Napunk

A közel-keleti békefolyamatot az őszinteség viheti előbbre

A Gázai övezetből több mint 50 rakétát lőttek Izraelre fél óra alatt 2022 augusztusában. Fotó - TASR/AP
A Gázai övezetből több mint 50 rakétát lőttek Izraelre fél óra alatt 2022 augusztusában. Fotó – TASR/AP

A szélsőségesség mindkét oldalon erősödik. A megkülönböztetés nélkül, bárki ellen irányuló támadások és erőszak számos izraeli emberéletet követel. A ciszjordániai izraeli telepesek által elkövetett erőszak pedig egyre inkább fenyegeti a palesztinok életét és megélhetését, és szinte mindig büntetlen marad.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője
és az Európai Bizottság Európa globális szerepének erősítéséért felelős alelnöke

Hetek óta nagyon sokan veszítik életüket Izraelben és a megszállt palesztin területeken, milliók élnek félelemben és remény nélkül. A világ erre túl sok nyilatkozattal, de kevés cselekvéssel reagált. Ezen változtatni kell. Nekünk, az Európai Uniónak és a tágabb nemzetközi közösségnek is többet kell tennünk. Tudatában vagyunk annak, hogy az emberek világszerte azt várják el tőlünk, hogy mindenütt kiálljunk a békéért, az igazságért és a nemzetközi jogért, és ezek érdekében fáradozzunk. Ahhoz azonban, hogy sikerrel járjunk, először is őszintének kell lennünk egymáshoz és magunkhoz.

Ha pedig őszinték vagyunk, akkor el kell ismernünk, hogy a szélsőségesség mindkét oldalon erősödik. A megkülönböztetés nélkül, bárki ellen irányuló támadások és erőszak számos izraeli emberéletet követel. A ciszjordániai izraeli telepesek által elkövetett erőszak egyre inkább fenyegeti a palesztinok életét és megélhetését, és szinte mindig büntetlen marad. Ezenkívül az izraeli katonai műveletek gyakran okozzák palesztin polgári személyek halálát, sok esetben tényleges elszámoltathatóság nélkül, a megszállt területeken pedig egyre terjednek az illegális települések, ami kikezdte a szent helyekkel kapcsolatban kialakult kényes status quót.

Míg az izraeliek erős államra és hadseregre támaszkodhatnak, a palesztinoknak nincs erre lehetőségük. Az emberek sorsának irányítására való képesség terén mutatkozó hatalmas egyenlőtlenség minden közúti ellenőrzési ponton megtapasztalható. Ezek mind akadályt jelentenek a béke felé vezető úton.

Nem egységes európai reakció

Jól látható, hogy Európában a különböző szereplők gyakran eltérően reagálnak a régióban zajló eseményekre. Ez azonban nem akadályozza meg az EU-t abban, hogy cselekedjen. Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a közelmúlt fejleményei, és mindannyiunknak ugyanaz a végső célja: egy biztonságos és világszinten elismert izraeli állam békében él egy biztonságos, világszinten elismert palesztin állam mellett. Ez a megoldás lehetővé tenné mindkét fél számára, hogy szabadon, jólétben éljen, és békés kapcsolatokat ápoljon a szomszédos országokkal.

A saját érdekeink is kockán forognak. Békét akarunk, mert a konfliktus lezárása sokkal jobb lenne a nemzetközi biztonság szempontjából. Békét akarunk, mert elismerjük mind Izrael, mind Palesztina létjogosultságát, és mert mindenütt kiállunk a nemzetközi jog elve mellett. Békét akarunk, mert kapcsolataink vannak a Szentföld valamennyi népével, és mert ez előnyös lenne a régió stabilitása és jóléte szempontjából. És békét akarunk, mert a terrorizmus mindenhol fenyegetést jelent.

Bár az EU, a Palesztin Hatóság és az izraeli lakosság jelentős része támogatja a kétállami megoldást, a Hamász nem ismeri el Izrael létjogosultságát, és a jelenlegi izraeli kormány koalíciós megállapodása megtagadja a palesztinoktól a saját államhoz való jogot. Az izraeli jobboldal ugyanis egyre inkább tagadja, hogy egyáltalán létezik megszállás.

Nyilvánvaló, hogy sem az izraeli, sem a palesztin oldal nem áll készen a békére.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Arab-izraeli konfliktus

Európai Unió

Izrael

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak