Napunk

Fórum Intézet: Berényire szavazna a legtöbb magyar, Gyimesi az első tízben sincs benne

Berényi József a sajtótájékoztatón. Fotó – Szövetség/Facebook
Berényi József a sajtótájékoztatón. Fotó – Szövetség/Facebook

Nagyon érdekes pillanatképet mutat a Fórum Intézet legújabb felmérése a szlovákiai magyar politikáról – kiderül belőle, hogy a magyarok alig több mint fele döntötte el, hogy melyik pártra szavazna a választásokon, és bár a Szövetség magasan vezet, minden negyedik biztos pártválasztó szlovák pártra szavazna.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A szlovákiai, pártpreferenciákat érintő közvélemény-kutatásokból rendszerint nehéz kihámozni, pontosan hányadán is állnak a magyar pártok – hiszen a magyar minta meglehetősen kicsi ezekben. Kicsit közelebbi képet kaphatunk a helyzetről, ha a Fórum Intézet legújabb kutatását nézzük meg – a felmérés ugyanis kizárólag a dél-szlovákiai, magyarul tudó népesség véleményét vette górcső alá. Közéleti kérdésekről kérdezték a válaszadókat: egyebek mellett arról is, melyik pártra szavaznának. De a felmérésből az is kiderül, melyik szlovákiai magyar politikus brandépítése sikerült a legjobban az elmúlt években.

A felmérést a Fórum Kisebbségkutató Intézet Szociológiai és Demográfiai Kutatások Részlege végezte 2023. január 20. és február 17. között, 1051 dél-szlovákiai, magyarul tudó válaszadó megkérdezésével. A válaszadók 87 százaléka magyar anyanyelvű, 78 százaléka pedig a magyar nemzetiséget jelölte meg a kérdőíven. A kutatást Lampl Zsuzsanna vezette, munkatársai Mrva Marianna és Gyurgyík László voltak.

Mennénk az urnákhoz, a kérdés, kire szavaznánk

A felmérés szerint a szlovákiai magyarok csaknem háromnegyede helyesli az előrehozott választásokat, és kétharmaduk az urnákhoz is járulna, ha most tartanák a voksolást. Konkrét pártot azonban csak a válaszadók alig több, mint fele tudott megnevezni, 44 százalékuk azonban még nem – ám csak 20 százalékuk nem döntötte még el, hogy melyik pártra szavazna. A többiek vagy nem mennének el szavazni, vagy nem válaszoltak a kérdésre.

Az előrehozott választásról január 31-én döntött a parlament, ekkor szavazták meg a szeptember 30-i dátumot, így a válaszadók egy része a felmérés idején még nem tudta, lesz-e előrehozott voksolás, míg másik részük már igen.

A szlovákiai magyar választók az elmúlt időszakban az országos aránynál alacsonyabban vettek részt a választásokon, ehhez képest a felmérés viszonylag magas választási hajlandóságot mutat. Lampl Zsuzsanna, a felmérés vezető kutatója szerint ebből az adatból nem tanácsos messzemenő következtetéseket levonni a valódi választási részvételre tekintettel. Egy 2019-es felmérésben hasonlóan magas arányban, 67 százaléknyian jelölték meg a szlovákiai magyarok, hogy elmennek szavazni, végül ennél jóval alacsonyabb volt a választási részvétel a dél-szlovákiai járásokban.

A biztos pártválasztók között tarol a Szövetség, ám egyáltalán nem olyan arányban, mint ahogy az elsőre gondolnánk: a válaszadók 58,3 százaléka szavazna rájuk. A Magyar Fórum a második, Simon Zsolt pártját 15,6 százalék választaná. A felmérés készítői pedig arra is rákérdeztek, hogy a Szövetség és a Magyar Fórum együtt, vagy külön induljon a választáson - az eredmény meglepő, hiszen az elsöprő többség, 58,4 százalék közös indulást szeretne. Az ellenzők csupán 8,7 százaléknyian vannak, az emberek harmada pedig nem tud véleményt mondani erről a kérdésről.

Érdekes a mostani eredmények összevetése a 2020-as választások napján, a Focus ügynökség által készített exit poll adataival. Az akkori eredmények szerint a Magyar Közösségi Összefogásra (az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás választási szövetségére) a magyarok 50 százaléka, a Hídra 20,4 százalék szavazott. 29,7 százaléknyian szlovák pártra szavaztak, 10,1 százalék az OĽaNO-t, 4,6 százalék a Smert, 2,3 százalék pedig a magyar platformot bevető PS/Spolut választotta.

A teljes mintában a Szövetség támogatottsága 32,7 százalék, a Magyar Fórumé 8,8 százalék, a többi párt sorrendje pedig hasonlóan alakult, mint a biztos választók körében, mondta el a Napunknak Lampl Zsuzsanna.

A magyar pártoknak meg kell küzdeniük azzal is, hogy továbbra is nagyon sok szlovákiai magyar szavazna szlovák pártra, konkrétan 26 százaléknyian, minden negyedik ember. Most nincs kiugróan népszerű szlovák párt a biztos magyar pártválasztók között: a legnépszerűbb a Progresszív Szlovákia 5,4 százalékkal, a második a Hlas 4,9 százalékkal, Robert Fico pártja, a Smer pedig 4,2 százalék számára opció. Érdekesség, hogy a szélsőjobboldal alig tűnik fel a felmérésében: a ĽSNS például teljesen kikopott, és a Národná Koalícia és a Republika is csak 0,3 százaléknyi választót szólított meg.

A felmérés készítői rákérdeztek a Szövetséggel kapcsolatos egyik legfontosabb témára is: vajon szükség van-e platformokra a párton belül, vagy el kellene őket törölni. Az eredmény pedig különösen izgalmas: míg az emberek több mint fele nem tudja, mit kellene kezdeni a helyzettel, 23,2 százalék eltörölné, 22 százalék pedig megtartaná a platformokat.

Bugár Béla örök

A felmérés a magyar politikusok ismertségét, mi több, a potenciális választottságukat is kutatta. Ezek a számok pedig különösen érdekesek, ugyanis kiderült: egyetlen olyan politikus sincs, akire a választók többsége leadná a voksát.

A legismertebbek továbbra is a politikai „nagy öregek". Bugár Béla, az MKP és a Híd egykori elnöke, aki már nem politizál aktívan, minden bizonnyal igazodási pontként szerepel a felmérésben, nem véletlenül. A megkérdezettek 91 százaléka ismeri a nevét - ezt az eredményt az aktív politikusok közül megközelíteni sem nagyon tudta senki.

A második hely az ismertségi listán meglepetés:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Felmérés

Fórum Kisebbségkutató Intézet

Gyimesi György

Magyar Fórum

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak