Napunk

Egy „ukrán Trianon” lenne a béke kulcsa? A magyar jobboldal elképzelésében komoly ellentmondások vannak

Ukrajna 2023. március 8-án. Forrás - Twitter/War Mapper
Ukrajna 2023. március 8-án. Forrás – Twitter/War Mapper

Egyre többen hangsúlyozzák a magyar jobboldalon és szélsőjobboldalon, hogy Ukrajnának területeket kellene feláldoznia a békéért, hiszen szerintük Magyarország is vállalt ilyen áldozatot Trianonban. Ungváry Krisztián történész arra figyelmeztet, ez egy abszurd és félrevezető értelmezés.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az európai „béketábor” egyik vezető politikusa az ukrajnai háború kapcsán. Orbán a háború elejétől a gyors tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazza, tekintet nélkül az aktuális harctéri helyzetre. Jelen pillanatban ugyanakkor nehéz lenne elképzelni egy azonnali tűzszünetet, amely az ukrajnai fél számára nem járna együtt tartós területvesztéssel.

2023 márciusában az oroszok Ukrajna területének 16,77 százalékát tartják megszállás alatt (a Krím félszigetet is beleértve), és egyik fél sem hajlik az önkéntes megadásra. Míg az ukránok ellentámadásra készülnek, az oroszok lassan nyomulnak előre a Donbaszban.

Cikkünkben utánajártunk, hogyan vetődött fel a magyar jobboldalon az „ukrán Trianon”-ról szóló elképzelés, miért tartja ezt a véleményt a történelmi tények kicsavarásának és semmibe vételének a történész, és hogy mit szólnak ehhez azok szlovákiai magyar politikusok, akik azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretnének Ukrajnában.

„Ilyenen sok ország átment”

A magyar kormány határozottan kiállt Kína „béketerve” mellett is, vagyis amellett a 12 pontos javaslat mellett, amely tartalmazta ugyan az országok szuverenitása tiszteletben tartásának elvét, de nem tette világossá, hogy Ukrajna teljes területi sértetlenségének megtartását érti-e ezen.

Márki-Zay Péter korábbi miniszterelnök-jelölt szó szerint azt írta a kínai javaslatról, az „Ukrajna Trianonját” jelentené, amit ő elfogadhatatlannak tart. „Mi, magyarok pedig tudjuk, milyen fájdalommal jár egy igazságtalan béke, hiszen magunk is megtapasztaltuk ezt az I. világháborút lezáró trianoni béke során. Egy országot, egy nemzetet nem lehet megcsonkítani! Nem fogadható el egy igazságtalan béke, ezért is gondolom úgy, hogy a kínaiak »béketerve«, nem a béke hangja, hanem csak az oroszoké és a kínaiaké. Egy igazságtalan béke pedig, mint azt a történelemből tudjuk, csak újabb háborút szül” – közölte Márki-Zay.

A magyar kormány képviselői ugyan a háború elejétől hangsúlyozzák, hogy támogatják Ukrajna területi integritását, ám újabban megjelentek a „területet a békéért” elv szószólói.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fidesz

Magyar Szövetség

Mi Hazánk

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Trianon

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak