Napunk

Politikusi vélemény: Visszatérnek az iskolai ingyenebédek, de feltétellel

Illusztrációs kép. Fotó - TASR
Illusztrációs kép. Fotó – TASR

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A szerző a Bél Mátyás Intézet elnöke, volt romaügyi kormánybiztos

A parlamenti választási kampányra ráforduló szlovák parlament – egy bizarr, villámgyors törvénykezési folyamat végén – ismét bevezette az ingyenebédet minden alapiskolás, ill. az óvoda utolsó osztályába járó gyerek számára. A kormánypárti képviselők ezzel végre orvosolták a jelenlegi választási időszakban elkövetett egyik legnagyobb baklövésüket, amely a támogatott ebédek 2020-as eltörlése volt.

Ez a fejlemény pozitív, azonban a képviselőknek sajnos sikerült elrejteniük a törvényben egy taposóaknát, amire a gyerekek és az iskolák egyaránt ráfizethetnek a következő időszakban.

Első nekifutás

Maga az ingyenebéd intézménye 2019-ben, még az előző kormányzati garnitúra idején került először bevezetésre. Az intézkedés célja az azelőtt fennálló, problémákkal tűzdelt rendszer helyettesítése volt. Ezelőtt az ingyenebédek csak azoknak a gyereknek jártak, akik hátrányos helyzetű (segélyezett) családokban éltek, ezen felül pedig azokban az iskolákban, ahol a hátrányos helyzetű gyerekek aránya meghaladta az 50 százalékot, minden gyerekre kiterjedt a támogatás.

Ezzel a rendszerrel több probléma is volt. Nem számolt a szerény körülmények között élő, de hivatalosan nem segélyezett családokban élő gyerekekkel. Ellentéteket szült a kedvezményezett és az abban nem részesülő gyerekek szülei között. Az iskolákra ráadásul nagy adminisztratív terhet rótt a gyerekek jogosultságának havi szintű kategorizálása. Előfordult, hogy egy iskola az egyik hónapban még megütötte az 50 százalékos határt, a következőben nem, majd a harmadikban újra igen.

A 2019-ben bevezetett rendszer minden gyereknek biztosította az ingyenebédet, még pontosabban: az 1 euró 30 centes ebédtámogatást. A támogatás minden egyes gyereknek automatikusan járt, kérvényezés és különbségtétel nélkül. Az intézkedés hatékonysága a hatályos szociális intézkedéseket értékelő kormányzati elemzők szerint nagyon magas volt.

Javította a gyerekek iskolalátogatási kedvét és iskolai teljesítményét, ápolta a különböző hátterű gyerekek közötti kapcsolatokat (hiszen mindannyian együtt ebédeltek) és egy platformra hozta a szülőket, akiknek már nem kellett irigyelniük a többi gyereknek nyújtott támogatást, ha egyszer mindenki automatikusan ugyanazt kapta. És persze a legfontosabb: mivel minden gyerek automatikusan hozzájutott a napi meleg ebédhez, garantáltan egyetlen gyerek sem maradhatott éhes.

Nincs ebéd ingyen

Két oka is volt, hogy a Matovič-kormány 2020-ban mégis az intézkedés eltörlése mellett döntött. Az első ezek közül kifejezetten politikai: az ingyenebédeket már csak az intézkedés neve okán is könnyű volt baloldali populizmusként, felesleges, pazarló szakpolitikaként beállítani. A másik pedig az, hogy ha a támogatás mindenkit érint, úgy a gazdag gyerekek is ingyen kapják az ebédet, ami többeknek pazarlásnak tűnhetett. Véleményem szerint viszont az, hogy a módosabb családok gyerekei is hozzájutnak a támogatáshoz, elfogadható melléktermék egy olyan rendszerben, ahol mindenki más is garantáltan hozzájut a kosztjához.

Ingyenebéd felmelegítve

Az első hírek az ingyenebédek visszatéréséről 2022 végén ütötték fel a fejüket, a hatalmas infláció és drágulás okán. Mondjuk ki nyíltan: akkor, amikor már a középosztálybeli családoknak is elkezdett problémát jelenteni a gyerekek étkeztetése. Ők pedig már sokkal érdekesebb választói célcsoport, mint a szegényebbek és a nyomorgók. Az ő problémáik látszólag nem mozgatták meg a képviselők képzeletét.

Nemcsak a szándék, de maga a törvénykezési folyamat is szégyenletes volt: ez a mintegy évi 100 millió eurót igénylő intézkedés képviselői indítványként, második olvasatban, salátatörvényben, társadalmi vita és véleményezés nélkül, egy hasonló ellenzéki javaslat házszabályellenes mellőzésével került elfogadásra.

Az újonnan elfogadott ebédeltetés nagyon hasonló a 2020 előtt állapothoz, néhány fontos kivétellel. Mostantól az ebédtámogatás a gyerekek után járó adóbónusszal egyidejűleg is igényelhető lesz (ez eddig vagy-vagy volt). Emelkedett a támogatás összege is, a már említett 1 euró 30 centről különböző sávokban 1 euró 40 centtől (az óvodásoknál) 2 euró 30 centig (a felső tagozatosoknál). Ez egy üdvözlendő lépés, hiszen a támogatás összege az infláció okán már nem volt megfelelő.

Még jobb lett volna a támogatás összegének valorizálása, azaz hogy egyszeri emelés helyett a képviselők a mindenkori fogyasztói kosár értékéhez kapcsolták volna. Így automatikusan emelkedhetett (vagy csökkenhetett) volna a támogatás összege az országos élelmiszerárakkal összekapcsolva.

Kérvénnyel és pecséttel

A képviselőknek azonban sikerült a törvénybe belecsempészni egy káros újítást is. Ez pedig az, hogy a szülőknek mostantól hivatalosan, írásban kell értesíteniük az iskolát arról, ha igénylik az ingyenebédet a gyerekük számára. Ez azért nagyon problematikus,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Iskolai étkezés

Iskolák

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak