Napunk

Napunk newsfilter: Heger, az ász, aki mindenhez ért

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Lassan a fél kormány Heger neve alatt fut. 2. Čaputovának egyre nagyobb nyomást kell kiállnia. 3. Pozsonyba is elértek a „béketüntetők”.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Lassan a fél kormány Heger neve alatt fut

Zuzana Čaputová államfő ma délelőtt visszavonta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter megbízását és Eduard Heger ügyvivő kormányfőt bízta meg a tárca vezetésével. Ezzel egy újabb miniszter dőlt ki a már elbukott kormányból, Eduard Heger pedig a miniszterelnökség és a pénzügyminisztérium vezetése mellé egy újabb minisztériumot kapott a nyakába.

Persze a valóságban nem Heger fogja vezetni az egészségügyi minisztériumot, hanem, mint mondta „válságmenedzsment” fogja irányítani a tárcát, az első államtitkár pedig Michal Palkovič patológus lesz. A fekete humor és a szlovák egészségügy ismerői ebben bizonyos szimbolikus jelentéseket is felfedezhetnek.

Nehéz időkben lett miniszter. Lengvarský rendkívül nehéz körülmények között vette át az egészségügyi minisztérium vezetését 2021 tavaszán a pandémia tombolása közepette. A poszton Igor Matovič bábját, Marek Krajčít váltotta, aki teljes kudarcot vallott a világjárvány kezelése során, nem kis részben azért, mert szó nélkül teljesítette a pártbéli főnöke óhajait.

Lengvarský érkezése hozott némi nyugalmat és rendet a minisztériumba, de ott és akkor már tényleg mindennek tudtunk örülni. Már az is haladásnak számított például, hogy az új miniszter sajtótájékoztatói rövidek és lényegretörőek voltak, szemben Krajčí és Matovič órákig nyúló szeánszaival.

Persze a problémák nem kerülték el Lengvarskýt sem. Ugyan a járvány egyre csitult, az egészségügyben dolgozók magasabb bért követeltek, tavaly az orvosok fenyegettek felmondással, most pedig a kórházépítések késése jelent gondot. A hírek szerint utóbbi lehetett a közvetlen kiváltó oka Lengvarský távozásának is – egész konkrétan a Rázsochyban tervezett kórház építésének késése.

Kemény kritikával távozik. Lengvarský ugyan önként ajánlotta fel a lemondását, de nyilvánvaló, hogy a kinevezése óta szálka volt Igor Matovič szemében, és az utóbbi hónapokban állítólag Heger sem volt vele elégedett (hogy ez mennyire függvénye Matovič hozzáállásának, azt nem tudjuk).

Lengvarský szokatlanul élesen fogalmazott csütörtökön, miután távozott az államfőtől: „Nem fogok tovább dolgozni nyomás alatt egy ilyen környezetben, ami jelenleg káros, tele van politikai korrupcióval és politikai tapasztalatlansággal” – mondta. Azt értette ezen, hogy olyan politikai jelölteket akarnak fontos posztokra jelölni, akiknek nincs megfelelő tapasztalata a pozíció betöltéséhez. Lengvarský utalt arra is, hogy megoldotta az orvosok „teljesen fölösleges sztrájkját, melyet a volt pénzügyminiszter és a kormányhivatal politikája okozott”. Ebben éppenséggel igazat adhatunk neki, mert mindannyian láttuk Heger szerencsétlenkedését és Matovič rosszindulatát az orvosszakszervezetekkel folytatott tárgyalások során.

Az OĽaNO vezetője persze rögtön válaszolt, azzal vádolva Lengvarskýt, hogy a Penta embere, de bizonyítékkal természetesen most sem szolgált, vagyis feltehetően újabb kicsinyes támadásról van szó.

Mérleg. Azt valószínűleg túlzás lenne kijelenteni, hogy Lengvarský egy jó egészségügyi miniszter volt, mert az nyilvánvaló, hogy nem tudott sokat javítani a szlovákiai egészségügy helyzetén. A másik oldalon viszont felmerül a kérdés, hogy egyáltalán volt-e erre lehetősége egy ilyen környezetben, ahol az OĽaNO bosszúszomjas vezetője ott nehezítette a dolgát, ahol csak tudta.

Annyit mindenesetre elmondhatunk, hogy amíg miniszter volt, Lengvarský igyekezett csitítani Matovič káoszát. Ez pedig ebben az országban már eredménynek számít.


2. Čaputovának egyre nagyobb nyomást kell kiállnia

Ahogy a Heger-kormány egyre erodálódik, és ahogy ezzel párhuzamosan egyre jobban szétesni látszanak a dolgok, úgy nő a nyomás Zuzana Čaputová államfőn, hogy vessen véget ennek az agóniának, és nevezzen ki egy szakértői kormányt.

Pellegrini és Fico is szakértői kormányt akar. A pénteki nap folyamán először Peter Pellegrini, a Hlas vezetője, majd a délután folyamán Robert Fico is nagyjából ugyanazzal a kéréssel fordultak Čaputová felé – nevezzen ki minél előbb szakértői kormányt.

Pellegrini szerint azért kell a szakértői kormány, hogy elvezesse az országot az előrehozott választásig, ami részéről akár szeptember 30-án is lehet. Fico ezzel szemben kizárólag akkor támogatja a szakértői kormányt, ha az előrehozott választásokra júniusban kerül sor.

Heger mint megoldás. Fico szavait nem nagyon érdemes komolyan venni, vagy bármit elhinni abból, amit ígérget, de Pellegrini érvelésében van némi ráció. Ő ugyanis azzal érvel a szakértői kormány kinevezése mellett, hogy Eduard Heger nem jelenthet megoldást a jelenlegi helyzetre.

Mert ha elméletben Heger egy zseniális vezető is lenne, jelenleg akkor is egyszerre kellene helytállnia kormányfőként, pénzügyminiszterként és most már egészségügyi miniszterként is. Mindezekkel párhuzamosan pedig épp egy saját politikai projektet próbál beindítani, hogy bebiztosítsa az OĽaNO utáni jövőjét.

Közben pedig szegény nem egy zseniális vezető, a pozíciók halmozása csak elodázza az elkerülhetetlent.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Robert Fico

Tüntetés

Vladimír Lengvarský

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak