Napunk

Napunk newsfilter: Matovič, a Kuciakból táplálkozó élősködő

2023. február 21-ei megemlékezés Pozsonyban. Fotó -Tomáš Benedikovič
2023. február 21-ei megemlékezés Pozsonyban. Fotó -Tomáš Benedikovič

1. Matovič szerint az újságírók elárulták Kuciakot. 2. Putyin: A Nyugat kezdte. Biden: Csak Putyin fejezheti be. 3. Diplomácia a Kárpát-medencében: „Sürgősen keressen fel egy pszichiátert”, „Húzz a f* szba!”

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Matovič szerint az újságírók elárulták Kuciakot

Öt éve gyilkolták meg Ján Kuciak újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát. Öt éve országszerte a tereken tüntetők lemondásra kényszerítették Robert Fico miniszterelnököt, akinek óriási felelőssége volt abban, hogy Szlovákiában az államot túszul ejtették, egy szűk csoport elrabolta, és maffia módszerekkel irányította. Egy olyan hellyé gyúrták az országot, ahol ez a kettős gyilkosság megtörténhetett, mert a megrendelők úgy gondolták, ezt is megtehetik, mivel a rendőrséget és az igazságszolgáltatást már a cinkosaik privatizálták. Öt év telt el, és Robert Fico újra a hatalomért ácsingózik.

Öt éve Igor Matovič a politikusok közül talán leghangosabban, legélesebben fogalmazva szólította fel a társadalmat, hogy meg kell szabadulni a korrupciótól és új alapokra helyezve, tisztességes Szlovákiát kell felépíteni. A polgárok meghallgatták a szavait, és a 2020-as február 29-ei parlamenti választáson őt állították a Fico-ellenes megújulás élére.

A történet végét ismerjük, láttuk, mi történt Matovičcsal: miképp rontott el szinte mindent, amit el lehetett, hogyan lett miniszterelnökből pénzügyminiszter, pénzügyminiszterből parlamenti képviselő. De ebben a történetben nem az a legfájdalmasabb, hogy ő nem tudott felnőni a feladathoz, mert egy ország irányítása meghaladta a képességeit és az erejét – azt már mindenki tudta, kezdettől fogva, hogy nem rendelkezik olyan erényekkel, mint a nagy formátumú politikusok, akik felismerik egy-egy történelmi helyzet rendkívüliségét.

A tömegek vesztesége nem ez a pojáca, hanem az, hogy felelőtlenül visszaélt a reménnyel, amelyet a tisztességes országot áhítozók a kezébe helyeztek. Visszavetett bennünket egy olyan pozícióba, ahová nem akartunk kerülni, és ahonnét még nehezebb lesz talpra állni, mint az öt évvel ezelőtti kettős gyilkosság után. Mert azok a politikusok, akik elhitették a tereken tüntető tömeggel, hogy megteremtik az élhető, demokratikus, tisztességes országot, cserben hagyták őket, és hozzájárultak ahhoz, hogy ma újra Robert Fico visszatérése fenyeget.

Szlovákia 2018 óta minden februárban megemlékezik Ján Kuciak és Martina Kušnírová haláláról. Az emlékezők felidézik az örökségüket, és az emlékezéssel újraalkotják az üzenetet, ami nem csupán egy transzparensre felfesthető szlogen, hanem az életünk viselt dolgainak az elrendezése, a viszonyunk magunkhoz és másokhoz.

Az újságíró-társadalmat különösen megviselte ez a tragédia, hiszen a Fico-kormány alatt folyamatosan támadták az újságírókat, míg végül az Aktuality bátor és okos oknyomozóját a „kellemetlen” cikkekért meggyilkolták. Az újságírókat elborító gyász mellett szolidaritást, összefogást és új elszántságot is hozott a tragédia.

Egészen aljas dolog, amit Igor Matovič művelt az évfordulón az újságírókkal. Az a politikus, aki az AllforJan hangulatot meglovagolta, és – ma már látszik – politikai marketingként használta a meggyilkolt fiatalok emlékét, az évfordulón azt írta, hogy az újságírók elárulták Kuciakékat.

Azok az újságírók, akik Matovič alkalmatlanságáról, hibáiról írtak, a Matovič-univerzumban árulók, és nemcsak őt árulták el, aki a Kuciak-örökség és étosz letéteményesének tartja magát, hanem magukat a kivégzett fiatalokat is. Teljesen abszurd logika. Ez pontosan annak a jele, hogyan torzítja el a politikai hatalom megtartásának szándéka a józan gondolkodást. Matovič már azt hiszi, tét nélkül játszhat a szavakkal és az országgal, pedig eközben óriási károkat okoz.

Az ötödik évforduló évében előrehozott parlamenti választást tartanak Szlovákiában – és azok, akik tisztességes Szlovákiát szeretnének, nehezebb helyzetben vannak, mint három éve.


2. Putyin: A Nyugat kezdte. Biden: Csak Putyin fejezheti be

Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszú, közel kétórás beszédet intézett ma az orosz parlament két házának. Azt nem tudtuk meg az orosz elnöktől, hogy az egy éve tartó orosz háborúnak Ukrajna ellen hogyan vetne véget, de az kiderült, hogy a háborút a Nyugat kezdte. Belepillanthattunk az orosz alternatív valóságba. Frusztrációt és elkeseredettséget láttunk, valamint olyan elszántságot, amely mind az orosz, mind az ukrán népnek sok szenvedést hoz még.

Fontos döntések születhetnek Oroszország Ukrajna elleni háborúját illetően az évfordulós héten. Joe Biden amerikai elnök jelenléte a térségben is erre enged következtetni, tegnap Kijevbe látogatott, ma pedig Lengyelországban tartózkodik és tartott beszédet Biden.

Putyin azt bizonygatta a viaszarcú közönségének, hogy az agresszor a védekező fél, a védekező fél pedig az agresszor, a háborúját továbbra is speciális katonai hadműveletként emlegette, értekezett a nyugati világban jelen lévő oroszgyűlöletről, és nem felejtett el visszanyúlni alternatív történelmében a múlt századba, és rámutatott a nyugati törekvésekre, melyek célja az orosz területek szétzilálása. „Ők kezdték a háborút, mi bevetettük az erőinket, hogy megállítsuk azt” – mondta az orosz elnök.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Ján Kuciak

Joe Biden

Napunk newsfilter

Rastislav Káčer

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak