Napunk

Szintet lép Gyimesi és a Szövetség közeledése, de Matovič képviselőjét Magyarországról sem látná mindenki szívesen a magyar listán

Gyimesi György és Forró Krisztián. Fotó N - Vladimír Šimíček
Gyimesi György és Forró Krisztián. Fotó N – Vladimír Šimíček

A Szövetség MKP-platformja továbbra is számol Gyimesi Györggyel, és pénteken először egyeztet hivatalosan az OĽaNO politikusa Berényi Józseffel. A megegyezésnek viszont vannak ellenzői a Szövetségen belül és kívül is.

Támogasd a Napunk és a Denník N új, kétnyelvű ismeretterjesztő magazinját, amelyben olyan történelmi személyiségeket mutatunk be, akiket a magyarok és a szlovákok is magukénak vallanak. Segítsd az előítéletmentes kapcsolatokat, és járulj hozzá, hogy minél több szlovák és magyar iskolába eljuttathassuk kiadványunkat! Köszönjük!

Gyimesi György nem hivatalos formában már kapott ajánlatot Forró Krisztián pártelnöktől a Szövetséggel való együttműködésre, erről a politikus először egy sajtótájékoztatón beszélt február 17-én. Az Új Szó néhány napja arról írt, felmerült, hogy Gyimesi a 150. helyet kapja a Szövetség listáján, ám ő maga „azt is el tudja képzelni”, hogy listavezető legyen. „A felelősség és a munka elől soha nem futottam el” – mondta a napilapnak Gyimesi.

Közben újabb fejlemények is történtek:

  • hivatalos tárgyalás is készül Gyimesi és az MKP-platform között,
  • egyre több hang jelzi, hogy nem kérne Gyimesiből határokon innen és túl,
  • az OĽaNO is érdeklődne a Szövetséggel való együttműködés iránt.

Inkább listavezető lenne?

A Napunk több, egymástól független forrásból megerősített információi szerint maga Gyimesi kérte a Forró Krisztiánnal zajlott informális megbeszélésen, hogy ő lehessen a listavezető. Mivel ez egy nem hivatalos megbeszélés volt, a Szövetségben többeket is váratlanul ért, hogy ilyesmi egyáltalán felmerült Forró és Gyimesi között, ráadásul többen problematikusnak tartanák, ha az OĽaNO jelenlegi képviselője vezetné a Szövetség listáját, még azok közül is, akik esetleg el tudják képzelni az együttműködést a politikussal.

Tiszteletben tartom a politikai kultúra írott és íratlan szabályait, a nem hivatalos egyeztetések részleteit nem szoktam nyilvánosságra hozni – reagált a Napunknak Forró Krisztián a Gyimesivel folytatott egyeztetéséről feltett kérdésekre.

Gyimesi György nem erősítette meg, de nem is cáfolta a Napunknak, hogy amikor Forró Krisztián felvetette neki a 150. helyen való indulás lehetőségét (amit Igor Matovič honosított meg a hazai politikában), ő inkább a listavezetői helyet kérte. Magánjellegű, baráti beszélgetés volt, ahonnan nem fogok szivárogtatni, mondta Gyimesi. Azóta pedig nem is beszélt senkivel a pártból, tette hozzá.

Azt viszont elárulta a politikus, hogy pénteken már hivatalos egyeztetés is lesz. A MKP-platform elnöke, Berényi József tárgyal a jelenleg az OĽaNO frakciójában politizáló Gyimesivel Dunaszerdahelyen. A találkozó témája a Gyimesi és a Szövetség közötti együttműködés lehetséges formái lesznek. A kérdésre, milyen céllal megy erre a találkozóra, Gyimesi a Napunknak azt mondta, az ő célja, hogy „a felvidéki magyaroknak legyen parlamenti képviselete az előrehozott választások után”.

A találkozóról Forró Krisztián is tud. A Napunknak ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, még nem döntötte el, ő maga is részt vesz-e a megbeszélésen.

A belső akadály

A kibontakozó együttműködésnek több akadálya is van. Az egyik a Szövetségen belüli: a Híd-platform habár hivatalosan még nem jelezte, hogy kizárnák az együttműködést Gyimesivel, ám a Napunk információi szerint a hangulat a platformban nem kedvez az OĽaNO politikusával való megegyezésnek. A platform március folyamán fogja tartani országos találkozóját, amelyen saját választási jelöltjeik listájáról is megegyezhetnek, és nem kizárt, hogy kimondják, nem támogatják az együttműködést Gyimesivel.

Nemrég Agócs Attila, a Híd-platform politikusa nyilvánosan kijelentette, soha nem lesz egy pártban vagy egy választási listán Gyimesi Györggyel. Ezt a kijelentést egy Gyimesi és Rigó Konrád, a Híd-platform elnöke közötti incidens előzte meg, melynek során Gyimesi árulónak és „beteg embernek” nevezte Rigót, aki erre úgy reagált, hogy a vitát jogi útra szándékozik terelni.

A Híd-platformban már csak emiatt az incidens miatt is több fajsúlyos politikus nehezen tudja elképzelni, hogy Gyimesi a Szövetség listájára kerüljön.

Az Összefogás-platformban a Napunk információi szerint ennyire élesen nem zárják ki a Gyimesivel való megegyezést, de nem is óhajtják azt úgy, mint az MKP-platform egyes – habár korántsem mindegyik – politikusai.

A külső akadály

Van még egy fontosnak tűnő tényező is, amely akadályozhatja a Gyimesivel való megegyezést, ez pedig a magyar kormány hozzáállása.

A Napunknak több, egymástól független forrásból megerősítették a Szövetség különböző platformjainak politikusai, hogy a magyar kormány

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Gyimesi György

Igor Matovič

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Várható események:

  • Zuzana Čaputová államfő Kassára látogat
  • a magyar parlament ratifikálja a finn NATO-csatlakozást
  • Németországban nagyszabású sztrájk zajlik, ami a tömegközlekedést is érinti
  • bejelentik a Skót Nemzeti Párt új vezetőjének nevét, Nicola Sturgeon utódját
  • az Amnesty International közzéteszi az emberi jogokról szóló jelentését

„Nem olyan nagy tragédia, ha egy nemzetiségi alapú párt kiesik a parlamentből. Elég lenne, ha egy normális szociális, művelődési, egészségügyi programmal rendelkező párt felvállalná a régiók képviseletét” – mondta a Napunknak Mészáros András, aki szerint ugyanakkor a szlovákságnak torz képe van a szlovákiai magyarokról. „Mégis azt gondolom, előbb-utóbb a szlovákiai magyarok érdekeit egy demokratikus szlovák párt fogja képviselni” – véli a filozófus.