Napunk

Napunk newsfilter: Dzurinda kék lufija felfújás előtt kilyukadt

Mikuláš Dzurinda. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Mikuláš Dzurinda. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Visszaküldték a startvonalra Dzurindát. 2. Enyhe büntetést kapott az oroszoknak kémkedő publicista. 3. Senki sem packázhat a magyar kormánnyal, az orvosok sem.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Visszaküldték a startvonalra Dzurindát

Kollárék és Hegerék felismerték, hogy nem Dzurindával képzelik el a közös jövőt. Eddig is csak suttogtak róla, mától hivatalos.

A nap belpolitikai híre kétségkívül az, hogy Mikuláš Dzurinda volt miniszterelnök, a Modrí párt előkészítő bizottságának a vezetője nem lép be a Modrá koalícia pártba. Dzurinda ezzel véget vetett az egy hónapos hallgatásnak, nagyszabású terveiről január 27-ei sajtótájékoztatón beszélt, azóta sem a párthoz csatlakozó politikusokról, sem a programról, sem az együttműködő partnerekről nem hallottunk.

Néhány napja már keringtek arról hírek, hogy Dzurinda pozíciója meggyengült, többen nem kérnek belőle, sőt, szabadulnának tőle. A Focus közvélemény-kutató ügynökség a Modrá koalíciának szerény, két százalékos támogatottságot mért. Egy újabb felmérésben pedig a volt miniszterelnök szerepelt csúnyán, az elutasítottsága 84 százalékos, és a megkérdezettek csupán 12 százaléka bízik benne.

Taszító halogatás. Miroslav Kollár, a Spolu átnevezésével létrejött Modrá koalícia elnöke korábban megegyezett Mikuláš Dzurindával, hogy a két párt egyesül, de a Modrá koalícia mindig elodázta a közgyűlést, amely az egyesülésről döntött volna. Február 12-én tartották volna a közgyűlést, de Kollárék úgy döntöttek, bizonytalan időre elnapolják, és ezzel kétségek között hagyták Dzurindát, aki ma bejelentette, hogy nem várnak tovább a Modrá koalícia döntésére, és a továbbiakban „nem vesznek részt az új jobboldali szubjektum létrehozásáról szóló tárgyalásokon”.

A Modrá koalícia tehát Dzurinda nélkül folytatja a jobboldali pártok egyesítését, intenzíven tárgyalnak Eduard Heger ügyvivő miniszterelnökkel is. Dzurinda közleményében azt is nehezményezte, hogy ők nem részesei ezeknek a tárgyalásoknak, és nincs információja arról, hol tartanak ezek a tárgyalások.

Kollár a közösségi médiában reagált Dzurinda lépésére: „Meggyőződésem, hogy csak az Európa-párti, elkötelezett demokraták közös választási listájával lehet elérni azt, hogy ne vesszenek el szavazatok, és csak így lehet megakadályozni egy olyan fordulatot, amely Szlovákia demokratikus és európai irányultságát veszélyeztetné.” Kollár azt is kijelentette, hogy csalódott, és nem érti Dzurinda reakcióját, ők mindenesetre tartják magukat a tervhez, és folytatják a Modrá koalícia építését, melyhez mások csatlakozását is várják, mások mellett Dzurindáékat is.

Bár Kollár kijelentése alapján továbbra is nyitva van a kapu Dzurinda előtt, de a történtek azt mutatják, hogy a jobbközép pártok összeolvadása, a mérsékelt liberális politikustól a mérsékelt konzervatívig, nem áll meg, de ebben már Dzurindának nem osztanak lapot. Igazi vezetője még nincs ennek a tömbnek, de jelen állás szerint Eduard Hegert bízhatják meg a vezetéssel.

A nagy tervekkel politikai visszatérésre készülő Mikuláš Dzurinda nem fogja vezetni a jobboldali erőket, akik nagyobb erőfeszítés nélkül jelezték, nem kérnek a volt kormányfőből. Azok, akik elhitték, hogy Dzurinda menti meg az országot Robert Fico hatalmi törekvéseitől, most valószínűleg csalódottak, mert látták megcsillanni a reményt. Nekik gyorsan új reményforrást kell találni, mert a jobbközép erők nem engedhetik meg maguknak, hogy elriasszanak frusztrált választókat.


2. Enyhe büntetést kapott az oroszoknak kémkedő publicista

Bohuš Garbár orosz kémet, a Hlavné správy publicistáját három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, valamint 15 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabott. A büntetés nagyon enyhe egy olyan kémnek, aki az Ukrajnával háborúban álló Oroszországnak kémkedett, egy olyan országnak, amelyik Szlovákiára is veszélyt jelent.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Mikuláš Dzurinda

Miroslav Kollár

Modrí

Napunk newsfilter

Oroszország

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak