Napunk

Napunk newsfilter: Sem a generációváltással, sem a magyar szavazókkal nem áll jól a Szövetség

A Szövetség Országos Tanácsának ülése Pozsonyban 2022-ben. Fotó - a Szövetség FB-oldala
A Szövetség Országos Tanácsának ülése Pozsonyban 2022-ben. Fotó – a Szövetség FB-oldala

1. Letartóztatták a férfit, aki megfenyegette az RTVS műsorvezetőjét. 2. A Fórum intézet közéleti felmérést végzett a szlovákiai magyarok körében, érdekes eredményeket kapott. 3. A magyar kormány március 20-ra halasztotta a szavazást a svéd-finn NATO-csatlakozás ratifikálásáról.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. A Jančkárová-ügy megmutatta, milyen az, ha a rendőrség komolyan veszi az újságírókat ért fenyegetéseket, de azt is, mi lesz, ha Ficóék visszatérnek

Csütörtökön a NAKA letartóztatott egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megfenyegette Marta Jančkárovát, az RTVS műsorvezetőjét és családját.

Mint ismert, Jančkárová azt követően kapott fenyegetéseket, hogy a vitaműsorába az RTVS nem engedte be Ľuboš Blahát, aki előzetes bejelentés nélkül érkezett volna vitázni Jaroslav Naď védelmi miniszterrel Marián Kéry, helyett, akivel eredetileg megegyeztek a tévévitában.

Az ügyet a Smer azzal fújta fel, hogy sajtótájékoztatót szervezett az RTVS székháza elé, amin Robert Fico és Blaha is szidták Jančkárovát.

Öt évvel Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után még mindig teljesen bevett dolog a politikusok részéről az újságírók mocskolása, és ezt nemcsak azok a politikusok teszik, akik hozzájárultak a maffiaállam kiépüléséhez és közvetve felelősek a Kuciak-gyilkosságért.

A Kuciak-gyilkosság vízválasztó Szlovákia történetében, és pont az a politikus tette újra normává a sajtó gyalázását, akinek a pártját a gyilkosság miatti elementáris felháborodáshullám tett a 2020-as választás győztesévé.

Az egyetlen dolog azonban, amit nem lehet Igor Matovičon számon kérni, hogy a korrupcióellenes harcot ne gondolta volna komolyan: ha minden mást elszúrt is, a kormányzása alatt tovább folytatódott az államigazgatás megtisztulása, és egyre magasabb beosztású volt állami funkcionáriusok ellen indultak eljárások. De hogy ez se legyen egyértelmű, sikerült megválasztani főügyésznek Žilinkát.

Mégis: ez a keretrendszer az, amiben nem maradhatott következmények nélkül egy újságíró fenyegetése: a rendőrség nyomozást indított, és a NAKA ma le is le is tartóztatott egy férfit. Az RTVS műsorvezetője nem csak egy személytől kapott fenyegetéseket, de ezek után a többiek is aggódhatnak és átgondolhatják, jó ötlet volt-e gyalázkodni.

Ezek azonban csak a következményei annak, hogy a politikusok – köztük Igor Matovič – gátlások nélkül támadják az újságírókat. A helyzet azonban mégis merőben más, mint öt-hat éve volt. Gondoljunk csak bele: ha a rendőrség 2017-18-ban komolyan veszi Jan Kuciakot, aki hozzájuk fordult az őt ért fenyegetésekkel, még ma is élne ő is és Martina Kušnírová is.

Ahogy Fico látja. A Jančkárová-ügy azonban nemcsak azt mutatta meg, milyen az, ha ezeket a fenyegetéseket komolyan veszi a rendőrség, hanem azt is, mi lesz, ha Ficóék visszatérnek. A Smer elnöke a mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ők mindennemű fenyegetést elítélnek, de az újságíróknak is tudatosítaniuk kell, hogy emberek elvből haragszanak rájuk amiatt, ahogy a munkájukat végzik, merthogy eltörölnek bármilyen, másfajta véleményhez való jogot.

Fico a többek között általa hiszterizált tömeg mögé bújik és úgy csinál, mintha őt kizárólag „a véleménye” miatt bírálná a sajtó. Pedig az az igazság, hogy az ő álláspontját senki nem cenzúrázza. A sajtó annyit tesz, hogy megnézi, mennyire megalapozottak a kijelentései, rámutat azok fonákjára, a mögöttük meghúzódó szándékra, na meg feltárja azokat az ügyeket, amikért közvetve vagy közvetlenül ő és az általa kiépített rendszer volt felelős. És ugyanezt teszi a politikai ellenfeleivel is. Nem véletlen, hogy Igor Matovič is a sajtót tartja az egyik legnagyobb ellenségének, csak ő ennek demonstrálására Jan Kuciak emlékét használja.

Az újságíróknak tehát el kell viselniük a rájuk irányuló haragot Fico szerint – ahogy ő is elviselte a Bonaparte előtti tüntetéseket, mintha a kettő ugyanaz lenne. Fico visszatérése a Kuciak-gyilkosság zárójelbe tételét jelentené.


2. Nem áll jól a fiatalítással a Szövetség, a platformok körüli huzavona a többséget nem érdekli

A Fórum Intézet készített egy felmérést a szlovákiai magyarok körében

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Fórum Kisebbségkutató Intézet

Igor Matovič

Magyar Szövetség

Marta Jančkárová

Napunk newsfilter

NATO

Németh Zsolt

Orbán Viktor

Robert Fico

Sajtó

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak