Napunk

Szintet lép Gyimesi és a Szövetség közeledése, de Matovič képviselőjét Magyarországról sem látná mindenki szívesen a magyar listán

Gyimesi György és Forró Krisztián. Fotó N - Vladimír Šimíček
Gyimesi György és Forró Krisztián. Fotó N – Vladimír Šimíček

A Szövetség MKP-platformja továbbra is számol Gyimesi Györggyel, és pénteken először egyeztet hivatalosan az OĽaNO politikusa Berényi Józseffel. A megegyezésnek viszont vannak ellenzői a Szövetségen belül és kívül is.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Gyimesi György nem hivatalos formában már kapott ajánlatot Forró Krisztián pártelnöktől a Szövetséggel való együttműködésre, erről a politikus először egy sajtótájékoztatón beszélt február 17-én. Az Új Szó néhány napja arról írt, felmerült, hogy Gyimesi a 150. helyet kapja a Szövetség listáján, ám ő maga „azt is el tudja képzelni”, hogy listavezető legyen. „A felelősség és a munka elől soha nem futottam el” – mondta a napilapnak Gyimesi.

Közben újabb fejlemények is történtek:

  • hivatalos tárgyalás is készül Gyimesi és az MKP-platform között,
  • egyre több hang jelzi, hogy nem kérne Gyimesiből határokon innen és túl,
  • az OĽaNO is érdeklődne a Szövetséggel való együttműködés iránt.

Inkább listavezető lenne?

A Napunk több, egymástól független forrásból megerősített információi szerint maga Gyimesi kérte a Forró Krisztiánnal zajlott informális megbeszélésen, hogy ő lehessen a listavezető. Mivel ez egy nem hivatalos megbeszélés volt, a Szövetségben többeket is váratlanul ért, hogy ilyesmi egyáltalán felmerült Forró és Gyimesi között, ráadásul többen problematikusnak tartanák, ha az OĽaNO jelenlegi képviselője vezetné a Szövetség listáját, még azok közül is, akik esetleg el tudják képzelni az együttműködést a politikussal.

Tiszteletben tartom a politikai kultúra írott és íratlan szabályait, a nem hivatalos egyeztetések részleteit nem szoktam nyilvánosságra hozni – reagált a Napunknak Forró Krisztián a Gyimesivel folytatott egyeztetéséről feltett kérdésekre.

Gyimesi György nem erősítette meg, de nem is cáfolta a Napunknak, hogy amikor Forró Krisztián felvetette neki a 150. helyen való indulás lehetőségét (amit Igor Matovič honosított meg a hazai politikában), ő inkább a listavezetői helyet kérte. Magánjellegű, baráti beszélgetés volt, ahonnan nem fogok szivárogtatni, mondta Gyimesi. Azóta pedig nem is beszélt senkivel a pártból, tette hozzá.

Azt viszont elárulta a politikus, hogy pénteken már hivatalos egyeztetés is lesz. A MKP-platform elnöke, Berényi József tárgyal a jelenleg az OĽaNO frakciójában politizáló Gyimesivel Dunaszerdahelyen. A találkozó témája a Gyimesi és a Szövetség közötti együttműködés lehetséges formái lesznek. A kérdésre, milyen céllal megy erre a találkozóra, Gyimesi a Napunknak azt mondta, az ő célja, hogy „a felvidéki magyaroknak legyen parlamenti képviselete az előrehozott választások után”.

A találkozóról Forró Krisztián is tud. A Napunknak ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, még nem döntötte el, ő maga is részt vesz-e a megbeszélésen.

A belső akadály

A kibontakozó együttműködésnek több akadálya is van. Az egyik a Szövetségen belüli: a Híd-platform habár hivatalosan még nem jelezte, hogy kizárnák az együttműködést Gyimesivel, ám a Napunk információi szerint a hangulat a platformban nem kedvez az OĽaNO politikusával való megegyezésnek. A platform március folyamán fogja tartani országos találkozóját, amelyen saját választási jelöltjeik listájáról is megegyezhetnek, és nem kizárt, hogy kimondják, nem támogatják az együttműködést Gyimesivel.

Nemrég Agócs Attila, a Híd-platform politikusa nyilvánosan kijelentette, soha nem lesz egy pártban vagy egy választási listán Gyimesi Györggyel. Ezt a kijelentést egy Gyimesi és Rigó Konrád, a Híd-platform elnöke közötti incidens előzte meg, melynek során Gyimesi árulónak és „beteg embernek” nevezte Rigót, aki erre úgy reagált, hogy a vitát jogi útra szándékozik terelni.

A Híd-platformban már csak emiatt az incidens miatt is több fajsúlyos politikus nehezen tudja elképzelni, hogy Gyimesi a Szövetség listájára kerüljön.

Az Összefogás-platformban a Napunk információi szerint ennyire élesen nem zárják ki a Gyimesivel való megegyezést, de nem is óhajtják azt úgy, mint az MKP-platform egyes – habár korántsem mindegyik – politikusai.

A külső akadály

Van még egy fontosnak tűnő tényező is, amely akadályozhatja a Gyimesivel való megegyezést, ez pedig a magyar kormány hozzáállása.

A Napunknak több, egymástól független forrásból megerősítették a Szövetség különböző platformjainak politikusai, hogy a magyar kormány

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Gyimesi György

Igor Matovič

Magyar Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak