Napunk

Egyiküknek két évig nem volt, míg másoknak csak a karrierjük után volt először. Mikaela Shiffrin megnyitotta az élsport és a menstruáció témáját

A képet a Midjourney alkotta
A képet a Midjourney alkotta

A menstruáció hatással van a sportolók teljesítményére, noha szinte soha sem beszélnek róla.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Mikaela Shiffrin síző az olaszországi Kronplatzban a teljesítményének értékelése során az osztrák ORF televízió riporterének azt mondta, hogy „a havi ciklusának éppen egy igazán szerencsétlen fázisában van”. A tévés tolmács meghökkent, és a szöveget úgy fordította le németre, hogy Shiffrin most nem biciklizhet.

Valószínűleg azt gondolta, hogy csak félrehallotta, és Mikaela nem a „cycle” (ciklus), hanem a „bicycle” (bicikli) szót használta, még ha annak az adott kontextusban semmi értelme sem volt.

A tévécsatorna tudósítója, Alina Zellhofer azonnal megértette, hogy miről van szó, és azt mondta neki, hogy „Együttérzek veled”.

Az amerikai síző aztán az Instagram-profilján közzétette az interjú felvételét, amit bicikliző videókkal vágott össze, és a következőt írta hozzá: „Ha esetleg még valakinek kétségei lennének… ez a menstruációm, a menstruációmról beszélünk. #normalizáljukamenstruációt #ciklikusakvagyunk.”

A videóra számos síző reagált, akik támogatásukat fejezték ki amiatt, hogy megnyitotta ezt a témát. A szóban forgó interjú az osztrák közmédia kamerái előtt zajlott, és még az osztrák igazságügyi miniszter, Alma Zadić is reagált rá.

A Twitteren megosztott egy videót, amin biciklizik, és megköszönte Shiffrinnek, hogy nyíltan beszél a menstruációról. „Nekem is van havi ciklusom” – mondta.

A cikkből megtudhatja, hogy:

  • mikor szűnik meg a menstruáció, és hogyan lehet szabályozni,
  • vannak olyan sportolók, akik a menstruáció miatt nem tudnak edzeni,
  • létezik egy olyan műtét, amely orvosolhatja az extrém fájdalmat,
  • vagy azt, hogy sok sportoló csak a karrierje befejezése után menstruál először.

Amikor a menstruáció megszűnik 

Míg a Shiffrinhez hasonló sportolók azzal foglalkoznak, milyen hatással lehet rájuk a menstruáció, másoknál, éppen ellenkezőleg, teljesen meg is szűnhet.

„A nagy megterhelés miatt két évig nem volt menstruációm. »Ha gyereket szeretne, le kell lassítania«, mondta az orvosom” – írta Terézia Poliaková korábbi biatlonos.

Azonban az, ami Poliakovával történt, nem olyan gyakori. A menstruáció megszűnése inkább azokat a sportolókat érinti, akiknek nagyon alacsony testzsír-tömeggel kell rendelkezniük. Például az állóképességi sportokat űző nőknek. Laikus kifejezéssel élve, a sízőknek nem kell nagyon soványnak lenniük, inkább ellenkezőleg.

„A menstruációs ciklus lényege az emberi szaporodás. Az endokrin rendszer normális működéséhez elengedhetetlen egy bizonyos százaléknyi zsír a nők testében. Ha a zsír mennyisége jóval a normál határ alá csökken, a szervezet szenved, és laikusan mondva, nem akar szaporodni, mivel azzal van »elfoglalva«, hogy biztosítsa a saját maga működését és egészségét” – magyarázza Peter Kaščák a trencséni Egyetemi Kórház Nőgyógyászati és Szülészeti osztályának nőgyógyásza.

Az élsporttal való felhagyás után a legtöbb nő menstruációs ciklusa újraindul. „Amikor abbahagyják a sportolást, általában felszednek egy kis súlyt. Nem azt mondom, hogy elhíznak, de a szervezetük több zsírt raktároz el” – mondja Peter Kaščák.

Az egykori műkorcsolyázó Olga Beständig azt állítja, hogy kemény edzésprogramja miatt  bulímia alakult ki nála. „Úgy tizennyolc éves lehettem. Akkoriban már élsportoló voltam. 43 kilóra fogytam, és megszűnt a menstruációm. Kilenc hónapig nem volt menstruációm, ami veszélyes volt. Az orvosok hormonális fogamzásgátlót írtak fel nekem, és egy hónap alatt körülbelül hét kilót híztam. Ez nagyon felborította az anyagcserémet, és hosszú időbe telt, mire újra összeszedtem magam.”

A sportolók gyakran már az első menstruációjuk előtt elkezdenek sportolni, ami normális körülmények között 10 és 14 éves koruk között következik be.

Peter Stanko nőgyógyász a múltban évekig foglalkozott a sportoló lányok menstruációja beállásának kutatásával. „Azon női sportolók esetében, akik már gyerekkorukban elkezdenek versenyszerűen edzeni, még nem jöttem rá, hogy miért, de olyan, mintha a pubertáskori fejlődésük megállt volna, megakadtak volna a pubertáskorban” – mondja az orvos, aki évek óta dolgozik kosárlabdázókkal és kézilabdázókkal, de az evezős csapattal is foglalkozott.

A teljesítményük nőtt ugyan, de az első menstruáció nem következett be.

„Ez nyilvánvaló volt a tornászoknál, de az úszóknál is. Továbbá statisztikailag igen jelentős volt az erőnléti sportok, például az evezősök és a súlyemelők esetében is. Az volt az érdekes, hogy amikor abbahagyták az élsportot, az októl függetlenül, 90 százalékuknak rendbe jött a ciklusa, normálisan menstruáltak, sőt volt két-három olyan páciensem is, aki utána teherbe is esett” – magyarázta.

Ha egy nőnek már megvolt az első menstruációja, és az megszűnik az élsportolás alatt, meglehetősen nehéz visszatérni a természetes ciklushoz.

„A minimális zsírmennyiséggel rendelkező nőknek eleinte általában rendszertelen a menstruációjuk, majd teljesen elmarad. Később, amikor ez az állapot stabilizálódik, a nő súlyt szed fel, és az anyagcsere visszatér a normális kerékvágásba, akkor a menstruációs ciklus az egyik utolsó dolog, ami rendeződik” – mondja Peter Kaščák.

Hatással van a teljesítményre

Noha Shiffrin interjúja csak egy vicces félreértésnek tűnhet, valójában egy sokkal komolyabb témára hívta fel a figyelmet. A női sportolók ugyanis szintén menstruálnak, és ez sokuk teljesítményét befolyásolja, bár mivel a téma tabu, kevesen beszélnek róla nyilvánosan.

A nők gyakran szégyellik kimondani a menstruáció szót, és olyan kifejezések mögé bújnak, mint a „Mikulás”, vagy hogy „megjött”. Ha menstruációs fájdalmaik vannak, inkább azt mondják, hogy gyomorproblémák kínozzák őket, vagy fáj a fejük.

Amikor néhány nappal később, a Špindlerův Mlýn-i verseny után megkérdeztem Shiffrint, miért döntött úgy, hogy nyilvánosan beszél erről a témáról, elmosolyodott. Mintha megörült volna annak, hogy még hozzáfűzhet valamit.

„Ez nem egy döntés eredménye volt, egyszerűen csak kimondtam, aztán pedig mindenki megőrült. Ez egy teljesen normális dolog, egyeseket nem érdekel, mások szerint pedig menő dolog erről beszélni” – mondta.

„Mindannyian valóban nagyon fáradtak vagyunk abban az időben, biztos vagyok benne, hogy nem csak én, de én vagyok az egyetlen, aki ezt kimondta egy interjúban. Ez normális, és nem ijesztő, csak egy kicsit csúnya, de ugyanakkor csodás is” – tette hozzá.

A videó megjelenése után egy rajongó megkérdezte Shiffrint, hogyan befolyásolja a menstruáció a sportteljesítményét. „Több mentális és fizikai stressz ér. A sérülések szempontjából ez kockázatos időszak, összességében fáradtabb vagyok, több fájdalmat érzek, és aludni sem tudok olyan jól” – válaszolta. „Szóval egyszerűen…  ez egy szörnyű dolog, és csak annyit tehetünk, hogy megbirkóznunk vele” – tette hozzá.

Hasonló problémákat az orvosok is ismernek a gyakorlatból. „Vannak olyan esetek is, amikor tudjuk, hogy egy sportoló menstruáció során is nyert érmet. Tehát én ezt nem tekinteném valamilyen általános érvényű igazságnak. Viszont általában a menstruáció inkább fáradtságot okoz” – mondja Peter Stanko.

Kristiina Mäki cseh futó nemrégiben országos rekordot állított fel egymérföldes távon a lengyelországi Toruńban rendezett találkozón. „Ahhoz képest, hogy most jött meg, és alig bírok járni, nagyon örülök a rekordnak” – nyilatkozta meglepő őszinteséggel a verseny után.

Natália Hejková, az USK Praha kosárlabdázóinak edzője elmondta, hogy tapasztalt már olyan esetet, amikor egy játékos a menstruációja miatt nem tudott eljönni az edzésre. „Néhány évvel ezelőtt volt egy játékosunk, aki mindig kimaradt az edzésekről. Ha ez a meccs alatt történt volna, az problémát okozott volna. Szerencsére erre sosem került sor” – mondja. A játékosoknak szerinte csak meg kell tanulniuk együtt élni a menstruációjukkal.

A fogamzásgátlóval óvatosan kell bánni

Peter Kaščák szerint ma már bevett gyakorlat, hogy a hormonális fogamzásgátlást úgy állítják be, hogy az adott nő csak háromhavonta vérezzen.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Nők

Síelés

Sport

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak