Napunk

Nyolc éve „erőművesítették” az újváriak kedvenc kirándulóhelyét, a Zúgó már csak árnyéka önmagának

A Zúgó és a kis erőmű Érsekújvár mellett. Fotók - Napunk/Kacsinecz Krisztián
A Zúgó és a kis erőmű Érsekújvár mellett. Fotók – Napunk/Kacsinecz Krisztián

2015-ben épült meg a kis vízerőmű az érsekújvári Zúgó üdülőövezetben, a helybéliek azóta sem igen tudtak napirendre térni felette. Az eredeti nagyszabású ígéretekből alig teljesült valami, a szebb napokat látott kirándulóhely pedig már csak árnyéka önmagának. 

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A folyó érintett szakaszát elkerítették, a partra nem lehet lemenni, a köveken lezúduló, habzó víztömeg zúgását pedig mára a turbinák búgása váltotta fel.

A cikkből kiderül:

  • hogyan működhet az érsekújvári vízerőmű, ha még mindig nem kapta meg a végleges használatbavételi engedélyt,
  • mi teljesült az eredeti ígéretekből,
  • mi lett az eredménye a vízvédelmi ellenőrzéseknek,
  • miért perel a beruházó,
  • és miért foglalkozik az EU is a kis vízerőművek problémájával.

A területrendezési tervet, amely lehetővé tette, hogy a Zúgó üdülőövezetben, a Nyitra folyón egy kis vízerőmű létesüljön, még 2011-ben hagyta jóvá az érsekújvári képviselőtestület, Pischinger Géza polgármestersége idején. Maroš Višňovský helyi vállalkozó cége, az AMV Invest ezt megelőzően nagyszabású tervezetet nyújtott be a városhoz.

Ebben egyebek mellett az szerepelt, hogy az évi 3,85 GWh teljesítményű erőművel párhuzamosan kialakítanak egy rekreációs központot is, újraaszfaltozzák az ide vezető utat, sőt környezetvédelmi célokat is teljesítenek azáltal, hogy az objektumhoz hallépcsőt is építenek. Ez olyan ökológiai folyosó, amely biztosítja a vízi élőlények számára az átjárhatóságot a folyó beépített szakaszán. Ekkor még arról volt szó, hogy az erőműnél büfé, egy víz fölé nyúló terasz és egy üvegezett kilátó is létesül.

A kivitelezés a Zúgónál 2015 márciusában kezdődött meg, de finoman szólva sem zökkenőmentesen. A 2014-ben megválasztott új polgármester, Otokar Klein több aktivistával és helyi lakossal együtt látványos kísérletet tett az építkezés megakadályozására – egy elegáns öltönyben személyesen állta útját a markológépnek.

Az erőmű végül mégis megépült, hiszen a kivitelezőnek addigra már minden szükséges engedély a kezében volt. A lakosok, főleg a környékbeli kerttulajdonosok, valamint a természetvédelmi aktivisták azonban nem nyugodtak bele abba, hogy az objektummal radikálisan megváltozott a táj és az üdülőövezet jellege. Még a közelmúltban is rendszeresen tartottak megmozdulásokat a helyszínen.

Volt is miért. Abból, amit a befektető ígért, az áramtermelésen kívül gyakorlatilag semmi sem valósult meg. A teraszt biztonsági okokból lezárták, a kilátó nem épült meg, büfé nem létesült, a hallépcsőről kiderült, hogy nem tölti be a funkcióját, a bevezető utat pedig nem tették rendbe. Az építkezés közben ráadásul jelentős halállomány pusztult el, a folyó jobb partjának egy része pedig beomlott.

A terasz biztonsági okokból lezárva

Az objektum egészét egyébként a mai napig sem kolaudálták, mert előbb külön-külön kellene sort keríteni az összes részegység műszaki átadás-átvételére. Bizonyos egységek, például a hallépcső csak tesztüzemben működhettek, az ezekre kiadott átmeneti használati engedélyek évekkel ezelőtt hatályukat vesztették. A teljes kolaudáció megszerzéséhez a tulajdonosnak előbb minden hiányosságot orvosolnia kellene.

Zavaros tulajdonosi háttér

Nem sokkal a megépítés után a beruházó cég és az erőmű is külföldi tulajdonba került. Otokar Klein polgármester legfrissebb, Zúgóval kapcsolatos bejegyzése szerint az új beruházó a „prágai” AMV Invest s. r. o. Az általunk megszólított környékbeli kerttulajdonosok is úgy tudják, hogy az erőművet cseheknek adták el.

szlovák cégnyilvántartás szerint ugyanakkor az AMV Invest társtulajdonosa a holland Blue Power Investments B.V. Ugyanitt a társaság ügyvezetőjeként prágai címmel Lukáš Liškát tüntetik fel.

Az AMV Invest érsekújvári székhelyén próbáltunk információt szerezni a tulajdonosi háttérről, de azt a választ kaptuk, hogy nem tudják megadni az új, cseh tulajdonos elérhetőséget.

Amikor a helyszínen, az erőműnél jártunk, a cseh-amerikai Mavel vállalat alkalmazottaival futottunk össze. A cég vízturbinák gyártásával foglalkozik. Kérdésünkre elmondták, hogy a turbinák rendszeres karbantartását végzik a kis erőmű tulajdonosa megbízásából.

Ottjártunkkor a Mavel turbinagyártó cég alkalmazottaival futottunk össze

Szóba elegyedtünk az AMV Invest helyszínen tartózkodó alkalmazottjával is, aki csak névtelenül volt hajlandó nyilatkozni. Azt mondta, a cég tulajdonosa és ügyvezetője is Dél-Amerikában tartózkodik, ezért nem lehet elérni őket. Arra a kérdésre, hogy az erőmű előállítja-e az eredeti tervekben feltüntetett árammennyiséget (évi 3,85 GWh), azt válaszolta, hogy erről nem adhat ki információt.

Bíróság elé került az ügy

2021-ben a környezetvédelmi minisztérium alá tartozó vízvédelmi felügyelőség tartott átfogó ellenőrzést a Zúgónál, és megállapították, hogy a beruházó több pontban is megsértette a vízvédelmi törvényt. Többek között a nem működő hallépcsőt vagy a folyó vízszintjének nem megfelelő szabályozását is kifogásolták. 13 200 euró pénzbüntetést szabtak ki, de a beruházó fellebbezett.

Érdeklődtünk a felügyelőségnél, hogy mi lett a másodfokú eljárás eredménye. A környezetvédelmi felügyelőség központi szerve a fellebbezést elutasította, a bírság kiszabásáról szóló határozat 2022. július 6-án hatályba lépett. Az AMV Invest a döntést megtámadta a Nyitrai Kerületi Bíróságon. Egyben kérvényezte, hogy a kereset miatt halasszák el a bírságról szóló határozat végrehajtását. A bíróság a mai napig sem döntött, sem a beruházó által benyújtott keresetről, sem a kérvényről.

Tavaly júniusban az ügyben kompetens Nyitrai Járási Hivatal Környezetvédelmi Osztálya is elvégzett az építményen egy átfogó vízvédelmi ellenőrzést. Megállapították, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Érsekújvár

Környezetvédelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak