Napunk

Napunk newsfilter: Heger ma elvágta a köldökzsinórt, levált Matovičról

Heger és a demokraták. Fotó N - Vladimír Šimíček
Heger és a demokraták. Fotó N – Vladimír Šimíček

1. Heger boldog, mert pártelnök lett. 2. A Smer egyre erősödik, Pellegrininek ki kell valami találnia, ha nem akar lemaradni. 3. Dzurinda a jobb sávban, az út szélén.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Heger boldog, mert pártelnök lett

Szlovákiában mától teljesen új helyzet van: nem elég, hogy az országot ügyvivő kormányfő vezeti, de már nem is a legnagyobb parlamenti párté ez a poszt, hanem egy frissen alakult, parlamenten kívüli párt elnöke irányítja az országot hét hónapig. Ennek a következményei egyszerre súlyosak és beláthatatlanok. Még nagyobb lehet a szakadék a parlament és a kormány között.

Véget ért egy kapcsolat, amelyet alaposan megszenvedett az ország. Eduard Heger ügyvivő miniszterelnök tegnap éjjel a közösségi médiában bejelentette, hogy elhagyja az OĽaNO-t és Igor Matovič pártelnököt, másnap délben pedig bemutatta új pártját, a Demokratit. Szokatlan tempó ez az alibista Hegertől.

Ha valakiben még reggel az a kérdés motoszkált, hogy miért éjszaka a Facebookon közölt egy ilyen rendkívüli hírt Heger, az délben megérthette, hogy a sajtótájékoztatón a médiafigyelmet már az új projektnek szánta, ezért a csendes szakítás mellett döntött.

Matovič, rá nem jellemző módon, röviden, illedelmesen, visszafogottan sok sikert kívánt annak a harcostársnak, aki sokszor kiállt mellette a múltban. Akkor is megvédte, amikor érezhetően kellemetlen volt számára Matovič. Ma Heger egy új párt elnökeként, érezhetően felszabadult volt, nem állt mellette a korábbi pártfőnöke, és nem Matovič rossz döntéseit kellett megmagyaráznia. Az egész sajtótájékoztatót úgy tervezték meg, hogy egy vidám demokrata-konzervatív, nyakkendő nélküli, optimista galeri benyomását keltsék az új logó mögött a régi arcok, egy ügyvivő miniszterelnök és négy miniszter: Jaroslav Naď védelmi, Karel Hirman gazdasági, Rastislav Káčer külügy- és Ján Budaj környezetvédelmi miniszterek.

Csakhogy a szakítás a múlttal minimum két dolog miatt nem lesz könnyű. Az egyik ok természetesen Igor Matovič, aki mától politikai riválisként is tekinthet Hegerre, aki felfoghatatlanul hosszú ideig volt engedelmes és lojális vele szemben. Az OĽaNO elnöke hamarosan megtalálja az okot, hogy kikezdje a volt barátot, és Matovič régebben is modortalanul nyilatkozott meg politikai ellenfeleiről, de az utóbbi időben nemcsak az ellenségei körét tágította, de a stílusa is egyre közönségesebb lett.

A másik ok, amiért nehéz lesz elhitetni, hogy tiszta lappal indul Heger projektje, részben összefügg Matovičcsal. Együtt juttatták az országot ebbe a kilátástalan helyzetbe, a felelősségük is közös. Heger nehezen tudja elhitetni a választópolgárokkal, hogy miniszterelnökként és a minisztereivel semmilyen mozgástere nem volt, és minden elképzelés, vízió, amiről ma beszélt, egyedül a volt pártelnöke miatt dőlt dugába.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Demokrati

Eduard Heger

Igor Matovič

Mikuláš Dzurinda

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak