Napunk

Nem váltja meg a világot a Drive to Survive új évada, de a rajongóknak így is kötelező

Csou balesete a Brit Nagydíjon. Kép - TASR/AP
Csou balesete a Brit Nagydíjon. Kép – TASR/AP

Az idei első versenyhétvége előtt immár ötödször érkezett meg a Netflixre a Drive to Survive (Hajsza a túlélésért) új évada, mely a 2022-es szezon legérdekesebb eseményeit dolgozza fel. Bár az új évad nem fogja megváltani a világot, bőven akadnak benne érdekes és vicces pillanatok, így a rajongók számára kötelező a megtekintése.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ha valakinek esetleg fogalma sem lenne, hogy mi is az Drive to Survive, és miért számolták vissza a napokat a Forma-1 rajongói a megjelenéséig, röviden összefoglaljuk a lényeget.

A Drive to Survive egy tízrészes „dokumentumfilm”-sorozat, ahol a „dokumentumfilm” nem véletlenül van idézőjelben, mert ugyan tény, hogy a netflixes stáb mindig az előző szezon eseményeiből indul ki, de azokat mindig erősen dramatizálva, storyline-okra és karakterekre koncentrálva mutatja be.

Az epizódok nem feltétlenül időrendben haladnak, ide-oda ugrálnak a szezon eseményei között, azokat mindig egy-egy csapat vagy versenyző szemszögéből bemutatva. A végeredmény egy nagyon érdekes formátum, ami ugyan emlékeztet a dokumentumfilmekre, de legalább olyan közel áll a realitykhez (vagy a szappanoperákhoz) is.

A Netflix sorozata nagy utat tett meg a kezdetek óta. Mikor 2018-ban bejelentették, hogy a stábjuk felveszi az egész szezont, akkor az aktuálisan legerősebb két csapat (a Mercedes és a Ferrari) simán megtiltotta a pilótáiknak, hogy nyilatkozzanak, így a készítők főleg a középcsapatok és a hátul kullogók nehézségeire és harcaira összpontosítottak. Ma már ilyesmiről szó sincs: a csapatvezetők felismerték a sorozatban rejlő lehetőségeket, így többnyire – ha nem is várják mindig tárt karokkal a stábot – hajlandóak szerepelni a Drive to Survive-ban.

Kritika és siker

Komoly kritikát kapott néhány versenyzőtől az is, hogy a Netflix szereti dramatizálni az eseményeket, és olykor bizony a valóságot is hajlandóak elferdíteni (pl. kontextusból kiragadott mondatok összevágásával olyan rivalizálásokat mutatnak be, melyek nem is léteznek), hogy a küzdelem még drámaibbnak tűnjön. Így fordulhatott elő például az a furcsa eset, hogy Max Verstappen – aki az efféle torzítások egyik leghangosabb kritikusa volt – nem volt hajlandó szerepelni a 2021-es szezont feldolgozó évadban – holott abban az évben ő lett a világbajnok…

Verstappen visszatér az új évadban. Fotó – TASR/AP

A negatív kritika ellenére azonban a Drive to Survive hatalmas sikert aratott az egész világon és – ami különösen fontos – az Egyesült Államokban is. Az USA azért is fontos, mert egy hatalmas piacról van szó, ahol a Forma-1 ugyan már megvetette a lábát, ám még messze nem sikerült kiaknáznia a benne rejlő lehetőségeket.

A Haas mint amerikai csapat már régóta szerepel a Forma-1-ben, idén két nagydíjat rendeznek az országban, és 2023-ban immár egy amerikai pilótánk is lesz a Williamsnél Logan Sargeant személyében. A pénz beszél, a kutya pedig ugat, ami látható abból is, hogy a szponzoroknak a világbajnok Max Verstappent is sikerült rávenniük valahogy arra, hogy szerepeljen az ötödik évadban.

De milyen lett az ötödik évad?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forma-1

Netflix

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak