Napunk

Gyimesi útja a Szövetségbe: maradtak még nyitott kérdések

Gyimesi György és Forró Krisztián. Fotó N - Vladimír Šimíček
Gyimesi György és Forró Krisztián. Fotó N – Vladimír Šimíček

Az első hivatalos tárgyalás Gyimesi György és a Szövetség között a sajtó kizárásával zajlott, az eredményekről egy általános sajtóhírben számoltak be.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Hónapok óta zajlik a találgatás, hogy Gyimesi György elindul-e a Szövetség listáján az előrehozott parlamenti választásokon. Gyimesi már tavaly ősszel arról posztolt a Facebookon, hogy egy „rendes magyar pártra van szükség”, december végén pedig informálisan találkozott Forró Krisztiánnal, a Szövetség elnökével.

Gyimesi György jelenleg az OĽaNO parlamenti képviselője és Igor Matovič egyik legközelebbi szövetségese. Az OĽaNO az elmúlt hónapokban stabilan 5 százalék feletti eredménnyel szerepelt a felmérésekben, míg a Szövetség a parlamenti bejutási küszöbön táncol.

Gyimesi február 17-én beszélt először arról, hogy „valamiféle ajánlatot” kapott Forrótól, később kiderült, hogy Forró a Szövetség-lista 150. helyét ajánlotta az OĽaNO parlamenti képviselőjének. A Napunknak többen megerősítették, hogy Gyimesi inkább listavezető szeretne lenni a Szövetségben.

Titokzatos tárgyalás

Pénteken megvalósult az első hivatalos tárgyalás Gyimesi és a Szövetség MKP-platformja között. A párt másik két platformja nem vett részt a megbeszélésen – a párt egyes platformjai külön állítják össze a jelöltlistájukat, és Gyimesi az MKP-platformnak fenntartott helyek egyikét kaphatná. A platform már január végén kijelentette, fenntartanak három helyet párton kívüli jelöltek számára. Ezek egyike lehetne Gyimesié.

A pénteki tárgyalást – amely Gyimesi György közlése szerint Dunaszerdahelyen zajlott – nem követte sajtótájékoztató, és a felek azt sem árulták el, pontosan hol és mikor találkoztak.

A Napunk kereste Berényi Józsefet, az MKP-platform elnökét és Gyimesi Györgyöt is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bárdos Gyula

Berényi József

Forró Krisztián

Gyimesi György

Magyar Szövetség

OĽaNO

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak