Napunk

Két tüntetés, két világ

Fotó - Napunk
Fotó – Napunk

Két tüntetésen vettem részt kedden, február 21-én Rimaszombatban. Az egyiken azért voltam ott, mert fontosnak tartottam a megjelenést, a másikra csak a szakmai kíváncsiság vitt el. Ugyanazokon a térkockákon állva két teljesen különböző világba nyertem betekintést néhány órán belül. Bárcsak azt mondhatnám, hogy jó élmény volt.

Valójában a tüntetés szó talán nem is a legmegfelelőbb egyik esemény leírására sem. 17:00-tól egyfajta „békemenet” zajlott Rimaszombat Fő terén, sok más szlovákiai városhoz hasonlóan, ahol a résztvevők – a saját bevallásuk szerint – a békéért, a háború ellen tüntetnek. A másik inkább egy megemlékezés volt, csendes gyertyagyújtás az öt éve meggyilkolt Ján Kuciak és a menyasszonya, Martina Kušnírová emlékére. Ez szintén a Fő téren zajlott, 19:00-tól.

Harciasan a békéért

A béketüntetés tele volt ellentmondásokkal. Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy itt valójában jó szándékú, de frusztrált embereket vezettek meg, akiknek a többsége igazából nem is tudta pontosan, hogy minek egy ilyen felvonulás, csak olvastak valamit az interneten, és most kijöttek a térre, mert már elegük van abból, ami az országban zajlik.

Persze a békéről szóló szöveg csak a felszín. Szlovákiában béke van, ezért itt nem kell tüntetni. A felvonulásnak pont annyi köze volt a békéhez, mint a budapesti békemeneteknek, ahol állítólag mindenki egy nyugalmasabb világért vonul, de ha a tüntetők közé bekavarodik egy nem fideszes illető, akkor a perceken belül elszabadulnak az indulatok.

Politikai szimpátiákról szól az egész, jelen esetben a szlovák kormány politikája ellen és az oroszbarát politika mellett vonult a nép, még ha ezt hangosan nem is nagyon hangoztatták. Mert hát ne feledjük: ez az egész „békét akarunk” szöveg Moszkvából, a háborút kirobbantó ország szívéből származik.

A moszkvai logika másképp is megnyilvánult. A „békéért” tüntetők között sokan szlovák zászlókkal és ĽSNS-zászlókkal voltak felszerelkezve, a tér szélén azonban volt egy kisebb csoport, akik csendben összehúzódva ukrán zászlókat tartottak. Nem hangoskodtak, nem kiabáltak be, csak álltak a tér egy sarkában, lényegesen kevesebben, mint a „béketüntetők”.

Ennek ellenére időről időre a szlovák zászlósok közül kivált valaki, hogy beléjük kössön, mondván: minek provokálnak? Pedig nem provokáltak. Csak ott álltak. Kb. ahogy Ukrajna is csak létezett Oroszország mellett. Tettlegességre nem került sor, ami szerencse, mert rendőr még a környéken sem volt.

Hallottam még pusmogást a szláv testvériségről (mintha az ukránok nem lennének szlávok), viccelődést az eljövendő mozgósításról (amit minden hivatalos szerv cáfolt), meg valami amerikai bázisokról. Kitalációk és hoaxok, amik ebben a közegben szemmel láthatóan normának számítanak, és ahol az emberek egymást hergelik féligazságokkal.

Az ország állapotát elnézve a harag teljesen érthető, és az is, ha valaki tenni akar a helyzet változásáért. De egy ilyen hazugságokra épített tüntetés nem old meg semmit, hanem inkább eltereli a figyelmet a valódi problémákról.

Csendes gyertyagyújtás

A másik tüntetésre ugyanazon a téren került sor, két órával később, immár sötétben. Az első világháborús emlékművön, ahol pár órával korábban még Amerika-ellenes molinó lobogott, most egy gyertyákból rakott szív világított. Az emlékműnek támasztva Martina és Ján fényképe, körülötte gyertyák. Itt nem voltak beszédek, és sokkal kevesebben jöttek el.

Természetesen a hangulat is teljesen más volt, hangos szót nem lehetett hallani, mindenki csendesen – és talán kicsit szomorúan – emlékezett. A megemlékezők közül néhányan

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ján Kuciak

Rimaszombat

Tüntetés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.