Napunk

Napunk newsfilter: A saját sírját ássa a Szövetség Gyimesivel

Forró Krisztián és Gyimesi György találkozója december 21-én. Fotó - Forró Krisztián FB-oldala
Forró Krisztián és Gyimesi György találkozója december 21-én. Fotó – Forró Krisztián FB-oldala

1. Gyimesivel flörtöl az MKP-platform. 2. Orbán Viktor, a béke galambja. 3. Heger ütheti ki Matovičot a parlamentből.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Az MKP-platform szupertitkos tárgyalása Gyimesivel

Péntekre volt betervezve az MKP-platform egyeztetése Gyimesi Györggyel, az OĽaNO képviselőjével, és a szlovákiai magyarság tűkön ülve várta, mi lesz a megbeszélés eredménye.

A nagy megbeszélés állítólag lezajlott, de olyan titoktartás mellett, hogy alapvető tényekre sem tudunk választ adni. Nem tudjuk, hol és mikor beszéltek, mert bár Berényi József csütörtök este még jövő időben beszélt a Paraméternek a találkozóról, ma kiderült, hogy az már valószínűleg csütörtökön lezajlott.

Ez a körülmény normális esetben teljesen mellékes is lehetne, de ha már ilyen alapvető tények kapcsán is elkezdődnek a csúsztatások, akkor felmerül a kérdés, hogyan vehetünk komolyan bármit, amit mondanak.

Amit tudunk: a találkozón ott volt Berényi, Forró és Bárdos (utóbbi kettő nem szövetséges vezetőként, hanem a konzervatív platform tagjaiként), plusz Gyimesi. Megegyezés nincs, de a tárgyalások folytatódnak, vagyis igény lenne rá a két fél részéről. Nesze semmi, fogd meg jól.

Berényi veszélyes játéka. A Szövetség legnagyobb problémája, hogy nincs egy olyan erős elnöke, aki képes lenne felülemelkedni a platformok érdekein, és úgy lenne képes képviselni a párt hosszú távú érdekeit, hogy közben egyik platform se érezze úgy, hogy megrövidítik. Forró Krisztián szemmel láthatóan nem tudja, de talán nem is akarja betölteni ezt a szerepet, így az ügyeletes „erős ember” szerepe Berényi Józsefre maradt, aki viszont kizárólag az MKP-platform érdekeit képviseli.

Mivel a platformok megszüntetéséről szóló ötletét egyelőre nem tudta keresztülverni a párton a Híd- és Összefogás-platformok váratlanul erős ellenállása miatt, elképzelhető, hogy úgy döntött, másképpen szabadul meg tőlük. Erre Gyimesi György egy tökéletes eszköz, hiszen néhány prominens hidas politikus már lenyilatkozta, hogy nem hajlandóak egy listán szerepelni vele. Berényinek mindössze annyit kell csinálnia, hogy felveszi az MKP-platform listájára, és megvárja, hogy a számára kellemetlen politikusok távozzanak a Szövetségből. Ha pedig valaki kérdőre merné vonni, széttárja a karját, és azt mondja: „a lista minden magyar politikus előtt nyitott.”

Az világos, hogy Gyimesinek mi haszna lenne egy ilyen alkuból. Matovič egyik leghűségesebb embereként egy süllyedő hajón találta magát, a szlovák közvélemény pedig Orbán trójai falovaként tekint rá. A Szövetség ilyen szempontból nem számít rossz menekülő útvonalnak, főleg, ha el tudja adni magát egy olyan tényezőként, aki a jelenlétével átbillentheti a pártot a parlamenti küszöbön. Berényi is ezzel magyarázta a tárgyalás fontosságát: „Nincs meg az öt százalék.”

Csakhogy ez egy téves dilemma téves feloldása Berényitől.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Eduard Heger

Gyimesi György

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak