Napunk

„Nincs új messiás, ezért térhet vissza Fico” (Napunk-vitaest Balog Beátával és Lovász Attilával)

A Napunk vitaestje Érsekújvárban. Lovász Attila, Balog Beáta és Szalay Zoltán. Fotó - Kis Péter/Kultúrkorzó
A Napunk vitaestje Érsekújvárban. Lovász Attila, Balog Beáta és Szalay Zoltán. Fotó – Kis Péter/Kultúrkorzó

Nem biztos, hogy az orbáni forgatókönyv megismétlődhet Szlovákiában, hangzott el a Napunk idei első vitaestjén Érsekújvárban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A legnegatívabb forgatókönyv szerint Pellegrini Ficóval és a fasisztákkal alakít kormányt, és akár alkotmányos többséget is szerezhetnek. A legoptimistább, de még reális verzió szerint Pellegrini a demokratikus pártokat hívja meg a koalícióba. Ez volt az egyik megállapítása annak a vitának, amelyet a Napunk szervezett szerdán Érsekújvárban Balog Beáta, a Sme napilap főszerkesztője és Lovász Attila, a szlovák közmédia nemzetiségi adásainak igazgatója között a ránk váró kampányról és az előrehozott választásokról.

Balog Beáta belátta, tévedett, amikor korábban Robert Fico bukásáról írt, és alábecsülte a Smer elnökét. Lovász Attila szerint pedig Ficóra korábban messiásként tekintettek a választók, ahogy később Matovičra is. Robert Fico visszatérése is az emberek messiásvárásának következménye – véli Lovász.

A beszélgetésen szóba került az is,

  • mit jelentene, ha Szlovákia rátérne az „orbáni útra”,
  • a magyar kártya mekkora szerepet kaphat a kampányban,
  • mik a Káčer-ügy fő tanulságai,
  • mi várható a magyar pártoktól.

Matovič: ahogy a reményt felváltotta a kétely

Három évvel ezelőtt, Igor Matovič földindulásszerű választási győzelmének másnapján mindjárt azt kezdte találgatni mindenki Szlovákiában, kibírja-e egy Matovič vezette kormány a négy évet.

„Voltak kételyeim, de nagyon reméltem, hogy Igor Matovič érezni fogja a felelősségét” – emlékezett vissza a legutóbbi választások utáni érzéseire Balog Beáta.

Matovič már a Kuciak-gyilkosság utáni tüntetéseket is igyekezett „kisajátítani” Balog szerint, akinek az új kormánnyal szembeni kételyei tovább erősödtek, amikor az OĽaNO vezetője Boris Kollárt is maga mellé vette a koalícióba. Balog abban bízott, hogy Matovičék tudatosítják a felelősségüket, és nem fogják lerombolni az emberekben felgyülemlett vágyat a változásra – ám ez mégis sikerült nekik.

„A Szputnyik oltóanyag megérkezésekor tört el bennem a maradék remény, hogy ebből bármi jó lehet” – mondta Lovász Attila. „A magyarországi politikán láttam, mi történik, ha valahol az orosz politikai és gazdasági érdekek megjelennek, és a gép leszállása Kassán erről szólt.”

Lovász szerint Szlovákia lakossága a messiást várta 2020-ban, és nem azt, hogy valaki felelősségteljesen kormányozza az országot.

Bon jour, jó emberek!

Matovič egy virális videónak is köszönhette, hogy 25 százalékkal megnyerte a parlamenti választásokat 2020-ban. A franciaországi Cannes-ban, az egykori smeres pénzügyminiszter, Ján Počiatek villája előtt forgatott videót sokan a politikai marketing mesterművének nevezték.

Balog Beáta szerint Matovič ráérzett a pillanatra 2020-ban, de ez nem az ő zsenialitását bizonyítja. Az pedig a lehető legrosszabb fejlemény volt, hogy Matovičék később is megragadtak ezen a szinten – állami szintre emelték a PR-t és a marketinget, tette hozzá a Sme főszerkesztője, aki szerint ez akkor vált igazán veszélyessé, amikor jött a pandémia és az ukrajnai háború, ami „egy halálos kombináció” volt Matovičék hatalmára nézve.

Lovász szerint is egy véletlen szerencse volt, hogy Matovičéknak bejött a cannes-i videó. „A politikai marketing a 21. században elérte azt, hogy van cégér, de már bor sem kell hozzá. Ez a tragédiája most a kelet-európai politizálásnak, de megjelent Nyugat-Európában is.”

A politika kiüresedett, a tartalmi kérdések nem érdekelnek senkit, mondta Lovász, rámutatva, a videók és a minél hangzatosabb ígéretek dominálnak, mint például Igor Matovič legújabb ötlete arról, hogy 500 eurót fizessenek ki minden választónak, aki részt vesz a választásokon.

Lovász azt ajánlaná a választóknak, nagyon alaposan nézzék meg, ki mit ígérget a választások előtt.

 

Mindez azért is van, mert erre van igény – véli Balog Beáta. Aki meg akarná változtatni a közösségi médián alapuló politikai kommunikációt és a tartalommal akarna foglalkozni, olyan lenne, mint aki egy zajos kocsmában elégiákat szavalna, mondta Balog. A választó nem akar politikai programokat olvasni, állítja az újságíró. „Egy hatalmas kihívás lesz visszatérni ahhoz a kommunikációhoz, amikor a lényegről beszélünk.”

Lovász Attila szerint az elitek felelőssége, hogy a politika a tartalomról szóljon. Azok az értelmiségiek, akik visszaélnek az emberek természetes tájékozatlanságával vagy a hírek világában való járatlanságával, és ezt hatalomszerzési célra használják fel, „minősített hazaárulók”, állítja Lovász.

Alábecsültük Ficót”

Tévedtem Robert Fico kapcsán, látta be a beszélgetésen Balog Beáta, aki három évvel ezelőtt maga is arról írt, a Smer elnökének lassú haldoklása következik. Balog szerint alábecsültük,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Balog Beáta

Érsekújvár

Igor Matovič

Lovász Attila

Napunk vitaest

Orbán Viktor

Robert Fico

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak