Napunk

Napunk newsfilter: Miután letarolták az országot, Matovič és Sulík pont a kínlódás meghosszabbításában értenek egyet

Igor Matovič és Richard Sulík. Fotó - TASR
Igor Matovič és Richard Sulík. Fotó – TASR

1. Čaputová szerint mihamarabb abba kellene hagyni a parlamenti káoszt, de Sulík hajthatatlan. 2. Žilinka már nem tud közbelépni Peter Kažimír ügyében. 3. Megszavazta a parlament, hogy Oroszország terrorista állam, szerencsére már jóval többet is tett ennél.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Čaputová szerint mihamarabb abba kellene hagyni a parlamenti káoszt, de Sulík hajthatatlan

Amikor a Sme rodina marad az egykori koalíció egyetlen épkézláb tagja. Az eredeti kormánykoalíció pártjai közül sokáig a Sme rodina tűnt a legaggályosabbnak, legalábbis ami a korrupció elleni harcot illeti. Boris Kollár populista pártjának voltak meredek húzásai: az általa jelölt SIS-vezető, Vladimír Pčolinský ellen korrupció´miatt eljárás indult, hogy aztán a Főügyészség 363-as csodafegyvere leállítsa azt, a Sme rodina pedig azóta is ragaszkodik a 363-as paragrafushoz, amit Maroš Žilinka be is vetett néhányszor, például, hogy leállítsa az Fico és Kaliňák elleni eljárást – utóbbi ellen már egy új eljárás folyik.

Mostanra azonban a Sme rodina maradt a koalíciós romhalmaz egyetlen épkézláb pártja: az OĽaNO végképp leírta magát, a Za ľudí alig létezik, az elmúlt fél év manőverezései pedig az SaS hitelességét is nagyon megcibálták. A nagy Matovič–Sulík párharcban sokáig az utóbbi volt a visszafogottabb, mostanra azonban Sulíknak – ha Matovič szintjére nem is tornázta le magát –, sikerült megszabadulnia a komolyan vehető politikus imázsától.

Elfogytak a szavak. Ami a parlamentben folyik, azt a leggyakrabban cirkusznak, káosznak és kínlódásnak nevezi a sajtó, de ezeket a szavakat annyiszor leírtuk már, hogy mostanra alig alkalmasak annak az érzékeltetésére, amit látunk. A cirkuszt ezúttal nevezzük egy olyan focimeccsnek, amiben a mérkőzés alatt igazolnak át a játékosok az egyik csapatból a másikba, vagy ülnek ki csak úgy a kispadra, és csak egyetlen dolog közös bennük: hogy nem tudnak focizni.

A jelenlegi meccs tétje az, hogy júniusban lesz-e a választás. A szeptemberi időpontot a parlament már letárgyalta, de nemcsak az ellenzék, hanem a társadalom nagy része sem ért egyet azzal, hogy ez a rendkívül alacsony színvonalú bajnokság még több mint fél évig húzódjon.

Ma már Zuzana Čaputová is azt sürgette, hogy korábban legyen a választás, szerinte elviselhetetlen, ami a parlamentben folyik. Az elmúlt napokban egyre meredekebb ötletek láttak napvilágot – ingyenes ebéd, vasárnapi boltzár, 500 euró minden szavazó állampolgárnak, a képviselők fizetésének csökkentése –, amik így vagy úgy már a választásra készülő Matovič kampányfogásai lennének.

A választás korábbi időpontja a volt és jelenlegi koalíció tagjai közül csak a Sme rodina számára elfogadható – ezzel Boris Kollár pártja maradt az egyetlen épkézláb koalíciós párt –, az OĽaNO és a Za ľudí ragaszkodik a szeptemberi dátumhoz, az SaS pedig korábban azt mondta, ők akkor támogatják a korábbi időpontot, ha arról a koalíció is megegyezik. Már eleve fura, hogy ilyen feltételeket szab magának az a párt, amelyik először otthagyta a koalíciót, aztán bedöntötte a kormányt, mindenesetre most kapott Čaputovától egy olyan érvet, amivel ezt az álláspontját felülbírálhatta volna.

A legkínosabb játékos. Az SaS azonban ebben a bajnokságban az a focista, aki úgy belegabalyodik a saját parádésnak szánt cselezésébe, hogy észre sem veszi, már a labda sincs nála, és végül felbukik a saját lábában. Sulíkéknak most adott egy jó passzt a pályán váratlanul feltűnő Čaputová, de a labda úgy szállt el az SaS mellett, mintha észre sem vette volna.

Sulík ugyanis ragaszkodik a szeptemberi időponthoz, nem is érti, miért akarja Čaputová korábban a választást. Matovič pedig játssza a szokásos játékát: ha Čaputová a korábbi időpontot akarja, akkor először legyen szíves visszahívni az ügyvivő kormányt és kinevezni a szakértői kormányt, és akkor majd az OĽaNO is támogatja a júniusi időpontot. Egyébként meg Čaputová csak a káoszt teremt – mondja Matovič –, és csak közvélemény-kutatások befolyásolják, nemcsak ebben az ügyben, hanem mindenben. Matovič nem fejtette ki bővebben, hogy Čaputová azt látja-e, hogy az OĽaNO áll nagyon rosszul, és ezért szorgalmazza a mihamarabbi választást, vagy a PS áll nagyon jól, aminek ugyebár az államfő a meghosszabbított keze Matovič szerint.

A parlament ma délután kétszer próbált sikertelenül szavazni arról, hogy megnyissák-e az előrehozott választásról szóló rendkívüli ülést, ahhoz sem volt elég játékos a pályán, hogy elkezdődhessen a mérkőzés. Pénteken újra próbálkoznak, ha sikerül megnyitni az ülést, 90 képviselőre lesz szükség a júniusi dátum megszavazására, vagyis kellenek hozzá vagy az SaS vagy az OĽaNO képviselőinek szavazatai is. Tekintettel arra, hogy az országot a gigantikus harcukkal – mint egy rossz szörnyfilmben – letaroló Matovič és Sulík pont ebben a kérdésben közös nevezőn van, nem látszik erre túl sok esély.


2. Peter Kažimír ügye ezúttal már a vádemelési javaslatnál jár, Žilinka már nem tud közbelépni

A Speciális Ügyészség benyújtotta a vádemelési javaslatot

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Igor Matovič

Maroš Žilinka

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Peter Kažimír

Richard Sulík

Választások 2023

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak