Napunk

Napunk newsfilter: Orbán Viktor óvatos geopolitikai félfordulatot hajtott végre

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén. Fotó - MTI / Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén. Fotó – MTI / Koszticsák Szilárd

1. Búcsú a vörös tréninggatyától: beiktatták Petr Pavel cseh elnököt. 2. A választási kampánnyal itthon is felerősödik a szürrealizmus. 3. Orbán: új lengyel–ukrán közép-európai erőközpont jön létre.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/4eLODfAfkkYJhHWdzRWkKj

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Viszlát Miloš, üdv Tábornok!

Ma formálisan is véget ért a Zeman-korszak Csehországban: beiktatták a hivatalába Petr Pavelt, Csehország új elnökét. Pavel elnökké választásával a csehek jelentős részének azon vágya teljesül, hogy az államfő egy olyan ember legyen, aki méltó módon tudja képviselni az országot.

Az elnökválasztási kampányban – ahol Pavel fő kihívója Andrej Babiš korábbi populista miniszterelnök volt – az egyik leghangsúlyosabb téma az ukrajnai háború volt. Babiš azonban magyarországi mintára hiába próbálkozott a békepártisággal, mint az exit pollokból kiderült, amikben erre is rákérdeztek, a béke témája sokadrangú volt a választást befolyásoló tényezők között. A csehek egyszerűen egy vállalható elnökre vágytak, ami Miloš Zeman után eléggé érthető.

A láncdohányos és iszákos Zeman – aki nem ritkán a nyilvános szereplésein is láthatóan részegen jelent meg – legfeljebb Borisz Jelcinre hasonlított, míg a csehek Zuzana Čaputová szlovák elnökbe szerettek bele. Az elnökválasztáson volt is egy női jelölt, Danuše Nerudová személyében, de ő végül nem rúgott labdába, így Petr Pavel lett a csehek Čaputovája.

A kontraszt közte és Zeman között így is elég jelentős: Pavel majd kicsattan az egészségtől, határozottan Nyugat-párti, szemben a Kína- és a bucsai mészárlásig oroszbarát Zemannal.

Pavel a beiktatása után kifüggesztette az elnöki palota erkélyére azt az elnöki lobogót – pontosabban egy ugyanolyat –, amit még 2015-ben tulajdonított el a Zhotoven nevű gerilla művészcsoport, hogy egy vörös tréninggatyát tűzzün ki a helyére. A gatya Zeman szennyesét jelképezte, az elnöki lobogót pedig a gerillaművészek széttépték és a darabjait szétosztogatták véletlenszerűen kiválasztott emberek között – szerintük ezzel a hatalom decentralizációját jelképezték.

Performansz Zeman utolsó hivatalban töltött napjára is jutott: szerda este pár tucatnyian egy karneválszerű felvonulás keretében levittek egy Zeman-mellszobrot a várból a Károly hídra, ott a mellszobrot felgyújtották és beledobták a Moldvába.

De vissza az elnöki lobogóhoz: Pavel ennek a lobogónak a kifüggesztésével a saját bevallása szerint azt jelezte, hogy a prágai várba visszatérnek az értékek. Zeman elnökkel a cseh közélet egyik legszürreálisabb eleme vonul – valószínűleg – nyugdíjba, és most már nemcsak a kormány, hanem az elnök is egyértelműen Nyugat felé néz.


2. A választási kampánnyal itthon is felerősödik a szürrealizmus

Mondhatnánk, hogy ezzel Csehország utolérte Szlovákiát,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Miloš Zeman

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Petr Pavel

Robert Fico

Ukrajna

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak