Napunk

A mosógélt a mosógép dobjába öntsük, a mosóport pedig az adagolóba, tanácsolja a Henkel menedzsere

Roman Kýr. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Roman Kýr. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Akinek úgy tűnik, hogy a mosóporok ára drasztikusan megnövekedett, annak jobban kellene figyelnie a leárazásokat, mondja Roman Kýr, a Henkel vállalat Consumer brands részlegének igazgatója.

„Előfordul, hogy a mosóporokat akár 50%-kal is leárazzák” – mondja Kýr, aki szerint a legtöbb mosóport ezért akciós áron árulják. Az üzletláncoknak ez hasonló reklám, mint a kedvezményes árú kutyaeledel.

Azt is elmagyarázta, miért vásárolnak az emberek manapság inkább mosógélt és kapszulákat a hagyományos mosóporok helyett – nem kell takarítani utána a fürdőszobát és nem keletkeznek bennük rögök.

A por állagú mosószer hatásosabb lehet a fehér ruhánál vagy az erősebben szennyezett fehérneműnél, mondja Kýr.

Az interjúból kiderül:

  • az infláció lassulását megérezzük-e a mosóporok és tabletták árán is;
  • hogyan kell helyesen mosni a fehér ruhákat;
  • hogy veszélyes-e megfogni a mosogatógépekbe gyártott kapszulát;
  • miért nem mossa el rendesen a mosogatógép az edényeket;
  • hogy ugyanolyan-e a mosószerek összetétele nálunk, mint Ausztriában;
  • miért vásárolnak az emberek Szlovákiában és Csehországban nagy kiszerelésben mosószert.

Mennyien vásárolnak manapság hagyományos mosóport?

A mosóporok 30 százalék körül vannak, és az eladásuk csökken. A mosógélek a piac mintegy 40 százalékát teszik ki, a maradékot a kapszulák. Ezek eladása az elmúlt négy–öt évben gyorsan nőtt, és mostanra a piac 30 százalékát adják. A gélek eladása 2007–2008-ban kezdett növekedni. Viszont 22 évvel ezelőtt, amikor én kezdtem ebben az iparágban dolgozni, az eladások 60 százalékát az mosóporok tették ki.

Miért fogynak kevésbé a mosóporok?

Ebben a fogyasztói igények játszanak közre, a folyékony mosószerek használata kényelmesebbek számukra. A gélek és a kapszulák praktikusabbak. Nem lesz tőlük rendetlenség a fürdőszobában. Nincs megkeményedett rög a mosógép dobjában vagy a magában a csomagolásban. Tudja, ha a fürdőszobában hosszabb ideig nyitva van a mosópor, akkor a zuhanyzás által okozott hő, a nedvesség beszivároghat a porba, és akkor rögök keletkeznek, amelyeket rossz használni a mosásnál.

Továbbá a megnövekedett életszínvonal miatt az emberek más típusú ruhákat hordanak, vagy több különböző anyagból készülteket, színes ruhákat és így tovább.

Csakhogy a mosóporokat inkább fehér és erősebben szennyezett szennyes ruhákhoz tervezték. Az embereknek régebben több fehér ingük volt, amiket nem mostak olyan gyakran, és amikor másfajta ruhákat mostak, azok gyakran intenzívebb szennyeződésnek voltak kitéve, mert az emberek több fizikai munkát végeztek. Ezért volt és van is több színeltávolító a mosóporokban.

Nem úgy a gélekben, ott vannak olyan színélénkítők, amelyek kémiailag kevésbé agresszívek, ugyanakkor a gél a ruhákra kifejtett mechanikai nyomása sem olyan erős. Olyan időkre tervezték őket, amikor az emberek csak egyszer vesznek fel egy inget, nem nagyon koszolják be, és este bedobják a szennyesbe.

A porokat aszerint is megkülönböztetik, hogy fehér vagy színes ruhák mosásához tervezték őket. 

Igen, de ezt a koncepciót a fehér és erősen szennyezett ruhákra alapozták, így agresszívebbek. Ha hosszú távon használják a színeseken, a színük gyorsabban kifakul emiatt a fehérítő miatt. A por mindig a legerősebb, és a benne lévő fehérítő és a szilárd részecskék gyorsabban károsíthatják a textíliát. Erre reagálnak a gélek. A legtöbb reklám is olyan gélt ígér, amely egyszerre mossa ki a foltokat és kíméletes a ruhákkal.

Ha fehérrel mosom a fehér a színű ruhákat, de úgyis szürkévé válnak, akkor az a hiba, hogy mosógélt használok?

Ebben az esetben azt javaslom, hogy időnként használjon mosóport, és magasabb hőmérsékleten mosson. Az alacsony hőmérséklet (20 fok) inkább a ruhák „felfrissítésére” való, de az alapos mosáshoz és a szürkeség eltávolításához legalább 40 fok kell, és időnként port kell használni. Ezt elég néha megtenni, például ha ágyneműt is mosunk, akkor higiéniai okokból ott is előnyösebb a magasabb hőmérséklet. Még ha az új összetételű mosószereknek már 20 fokon is ezt az eredményt kellene nyújtaniuk.

Válogassam a szennyes ruhát szín, anyag vagy mindkettő szerint, akár egy félig üres mosógép üzemeltetése árán is?

A nagyobb probléma az, ha különböző típusú szöveteket keverünk. A különböző színekkel kapcsolatos problémát színvédő készítményekkel orvosolhatjuk. A színek alapján is válogathatunk, de alacsonyabb hőmérsékleten 40 fokig ez nem lényeges. Ami a normál anyagok mosását illeti, mint a viszkóz, pólók, farmerek, azokat bármiben moshatjuk, és elég a gél használata. A finom anyagból készült ruhákat én viszont különválasztanám, és speciális, kényes anyagokra való mosószert használnék.

A port csak magasabb hőmérsékleten kell használni?

Inkább magasabb hőmérsékleten, de ez azért van, mert kevésbé jól oldódik. A gélek jobban oldódnak, ezért 20 fokon is lehet velük mosni. Bár az ömlesztett mosószerek új receptjei ezt lehetővé teszik, én továbbra is inkább folyékony mosószert ajánlok erre a célra. A port úgy javaslom adagolni az adagolóba, hogy már csak a meleg vízzel kerüljön a mosógépbe, főleg a jobb oldódás érdekében. Mind a kapszula, mind a gél hideg vízben is feloldódik négy-öt másodperc alatt. Ezért is lehet őket a mosógép dobjába tenni.

A mosógélt nem az adagolóba, hanem egyenesen a dobba kell önteni?

Bár a mosógépben van egy adagoló a mosószer számára, de például a kapszulákat gyártáskor pontosan adagolják, és azokat a mosógép dobjába kell tenni a szennyes alá. A gél is önthető közvetlenül a ruhákra. Csak arra kell vigyázni, hogy ne öntsük az egész adag gélt egyetlen fehér anyagra, hogy az összes ruhát ki lehessen mosni, de egyébként ezzel nincs semmilyen gond.

Az öblítőt is önthetem a dobba?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Gazdaság

Otthon

Szlovákia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak