melyet konfliktusaira épített fel – a Szövetség egyfajta utolsó szalmaszál a politikai túléléséhez. De az, hogy felkerül-e a magyar mentőcsónakba, korántsem egyértelmű.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Vajon csatlakozik-e Gyimesi György a Szövetséghez? Így szól az elmúlt napok egyik legforróbb magyar kérdése a szlovákiai magyar ugaron – és néha úgy is tűnik, mintha ez a felvetés releváns is lenne a szlovákiai magyar politizálás jövője szempontjából. Ám nagy valószínűséggel nem az. Az egyetlen akinek ez fontos lehet, az a politikai túlélésre játszó Gyimesi György. Mindenki más számára ez csak politizálás.

Két találkozó is megvalósulni látszik ezen a héten, mely ezt a rendkívül nagyra fújt dilemmát hivatott eldönteni. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke Igor Matovičcsal találkozik majd, Gyimesi pedig folytatja a tárgyalásokat az MKP-platform illetékeseivel.

Kívülről ezek a tárgyalások stratégiai jelentőségűeknek tűnhetnek, hiszen míg Forró Krisztián azzal a politikussal ül le tárgyalni, aki az elmúlt évek szlovákiai politikájának központi alakja volt, Berényi József, az MKP-platform elnöke az elmúlt évek leglátványosabban politizáló magyarjával egyezkedik majd. A tét pedig elviekben az, hogyan juthat vissza a Szövetség a parlamentbe.

Mindez azonban csak látszat, tálalás. A politikai valóság ugyanis messze más, és ez mindkét félre érvényes. Vegyük sorra.

Vesztes csata

A Szövetségnek egyetlen értelmes küldetése volt a viszonylag sikeres megyei és az önkormányzati választás után: átmenteni a lendületet a következő időszakra, az előrehozott parlamenti választások idejére. Ebben konszenzus volt a párton belül – a kérdés csak az volt, mennyi idő van a parlamenti választásokig, mennyi ideje van az egyes platformoknak helyezkedni, megerősíteni a pozíciójukat, vagy netán nagyobb szeletet vágni a tortából.

Ebben a helyezkedésben az MKP-platform járt az élen. Tavaly év végén Berényi Józsefék gőzerővel elkezdtek kampányolni a platformrendszer eltörlése mellett – ehhez még pártkongresszust is össze akartak hívni. Berényi egyértelmű célja ezzel a hajszával az volt, hogy véglegessé tegye az MKP teljes dominanciáját a Szövetségen belül – ez elsősorban a választási lista miatt volt fontos, melyet a platformok eltörlése esetén az egyensúlyra szigorúan ügyelő szabályok nélkül lehetett volna összeállítani.

A végeredmény pedig nagy valószínűséggel az lett volna, hogy az MKP szép lassan kannibalizálja a két kisebb platformot – egyszerűen azért, mert súlyánál fogva maga mellé állítja a billegőket, és marginalizálja a többieket. Már csak azért is, mert a szlovákiai magyar politikai pragmatizmus és opportunizmus azt diktálja: tartozz a többséghez, ha nem véd meg senki.

Csakhogy Berényi csatát vesztett. Tavaly nyáron sikerült magát átverekednie – Forró Krisztián segítségével – a Nagyszombat megyei elnökjelölési folyamaton, most azonban nem tudott a segítségére sietni a Szövetség elnöke. A platformok eltörlését a Híd- és az Összefogás-platformok elkaszálták, és csak a csatavesztés beismerése volt, hogy végül az erről szóló pártkongresszusra sem került sor január végén. A platformeltörlés tehát jelen állás szerint a parlamenti választások utáni időszak kérdése lehet.

Három indok a szövetségre

Berényi azonban nem adta fel a harcot – és ennek köszönhető, hogy most Gyimesi Györggyel tárgyal. Névleg azért, hogy elejét vegye az MKP-platform szavazói elszivárgásának, akiket a magát nemzeti konzervatív politikusként profilozó, a médiafigyelemben fürdőző Gyimesi elszipkázna. Ez a forgatókönyv azonban nem jelent valódi veszélyt – de erről később. Két másik ok adja magát, hogy Berényi ragaszkodik Gyimesi megszerzéséhez.

Az egyik látványosabb és kézenfekvőbb. Mivel Gyimesi agresszívan és személyeskedve támadja Berényi Híd-platformos ellenfeleit, többen nyilatkozták már, hogy nem látnák szívesen a Szövetségben – tehát elég felvenni, és a hidasok távoznak, vagy le kell nyelniük a békát, de ebben az esetben magukat lehetetlenítik el.

Mindezt persze meg lehet akadályozni grémiumi döntéssel: a választási listát a 2:2:2 felállású grémium hagyja jóvá, és teljes konszenzus kell ahhoz, hogy átmenjen. Itt pedig Gyimesinek párton kívüliként nem sok esélye van. És párton belül sem, ha esetleg arra kerülne sor, hogy belép a Szövetségbe. A platformok ugyan megegyeztek, hogy nem fogják káderezni a partnereik jelöléseit, de a Híd-platform már nyilatkozott olyat is, hogy Gyimesi jelölésére így sem fognak ráállni.

Ez azonban nagyon kockázatos helyzetet szülne a kampány előtt – hiszen a platformok ismét egymást kezdenék vádolni, ami bizonytalansághoz, széttartó kampányhoz és végeredményben kudarchoz vezetne, ha nem egyenesen széteséshez.

Van azonban egy másik ok, ami miatt Berényi ragaszkodik Gyimesihez

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Gyimesi György

Magyar Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak