Napunk

Melegházasság és marihuána-dekriminalizáció – a két téma, ami a parlamentbe repíthetné a Szövetséget

Illusztrációs kép: a 2017-es i Pride. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Illusztrációs kép: a 2017-es i Pride. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Legyen a magyar párt Szlovákia legprogresszívebb pártja!

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Idén előrehozott választás lesz, aminek a nagy tétje a szlovákiai magyarok szempontjából az, hogy a 2020-as kudarc után ezúttal sikerül-e magyar pártnak bejutni a parlamentbe.

A kampány már beindult, mindegyik párt mond és mondani fog valamit azokról a témákról, ami izgatják az embereket: az ország helyzetéről ezekben a nehéz időkben, a háborúról, az inflációról, a régiók helyzetéről, az oktatásról, az egészségügyről stb. A pártoknak mindegyik kihívásra kell adni valamilyen választ, amit a saját meggyőződésük vagy taktikájuk szerint meg is tesznek.

Az összes aktuális téma közül kiemelkedik a háború, a háborúhoz való viszony kérdése, ez az ügy osztja meg ma leginkább a társadalmat, ami annak is köszönhető, hogy egymásnak ellentmondó álláspontokat vállalnak fel a pártok.

Akár az egyik, akár a másik oldal nézetét teszi magáévá egy párt, nem igazán lesz eredeti, függetlenül attól, hogy melyik álláspontot tartjuk helyesnek.

A Szövetség számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy a választásokra valamilyenné tudjon válni, és azokban a témákban, amikhez minden más párt is hozzászól, nem igazán van erre tér.

Vagyis lenne: a háború kérdésében a Szövetség, pontosabban a legnagyobb platformja, az MKP a Magyarországról importált békepártiság mellett áll ki, de ezt sem teszi annyira markánsan, mint Fico vagy a fasiszták.

Mivel a nyílt oroszbarátságot mégsem engedheti meg magának, a Szövetség a háború kérdésében akkor tudna igazán valamilyen lenni, ha felvenné a mainstream, Nyugat-barát, Ukrajnát egyértelműen támogató pozíciót. Ezzel valószínűleg nyerne, de veszítene is választókat. Ez minden megosztó kérdéssel így van, de a Szövetség legalább lenne valamilyen.

Van két másik, akár piaci résnek is nevezhető téma, amire a választók jelentős része irányából lenne fogadókészség, azonban markánsan még azok a pártok sem vállalják őket, amiknek a profiljukba beleillenek. Pedig ezzel a két témával igazán fel lehetne tekerni a menőségfaktort, és ezek a témák sokak számára tennék a Szövetséget nemzetiségi hovatartozástól függetlenül roppant szimpatikussá. Sokak számára pedig még vállalhatatlanabbá, de erre még visszatérünk.

Ez a két téma a címben jelzett azonos neműek házassága és a marihuána-dekriminalizáció.

Az első esetében arról van szó, hogy van egy kis létszámú kisebbség, akik semmiféle veszélyt nem jelentenek a többségre, és akiknek az életét minimális törvénymódosítással úgy lehetne könnyebbé tenni, hogy az semmiféle negatív hatással nem lenne a többség életére. Ellenben nemcsak az érintettek, hanem azon tömegek is jobban éreznék magukat egy ilyen döntéstől, akik elvi alapon támogatják az egyenjogúságot. (Akik meg elvi alapon elutasítják az azonos neműek házasságát, azok eleinte rosszul, de aztán elfelejtenék, mert nem szenvednének tőle semmilyen hátrányt.)

A marihuána esetében egy olyan kábítószer termesztését és forgalmazását lehetne szabályozott keretekbe foglalni, ami semmivel sem veszélyesebb az alkoholnál, ellenben alig van olyan, aki ne próbálta volna ki, és rengetegen élnek vele rendszeresen úgy, hogy közben teljesértékűen funkcionálnak a családjukban és a munkahelyükön is.

Ugyanúgy, mint azok, akik rendszeresen megisznak egy-két sört vagy egy-két pohár bort, esetleg alkalmanként be is rúgnak. És igen, a marihuánától is függővé lehet válni, ahogy az alkoholizmus is sajnos elég gyakori dolog. De ahogy az alkohol esetében nem megoldás a tiltás, úgy a marihuána esetében is nonszensz, hogy a birtoklásáért több időre lehet rács mögé kerülni, mint egy gyilkosságért.

Itt van tehát parlagon ez a két téma, amit igazán egyik párt sem tűz a zászlajára.

A Szövetségnek természetesen fel kell vállalnia a specifikus magyar ügyeket, de egyébként a magyar és a szlovák szavazók problémái szinte teljes mértékben fedik egymást. Ezért is evidens, hogy a Szövetségnek a szlovák szavazókat is meg kell szólítania.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

LMBT+

Magyar Szövetség

Marihuána-dekriminalizáció

Sző

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak