Napunk

Napunk newsfilter: Ki megvehetőbb egy 1300 eurót kereső képviselőnél?

Matovič a parlamentben 2019-ben. Fotó - TASR
Matovič a parlamentben 2019-ben. Fotó – TASR

1. Képviselő kerestetik, 1300 bruttóért. 2. Kegyelemlövésre vár a parlament, Sulíkék kezében a pisztoly. 3. A NER-ben nem számít a lojalitás, ha feleslegessé válsz.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Képviselő kerestetik, 1300 bruttóért

Újabb nap, újabb matoviči „atombomba” – a nemzet ötletgyárosa manapság valószínűleg úgy ébred, hogy még a reggeli kávé előtt felüti az Ötleteim, melyek megváltoztatják a világot című kódexét, és találomra rábök egy ötletre, melyről aztán a kávé elfogyasztása után sajtótájékoztatót tart.

Igor Matovič most azt az ötletét melegítette újra, hogy csökkenteni kell a képviselői fizetéseket, méghozzá az átlagbérre, ami jelen pillanatban 1300 euró. Jelenleg a képviselők az átlagbér háromszorosát keresik, mellé pedig költségtérítést is kapnak, ez összesen nagyjából 5100 eurós juttatást jelent.

A választók lelkéhez a pénztárcán keresztül vezet az út – ezt a filozófiát Matovič legalább 10 éve a magáévá tette, és meg kell hagyni, sosem tért le erről a populista útról. Most pedig teljesen nyíltan, felvállaltan fordult rá azokra a választókra, akiket kormányfőként rendszerszintű megoldásokkal kellett volna segítenie. Tegnap 500 eurósokkal szúrta volna ki a szemüket, most pedig nekiáll kicsit felpiszkálni az irigységüket. Igen, tegnap 2 milliárd eurót szórt volna bele a szélbe – istenem, hány lélegeztetőgép és inkubátor jön ki ennyiből –, ma pedig már spórolna. Triviális a populizmus, de le kell vezetni, miért, mert rengetegen kapnak rá Matovič ellentmondásaira.

5100 euró valóban álomfizetés a lakosság döntő többségének. A lakótelepi panellakásban élőknek, akik még 25-30 évig fizethetik a lakáshitelt, a pályakezdőknek, akiket a hivatástudatuk visz előre, és nem a fizetésük, az egyedülálló szülőknek, akiknek ismét be kell fizetni valamit az iskolába, vagy épp a nyomorban ragadtaknak, akik fel sem tudják fogni ennyi pénz súlyát, csak álmodozva felsóhajtanak, hogy milyen jó lehet annak, akinek van ennyi pénze.

Csakhogy 5100 euró valójában nem álomfizetés az olyan szakembereknek, akikre ennek az országnak szüksége lenne. Mert azok az emberek ennek a pénznek a kétszeresét is megkeresik a magánszektorban, vagy épp Nyugat-Európában.

S ha 5100 euróért ilyen képviselőket kapunk, mint a jelenlegiek, képzeljük el, milyen honatyáink és anyáink lennének bruttó 1300-ért – ennyiért kéne nekik kvalifikáltan, szakértelmüket felhasználva képviselniük az átlagember érdekét a politikai színpadon és a parlamentben. Matovič javaslata nem a „szavazógépeket” építené le, azok szívesen nyomkodnak gombot 1300-ért is. A szakértőket, az elismert embereket riasztaná el a politikai pályától.

S nem segít a javaslaton az sem, hogy Matovič azt mondja, a pártok költségvetéséből kellene kiegészíteni a bruttó 1300 eurót, teljesítményalapon. Mindez persze elsőre nagyon szépen és igazságosan hangzik: mutassák meg a naplopók, hogy tudnak ők dolgozni is.

Ám a képviselők nem véletlenül nem a pártjuktól, hanem a parlamenttől kapják a fizetésüket. A parlament egy állami intézmény, meghatározott szabályokkal és kötelességekkel, és a parlamenti képviselőknek az a dolguk benne, hogy szabadon gyakorolhassák a mandátumukat – nem vazallusai a politikai pártoknak, és a lényeg az lenne, hogy ne a fizetésüknél fogva kényszerítsék rájuk a pártfegyelmet.

Matovič javaslata ráadásul szélesre tárná az ajtót a korrupció előtt: ha 1300 euróért ül valaki a parlamentben, akkor pénze nincs, hatalma viszont annál több. S mi mást tenne pénzzé, mint ezt a hatalmat? Egészen biztosan megszaporodnának az érthetetlen szavazások a törvényhozásban.

S az sem segítene, ha egy-egy ilyen érthetetlen szavazás után egy frakció úgy dönt, elküldi a renitenskedő képviselőt: a mutyizgató honatya ugyanis könnyen találna helyet más frakcióban, de a szabadúszás még jövedelmezőbb lehet. Hiszen láttuk, hogy kovácsoltak egy-egy szavazásból politikai tőkét és zsarolópotenciált egyes független képviselők.  Matovič tehát gyakorlatilag a porba züllesztené a legfontosabb demokratikus intézményünket.

Még szerencse, hogy Matovič ezen „atombombájára” sem lesz meg a politikai akarat – és ez nem azért van, mert a képviselők kapzsik, hanem mert a javaslat ostoba, és a volt hordószónokot már senki sem veszi komolyan. „A parlamentnek a jelenlegi fizetésért kellene jobb képviselőket találnia, nem alacsonyabb fizetésért megtartani a jelenlegieket” – mondta az SaS egyik politikusa, Marián Viskupič. S igazat kell neki adnunk.


2. Kegyelemlövésre vár a parlament, Sulíkék kezében a pisztoly

Még hét és fél hónap van hátra a parlamenti választásokig – sóhajtott fel a keddi Newsfilterben Sánta Szilárd kolléga. S úgy tűnik, ezt az aggodalmat sokan osztják, például Szlovákia volt államfői, Andrej Kiska, Ivan Gašparovič és Rudolf Schuster is, akik ma együtt ebédeltek Zuzana Čaputovával.

Elnézve Igor Matovič ötletparádéját, az ad hoc kormányzást, és a teljes fejetlenséget a parlamentben, lehet ebben valami. S ma Boris Kollár, a parlament elnöke rá is tett erre egy lapáttal, mikor megemlítette, hogy nemsokára már a koalíciós szerződés sem fog élni – és készüljünk arra, hogy ezután lesznek majd „érdekes dolgok”.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Erdélyi magyarok

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak