Napunk

Az amerikaiak hónapokkal az invázió előtt tudták, mire készül Putyin Ukrajnában, annyira ledöbbentek, hogy megosztották az információkat

Orosz katonai járművek a bombázott Mariupol városába tartanak. Fotó - TASR/AP
Orosz katonai járművek a bombázott Mariupol városába tartanak. Fotó – TASR/AP

A Politico portál terjedelmes cikkben mutat rá, hogy Washingtonban levonták a tanulságot a Krím annektálásából, és ezért elkezdték megosztani a titkos hírszerzési információkat a szövetségesekkel és Ukrajnával.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az amerikaiak kevéssel több mint egy éve egy nem mindennapi dolgot tettek. Elkezdtek nyíltan beszélni a titkosított hírszerzési információkról, amelyek arról tanúskodtak, hogy Oroszország Ukrajna megtámadására készül. Ezt akkor is folytatták, amikor megkezdődött az invázió, és Oroszország elkezdte elfoglalni az ukrán területeket.

A céljuk az volt, hogy felkészítsék a szövetségeseket és a világot az orosz invázióra, és hogy elrettentsék ettől az oroszokat.

Az amerikai Politico portál az invázió évfordulóján egy hosszú cikket közölt arról, hogyan szereztek az amerikaiak tudomást a készülő invázióról, és hogyan tudatták ezt a nyugati vezetőkkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A cikk arról is beszámol, hogyan igyekeztek előkészíteni a szövetségesek széles körű támogatását, nem csak szankciók formájában.

A cikkben Joe Biden elnök kabinetjének több mint 30 kulcsfontosságú személyével folytatott interjúkat vették alapul.

A portál szerint az amerikaiak már négy hónappal az invázió kezdete előtt tudtak arról, mire készülnek az oroszok. Washington cselekvésre szánta el magát, mert nem akarta, hogy megismétlődjön az, ami a Krímen történt

„A Krímen kész tények elé állították a világot, mire felébredt, rájött, mit is tettek valójában. Biztosra akartunk menni, hogy a világ most valóban ébren lesz” írta le a 2021 novemberében történt eseményeket Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó.

A csúcstalálkozón nem állították meg Putyint

Az amerikaiak már 2021 áprilisában észlelték, hogy az oroszok felsorakoztak az ukrán határon. Akkor tudták, hogy csak gyakorlatozásról van szó.

A júniusi, Genfben tartott USA–Oroszország csúcsról viszonylag nyugodtan távoztak. A nyáron azonban felkapták a fejüket, mikor Putyin közzétette a ma már legendás, Ukrajnáról szóló cikkét, amiben leírta, hogy tulajdonképpen egy nemzet az oroszokkal.

„Valami megváltozott a gondolkodásmódjában” – mondta Sullivan a Politicónak.

A következő figyelmeztető jel az oroszok Nyugat (Zapad) elnevezésű katonai gyakorlata volt, és az hogy harci eszközöket halmoztak fel, amiket az ukrán határhoz szállítottak. Az amerikai katonai felderítés szakértői aggódni kezdtek.

„Szeptemberben a szakértők egy térképet hoztak, és letették az asztalra. Elmagyarázták nekem, mi van rajta, és azt mondták, uram, a kiterjedését, az erők eloszlását és összetételét tekintve ez valami nagyobb, ez valami más. Talán egy órán át beszéltünk erről. Sok kérdést feltettem nekik. Másnap visszajöttek. Megtárgyaltuk a részleteket. Azt mondtam nekik, rendben van, meglátjuk, mit mondanak erre más hírszerzési részlegek” – mondta Mark Milley tábornok, a vezérkari testület elnöke.

Az egész amerikai hírszerzési közösség észrevette az egyértelmű jeleit annak, hogy az orosz erők az ukrán határ mentén csoportosulnak.

Az amerikaiak meglepődtek, mert azt gondolták, hogy a Putyin területek iránti vágyát sikerült elnyomniuk a genfi tárgyalásokon, ahol Biden elnök zárt ajtók mögött tárgyalt vele. Az oroszok akkor részlegesen kivonták az erőieket a határ mellől, de ősszel még intenzívebben tértek vissza.

„Egy vagy két hétig tartott, míg összeraktuk a képet a valóban jelentős, nagy orosz erőkről. Akkor azt mondtam, rendben van, tájékoztatnunk kell a védelmi minisztériumot. Akkor még nem mondtuk ki, hogy invázióról van szó. Csak azt tudtuk, hogy ez valami más” – mondta Milley tábornok, aki a csapatával készítette elő a jelentést Joe Biden elnök számára.

Átvették a legvalószínűbb és legveszélyesebb lehetséges fejleményeket. Amikor ezzel előálltak a Fehér Ház Ovális Irodájában, a jelenlévők többsége ledöbbent.

„Azt mondtam, hogy a legveszélyesebb kimenetel az, hogy valószínűleg öt hadtest jön ide, kettő oda és három amoda. Ezt bombázás és rakétatámadás előzi majd meg, és ez lesz a legszörnyűbb hadművelet, amit a II. világháború óta látni fogunk. Ott ültek az emberek és azt kérdezték, hogy ez meg melyik bolygóról jött. Ezt meg tudom érteni” – mondta Milley a Politicónak.

Az ősz folyamán az ukrán–orosz határon kialakult feszült helyzet miatt Bidenhez közel álló személyek rendszeresen találkoztak az Ovális Irodában. A Washington Post beszámolója szerint az elnök és Kamala Harris alelnök mellett jelen voltak a külügy- és a védelmi miniszterek, a CIA vezetője és a Pentagon tisztviselői is.

Sztoikus Zelenszkij

A kulcsfontosságú időszak 2021 ősze volt, főleg az október, amikor is az amerikaiak számára már egyértelmű volt, hogy az oroszok megtámadják Ukrajnát. Erről nemcsak az amerikai hírszerzés információi tanúskodtak, hanem Nagy-Britanniáé is. Számoltak egy Kijevre irányuló légitámadással és az államvezetés ellen elkövetett merénylettel.

„Három prioritásunk volt: Támogatni Ukrajnát – Ukrajnáról nem döntünk nélküle –, megerősíteni a NATO-t és elkerülni a háborút Oroszországgal” – mondta Emily Horne, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Ez egy rendkívüli helyzet volt amiatt is, hogy az amerikaiak előre figyelmeztették a Nyugatot arra, hogy nagy valószínűséggel mi fog történni. Addig inkább az volt a megszokott, hogy az események megtörténnek, és az országoknak pedig reagálniuk és válaszolniuk kell. Az ukrajnai háború ebből a szempontból is különleges volt.

„A G20-ak találkozója során Olaszországban Biden elnök összehívta a francia, német és brit vezetőket. Megosztotta velük azokat az információkat, amelyekkel rendelkeztünk Oroszország terveit illetően. Talán ez volt a korai ébredés legfontosabb pillanata” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter az olaszországi G20-as találkozóról, amelyre tavaly októberben került sor.

A novemberben Putyinnal és tanácsadóival folytatott beszélgetések az amerikaiakat meggyőzték arról, hogy Putyin valóban háborút fog kirobbantani. Megismételte a sajátos történelemértelmezését Ukrajnára vonatkozóan, meg volt győződve arról, hogy Oroszország képes lesz az uralma alá hajtani Ukrajnát, ismertette a kijevi kormány lemondatásának feltételeit, mivel szerinte ott nácik vannak. Azzal érvelt, hogy védi Oroszországot az agresszor ellen, ami nem más, mint a NATO.

Aztán sor került a glasgow-i klímacsúcsra, ahol az amerikaiak közvetlenül az ukránokkal beszéltek, Volodimir Zelenszkij elnöknek pedig beszámoltak a közelgő invázióról.

„A csúcs alatt találkoztunk, szorosan egymás mellett ültünk. A helyzet nagyon komoly és jól átérezhető volt. Az információt nagyon sztoikusan vette tudomásul” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Zelenszkijjel való találkozásáról. „Számomra ez volt az egyik legerősebb pillanat.”

Feloldották a titkosítást

Az európai országok (a briteken kívül) azonban szkeptikusan fogadták az amerikaiak híreit. „Tudtuk, hogy a franciáknak és a németeknek is ugyanolyan híreik vannak, mint nekünk. Nem értettük, hogyan gondolhatják azt, hogy az invázióra nem fog sor kerülni” – mondta Karen Pierce, Nagy-Britannia amerikai nagykövete.

Liz Truss volt brit miniszterelnök, aki akkoriban külügyminiszter volt szerint sem akarták ezt tudomásul venni a politikusok. Oroszország hibrid háborúk vagy korlátozott hadműveletek által próbálta elfoglalni az országokat, nem pedig kiterjedt katonai invázióval. A diplomaták ezért is tartották ezt egy olyan logikátlan és irracionális lépésnek, amit Putyin nem képes megtenni.

Az amerikaiak ezért stratégiát váltottak – elkezdték közzétenni a hírszerzési információk egy részét. „Az elnök meglehetősen korán hozta meg azt a döntést, hogy feloldjuk a hírszerzési információink egy részének titkosítását” – mondta Bill Burns, a CIA vezetője.

Azt is elismerte, hogy a hírszerzési információkat Kijevbe is elküldték. „Elég szisztematikusan osztottunk meg hírszerzési információkat az ukránokkal, hogy segítsük őket felkészülni a védekezésre” – idézte Burnst a Politico.

A NATO-ban is megkezdődött az információcsere. A Washington Post szerint a tagok többsége szintén szkeptikusan fogadta azokat az amerikai állításokat, amelyek szerint Putyin inváziót tervez Ukrajna ellen. Műholdfelvételek is mutatták az orosz csapatmozgásokat a határnál. A diplomaták szerint az oroszok csupán gyakorlatoztak, ahogy a Kreml állította, vagy megpróbálnak elfedni egy inváziótól eltérő szándékot.

A titkosítás alól feloldott információk az amerikai sajtóhoz is eljutottak, amikor december elején a Washington Post cikkek és képek sorozatát közölte az ukrán határ közelében lévő orosz csapatok számáról, elhelyezéséről és a katonai felszerelés típusáról.

A szankciók előkészítve

Az amerikaiak úgy gondolják, hogy az információk nyilvánosságra hozatalával befolyásolhatták az oroszok teljes háborújának megindítását. A Kreml talán

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

NATO

Orosz–ukrán háború

Titkosszolgálatok

Ukrajna

USA

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak