Napunk

Ki a gömöri származású terrorista, akinek a gyerekei lefejezősdit játszottak az Iszlám Államban

Az Iszlám Állam harcosai Szíriában Fotó - AP
Az Iszlám Állam harcosai Szíriában Fotó – AP

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Csupán odaadó feleség lett volna Renáta, ahogyan a nyomozóknak mondta, vagy tudatosan támogatta a férjét, az Iszlám Állam tagját? Ez a kérdés még megválaszolatlan, noha ez dönti el, hogy a fiatal nő hosszú évekre vagy élete végéig rács mögé kerül-e.

Renáta több mint két hete tartózkodik Szlovákiában. Az iraki fogolytáborból, ahol négy évig élt, a kormány különgépe szállította haza. A fedélzeten ott volt vele a tizenhat éves fia és a tízéves lánya is. A hazatérés során azt mondta nekik, hogy szerényen fognak élni a nagyszülőkkel egy házban, ami jobb a sátornál.

A leszállás után a NAKA azonnal őrizetbe vette, és meggyanúsította. A terrorizmus – az Iszlám Állam – támogatásán kívül még azzal is gyanúsítják, hogy veszélyeztette gyermekei erkölcsi nevelését.

Peter Pulman, a Specializált Büntetőbíróság bírója az előzetes letartóztatása mellett döntött, mivel fennállt annak a veszélye, hogy megszökik, és folytatja a bűncselekményeket.

A döntés nem jogerős. Az ügyész és a gyanúsított is fellebbeztek ellene, noha az utóbbi három napot kért az átgondolásra. Erről a Legfelsőbb Bíróság fog dönteni.

Az ügyről nem lehet sokat tudni. A letartóztatásról szóló határozatból, ami a Denník N birtokába jutott, az derül ki, hogy Pulman bíró nem hitt a gyanúsítottnak, aki azt állította, hogy csak a férjét követte, és nem tudta róla, hogy az ISIS tagja.

A rendelkezésre álló bizonyítékok és információk alapján szerinte arra lehet következtetni, hogy a cselekményt úgy követték el, ahogy a végzésben olvasható.

„A cselekményt, mely miatt büntetőeljárás indult, elkövették, és bűncselekmény jegyeit mutatja, és indokolt annak a gyanúja, hogy a gyanúsított személy követte el” – mondta Pulman az ügyirat alapján.

Egyiptomból Szíriába a családfő után

Renátát a főiskolán nem érdekelték a vallások, ateista volt, Legalábbis az akkori csoporttársa elmondása szerint, aki a Nový Časnak mesélt róla. Orosz és szlovák nyelvet tanult. A tanulmányaik során egy szemesztert Oroszországban töltöttek, ahol Renáta megismerkedett a jövőbeli férjével, az egyiptomi Shariffal.

Sharif az orvosi karon végzett és fogorvos lett belőle. Ahogy Renáta jobban megismerte, elkezdett jobban érdeklődni az iszlám vallás iránt. Vásárolt egy Koránt, tanulmányozta, Sharif pedig segített neki ebben.

Az iskola elvégezte után visszatért Egyiptomba, Renáta pedig feleségül ment hozzá. Először egy fiúk született, hat évvel később pedig egy lányuk. Akkoriban rendszeresen tartotta a kapcsolatot a családjával.

Az anyja még mindig egy gömöri faluban él, a médiának pedig nem kíván nyilatkozni a lánya ügyében. Renáta nővére a németországi Drezdában él, és a határozatból az derült ki, hogy szintén áttért az iszlám vallásra.

Renáta szerint a nyugodt egyiptomi életük 2014-ben változott meg, amikor a férje úgy döntött, Szíriába megy. Ellenkezett, de a férje összepakolt és elment. Rakkában, az Iszlám Állam terrorszervezet akkori főhadiszállásán telepedett le.

Sharif dolgozni ment Szíriába, mert a 2011-es polgárháború kitörése után az ottani orvosok közül sokan elmenekültek. A Renáta letartóztatásáról szóló határozatban az olvasható, hogy az ISIS tevékenységébe az egészségügyi infrastruktúra részeként épült be, melyben az emir tisztséget birtokolta a fogorvoslásban egész Szíriában.

A nő a vallomásában azt mondta, hogy a férfi Egyiptomban 200–300 dollárt keresett, de Szíriában többet, akár 500 dollárt is megkeresett.

Renáta a bírónak azt állította, hogy nem akart Szíriába menni. A férfi az elutazása előtt 800 dollárt hagyott neki, ami egy idő után elfogyott. A bíróságon azt vallotta, hogy sosem dolgozott. A feladata az volt, hogy a háztartást vezesse és a családról gondoskodjon.

Amikor elfogyott a pénz, elgondolkodott, mitévő legyen. A férje kérte, hogy menjen utána Szíriába, és azt állította, hogy nem folynak ott semmilyen harcok. Noha a hírekben látta, hogy ez nem igaz, 2014 végén Törökországon keresztül a gyerekekkel együtt utána ment.

„Miután megérkezett Szíriába, már nem mehetett el onnan. Ha el is szeretett volna menni, csak akkor kapott volna rá lehetőséget, ha a férje elkísérte volna vagy engedélyt adott volna rá” – foglalta össze a vallomását a bíró a határozatban.

Nem biztos, hogy nem volt más választása

Pulman bíró nem gondolja úgy, hogy a fiatal nő muszlimként köteles volna a saría alapján követni a férjét. Sőt még azt sem gondolja, hogy erre kényszerítve lett volna. „Az iszlám vallás ugyanis nem annyira rigid a nőkkel szemben, mint ahogyan az a köztudatban elterjedt” – tette hozzá a határozatban.

„Az interneten szabadon elérhető források alapján ki lehet deríteni, hogy az iszlám a vallás kérdésében elsősorban a házastársak közötti tisztelet kialakítására helyezi a hangsúlyt” – jegyezte meg Pulman bíró.

A határozatában elgondolkodik azon is, hogy az iszlám szerint a férjnek jogában áll elvárnia a feleségétől, hogy az érzékeny és fontos döntésekben teljes mértékben tiszteletben tartsa a véleményét és aszerint cselekedjen. A bíró szerint azonban a feleségnek jogában áll kinyilvánítania a saját véleményét az adott dologban.

Úgy gondolja tehát, hogy amennyiben Sharif elhagyta, és nem biztosította be kellőképpen a családját, a gyanúsítottnak „teljes jogában állt, hogy ne értsen egyet a Szíriába való távozásával, és azzal sem, hogy a gyerekeikkel kövesse őt az országba, hogy megoldja ezt a vitát.” Elmondása szerint a bírákhoz fordulhatott volna, akik eldöntötték volna, melyik félnek van igaza.

Renáta azonban ezzel nem élt. Elhagyta azt az országot, ahol békében és viszonylag jó körülmények között éltek. A gyerekeit a háborús Szíriába vitte, ezzel életveszélynek, illetve súlyos sérülések veszélyének kitéve őket. „Ezzel egyúttal megakadályozta őket a normális életvitel folytatásában, illetve az adekvát oktatási lehetőségektől is megfosztotta őket” – tette hozzá a bíró.

Azzal is gyanúsítják, hogy a fiát katonai kiképzésnek vetette alá, mely során az Iszlám Állam harcost képzett belőle, ami magában foglalta a más emberek megölésére való felkészítést is.

A gyerekek „lefejezősdit” játszottak

Az ügyész és a nyomozó azzal gyanúsítják, hogy saját maga is azonosult az Iszlám Állam ideológiájával, és ennek értelmében látta el a feladatait.

„A gyanúsított az Iszlám Állam harcosának feleségeként azzal követett el bűncselekményt, hogy minimum morálisan támogatta őt, olyan módon, hogy vezette a háztartást és nevelte a kiskorú gyermekeiket. A férjével és a gyerekeikkel együtt tudatosan tartózkodott az ISIS által megszállt területen” – olvasható a gyanúsított letartóztatásáról szóló határozatban.

Ellene szólnak azok a különböző fotók és videók is, amelyeken Renáta, a férje és a gyerekeik láthatóak. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy a gyermekeik két-, illetve nyolcéves koruktól olyan területen éltek, ahol harcok folytak. Ezenkívül arról is tanúskodnak, hogy mindkét gyerek az Iszlám Állam propagandájának hatása alatt nőtt fel, állítja az ügyész.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Iszlám

Szíria

Szlovákia

Terrorizmus

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak