Napunk

Szétveri-e kívülről Gyimesi a Szövetséget? Forró nem kér „Káčer barátaiból”, de nem pontosítja, kik azok

Forró Krisztián, Rigó Konrád, Gyimesi György. Fotó N - Vladimír Šimíček, Tomáš Benedikovič
Forró Krisztián, Rigó Konrád, Gyimesi György. Fotó N – Vladimír Šimíček, Tomáš Benedikovič

Forróék még mindig felvennék Gyimesit a Szövetség listájára, amit viszont a Híd-platform vétózhat.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Rastislav Káčer külügyminiszter múlt heti kijelentései arról, hogy Magyarországnak területi követelései lehetnek Szlovákiával szemben, a Szövetségen belül is újabb konfliktust váltottak ki. Ehhez nagyban hozzásegített Gyimesi György is, aki a hétvégén már odáig ment, hogy nem is Káčer a „magyarok legnagyobb ellensége”, hanem „a Szövetségbe beültetett vegyespárti karrieristák”.

Gyimesi ezen a Szövetség Híd-platformját és annak vezetőjét, Rigó Konrádot értette, akit múlt héten is kemény és személyeskedő kritikával illetett. Gyimesi szavai arról, hogy Rigó áruló és „beteg ember”, komoly ellenkezést váltottak ki a Híd-platformon belül, Agócs Attila füleki polgármester és országos elnökségi tag kizárta, hogy egy listán szerepeljen Gyimesivel.

A Szövetség elnöke viszont nem határolódott el az OĽaNO politikusától, hanem „Káčer barátaival” szemben fogalmazott meg éles kritikát, habár azt nem pontosította, kikre gondol.

Káčer és barátai

Forró Krisztián pártelnök azt ugyan kijelentette, hogy senkinek a családját nem szabadna belerángatni a politikai harcba (Gyimesi ugyanis Rigó családi problémái miatt nevezte őt betegnek), ám a Gyimesivel való együttműködést nem zárta ki.

Ehelyett Forró Káčer „barátaitól” határolódott el. „Ha valaki azt mondja, hogy Káčerrel akar barátkozni, akkor azt mondom, menjen hozzá. De azt tudatosítani kell, hogy ebben az esetben a mi közösségünk nem kér belőle, sem a barátaiból” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak.

A Szövetség politikusai közül egyedül Rigó Konrád ápol közelebbi kapcsolatot Káčerrel, tavaly novemberben kétoldalú megbeszélést is folytatott vele. Forró arra a kérdésre, Rigóra célzott-e ezzel a mondatával, nem adott konkrét választ a Napunknak.

„Úgy értettem, ahogy mondtam. Ha valaki azt mondja, hogy Káčerrel akar barátkozni, akkor azt mondom, menjen hozzá. De azt tudatosítani kell, hogy ebben az esetben a mi közösségünk nem kér belőle, sem a barátaiból. Értve ez alatt mindenkit, aki Káčer véleményével ért egyet. Akinek nem inge, ne vegye magára” – reagált Forró.

Rastislav Káčer és Rigó Konrád, Fotó – Rigó Konrád FB-oldala

Van saját véleményük

A kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy Eduard Hegerrel nem kíván a Szövetség „barátkozni”, amiért a külügyminiszter továbbra is élvezi Heger bizalmát, Forró azt válaszolta, a miniszternek magának kellene lemondania.

„Gyakran hivatkozik a nyugati politikai kultúrára, ott ez magától értetődő lenne. Ha ez nem történik meg, Heger miniszterelnöknek és Čaputová köztársasági elnökasszonynak, ha fontos számukra Magyarország és Szlovákia, valamint a Szlovákiában élő magyarok és szlovákok kapcsolata, kellene megtalálnia a módját, hogy visszahívják.”

Mivel felmerült az is, hogy Káčer belép a pártpolitikába, a Napunk azt is megkérdezte Forrótól, kizárják-e vele ebben az esetben is az együttműködést. „Olyan pártokkal és politikusokkal tudom elképzelni az együttműködést, akik partnerek tudnak lenni Szlovákia déli és keleti régióinak fejlesztésében, és a szlovák és a magyar nemzet közti békés együttműködésben. Káčer szavai nem arra utalnak, hogy ez lenne a célja” – válaszolta a Szövetség elnöke.

Gyimesi felvetésére, hogy „a Szövetségbe beültetett vegyespárti karrieristák” a magyarok legfőbb ellenségei, Forró azt válaszolta,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Gyimesi György

Rigó Konrád

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak