Napunk

Miloš Zeman, az államfő, aki gombnyomásra kapta az alkoholt

Zeman 2019-ben. Fotó - TASR
Zeman 2019-ben. Fotó – TASR

Tíz év hosszú idő. Miloš Zeman egy évtized után átadja helyét a Prágai Várban, vége a borgőzös államigazgatásnak.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Miloš Zeman 2013-ban foglalta el a cseh köztársasági elnöki posztot, politikai karrierje persze jóval korábban kezdődött. Visszamehetnénk egészen 1989-ig, amikor a forradalom után parlamenti képviselő lett belőle, majd a ČSSD (Cseh Szociáldemokrata Párt) elnöke, a felsoroltak mellett azonban van egy további fontos dátum, amikor Zeman először futott neki az államfőválasztásnak. 2003-ban vereséget szenvedett, még sajátjai sem álltak be mögé.

Az akkor 58 éves politikus ekkor majdnem tíz évre visszavonult a politikától, 2012-ben pedig bejelentette, hogy ismételten megpályázza a Cseh Köztársaság államfői székét. Az önálló Csehország első közvetlen választásán Zeman sikerrel járt, nagyjából félmillió szavazattal többet zsebelt be ellenfelénél, Karl Schwarzenbergnél.

Bizonyos szemszögből Zeman egy vicces figura, mém-alapanyagnak tökéletes, lehetne akár Hrabal (anti)hőse is. Nincs azonban az a söráztatta cseh kocsma, amely teret engedne a helyzet romantizálásának. Pepin bácsi ugyanis nem volt tíz évig a Cseh Köztársaság első embere, ellentétben Zemannal, akinek hellyel-közzel sikerült csak szilárdan állnia az állam élén.

Kormányalakítás majdnem az intenzívről

2021. október 8-án és 9-én parlamenti választás zajlott Csehországban. Az Andrej Babiš vezette kormánynak mennie kellett, helyére Petr Fiala kabinetje került, de az út Fialáék megválasztásától a kinevezésükig cseppet sem volt zökkenőmentes.

Miloš Zemant a kétnapos parlamenti választás másnapján, október 10-én kórházba szállították, egyenesen az intenzív osztályra került. Zeman nem képes ellátni államfői kötelezettségeit, állapították meg rövidesen a köztársasági elnök orvosai a prágai Központi Katonai Kórházban.

A szenátus alkotmányügyi bizottságának elnöke, Zdeněk Hraba összehívta a bizottságot, és terítékre került a 66. cikkely, amely azzal foglalkozik, hogyan lehet az elnököt feladatai ellátására képtelennek nyilvánítani. Az államfőnek a választást követő 30 napon belül ugyanis kormányalakítási megbízást kell adnia a leendő miniszterelnöknek, ez pedig nehezen kivitelezhető az intenzív osztályról.

Az akkor még hivatalban lévő Andrej Babiš néhány nappal a parlamenti választás után arról beszélt a sajtónak, hogy Zeman vasárnap (aznap, amikor kórházba került) azt mondta neki, ismételten őt kívánja megbízni a kormányalakítással. Zeman egyébként az idei államfőválasztáson nyíltan kiállt Babiš mellett, és arra biztatta szimpatizánsait, hogy az ANO elnökét válasszák meg utódjának.

Babišból végül 2021-ben nem lett újrázó kormányfő, ahogy idén államfő sem. A kabinet Petr Fiala kezébe került, a 66. cikkelyt végül nem vetették be. Zeman egészségi állapotáról nehéz volt bármiféle információt szerezni, az orvosok és az elnöki hivatal sem szívesen bocsátkozott részletekbe. Tényfeltáró újságírók arról beszéltek, hogy az államfő májproblémák miatt került kórházba.

Zeman állapota végül jobbra fordult, november 28-án kinevezte Petr Fiala miniszterelnököt, az ezt követő napokban pedig egyesével kívánt találkozni a miniszterjelöltekkel. Zeman elhagyhatta ugyan a kórházat, de sikerült összeszednie egy koronavírus-fertőzést, az eltökélt elnököt azonban még ez sem tántorította el kitűzött céljától. Egyesével fogadta Fiala miniszterjelöltjeit, méghozzá egy plexi dobozba zárva.

Miloš Zeman kinevezi Petr Fiala miniszterelnököt. Fotó – Petr Fiala / Twitter

Borgőz és cigarettafüst

Miloš Zeman sohasem állította, hogy megvetné az alkoholt. Az első emlékezetes alakítása államfőként néhány héttel a megválasztása után történt, még 2013-ban, amikor a Szent Vitus-székesegyházban éppen az ő tiszteletére tették közszemlére a féltve őrzött koronázási ékszereket. Zeman az ezt megelőző napon az orosz nagykövetségen ünnepelte a második világháború lezárásának évfordulóját, szemtanúk szerint nem kevés alkohol társaságában.

Az újdonsült államfő hivatala pironkodva magyarázta, hogy Zeman vírusos megbetegedéssel küzd és kimerült a fárasztó munkarendje miatt, és kizárólag ez lehet az oka annak, hogy csak a falnak támaszkodva, esetleg Dominik Duka prágai érsekbe kapaszkodva volt képes arra, hogy két lábon állva abszolválja az eseményt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Csehország

Miloš Zeman

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak