Napunk

Károsabbak az akkumulátorok a környezetre nézve, mint a belső égésű motorok? Górcső alá vettük az elektromos autókat övező legelterjedtebb mítoszokat

Fotó N - Tomáš Hrivňák
Fotó N – Tomáš Hrivňák

Az elektromos autók száma a szlovák utakon jelenleg még elhanyagolható, de Európában egyre népszerűbbek. Tavaly minden ötödik Európában eladott autó elektromos volt, és csak idő kérdése, mikor ér el hozzánk is ez a trend.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

„Nem telik bele sok év, és az elektromobilitás lesz az egyetlen lehetőség a közlekedésben” – mondja Ján Zuštiak az AgeVolt cégtől, amely intelligens töltőállomásokat üzemeltet az elektromos járművek számára. Az Európai Bizottság az AgeVoltot Európa leginnovatívabb vállalatai közé sorolta.

A belső égésű motorokról az elektromos meghajtásra való átállás azonban gyakran azt jelenti, hogy a dolgokat másképp kell csinálni, mint ahogyan azt megszoktuk. A hagyományos autók rajongói ráadásul attól tartanak, hogy elveszítik a hobbijukat. Az elektromos autókat ugyanis „unalmasnak” találják. Egyes autós szerkesztők szerint még a közkedvelt Ford Mustang is vonzó sportkocsiból egy érdektelen SUV-vá vált az elektromos meghajtásra való átállással. Norvégiában taxiként használják őket.

Az elektromobilitás ellenzői megkérdőjelezik annak előnyeit, hol jobban, hol kevésbé megalapozott érvekkel. Az egyik leggyakoribb ellenérv az, hogy az akkumulátorok valójában még károsabbak a természetre, mint a hagyományos motorok okozta kibocsátás. Már az elején le kell szögeznünk, hogy ez legtöbbször nem így van. Ebben a cikkben az elektromos járművekkel kapcsolatos egyéb népszerű állításokat is megvizsgáljuk:

  1. Az elektromos autók nem rendelkeznek kisebb kibocsátással, mint a belsőégésű motoros autók
  2. Az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagok kitermelése még károsabb a környezetre, mint a kőolaj-kitermelés. 
  3. Az akkumulátorokat nem hasznosítják újra. 
  4. Az elektromos autóknak rövidebb az élettartamuk. 
  5. A lakótelepek lakóinak nincs hozzáférésük a töltőállomásokhoz.
  6. A mélygarázsokban elhelyezett töltőállomások veszélyesek. 
  7. A garázsban való töltést hamarosan be is tilthatják. 
  8. Az elektromos autók csak rövidebb távokra felelnek meg, Horvátországba már nem mehetünk velük. 
  9. A szlovákiai elektromos elosztó-hálózat összeomlana, ha egyszerre sok elektromos autót tölténének, ami blackoutot eredményezne. 
  10. Az elektromos autók mindig is túl drágák lesznek, az átlagember számára pedig megfizethetetlenek. 
Fotó N – Tomáš Hrivňák

 

1. Az elektromos autók nem rendelkeznek kisebb kibocsátással, mint a belsőégésű motoros autók

A gyártás szempontjából az elektromos autók valamivel rosszabbak a környezeti hatásokat illetően, mint a belső égésű motorral hajtott autók – magyarázza Ján Zuštiak az AgeVolttól. „Kisebb ökológiai és energia-terheléssel gyárthatunk belső égésű motoros autót, de az elektromos autó a használata során gyorsan felzárkózik, és az első évi használat után összességében már kisebb ökológiai és energiaterheléssel jár, mint egy hagyományos autó.”

Ennek oka a benzin vagy a gázolaj égetése. A belső égésű motorral hajtott autók csaknem háromszor annyi CO2-t termelnek, mint egy átlagos elektromos autó az Európai Unióban. Ezt a Transport and Environment csoport számításai mutatták ki, amelyek során a gépkocsik gyártásából, akkumulátoraiból és használatából származó kibocsátásokat vették figyelembe.

Az elektromos autók kibocsátása még akkor is harmadával alacsonyabb, ha a villamos energia nagyrészt szénből származik, mint például Lengyelországban. A kibocsátás-megtakarítás még akkor is jelentős, ha az autót Ázsiából kell importálni.

2. Az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagok bányászata még károsabb a környezetre, mint a kőolaj-kitermelés

Az elektromos autók iránti növekvő kereslet az akkumulátorok gyártásához szükséges anyagok iránti nagyobb keresletet eredményez. A Wired magazin szerint 2035-ig valószínűleg mintegy 400 új bányát hoznak létre, ahol majd lítium-, kobalt-, nikkel- és más alkáli- és átmeneti fémek és anyagok kitermelése folyik, és ezek sajátos módon fogják pusztítani a környezetet.

A helyi lakosság életkörülményeire és a környezetre azonban a kőolaj-kitermelés is negatív hatással van. Ebből a szempontból semmi sem változik, ha egyik kitermelésről a másikra váltunk – a problémák ugyanazok maradnak. Segítene, ha az autógyárak elkezdenék betartatni a beszállítóikkal a szigorú munkaügyi és környezetvédelmi előírásokat – függetlenül attól, hogy kobaltról vagy kőolajról van-e szó.

3. Az akkumulátorokat nem hasznosítják újra

Az elektromos autókban használt akkumulátorok 80-90 százalékban újrahasznosíthatók. A rendelkezésre álló berendezések viszonylag nagy számú akkumulátort képesek újrahasznosítani. Európában a begyűjtésükért a gyártók tartoznak felelősséggel.

Milan Bahna, az elektromobil.tv portál munkatársa szerint a probléma az, hogy sok akkumulátor még nem jutott el ezekre a sorokra. Valójában még mindig nagyon kevés elektromos autó érte el az élettartamának a végét.

Patrik Križanský, a Szlovák Elektromobilitási Szövetség elnöke hozzátette, hogy hamarosan hatályba lép az az európai irányelv, amely a nemesfémek minimális újrahasznosítási szintjét határozza meg. 2027-től a gyártók kötelesek lesznek a kobalt, a réz és a nikkel 90 százalékos, a lítium legalább 50 százalékos újrahasznosítására. Később ezt szigorítani fogják.

Emellett pedig idővel új akkumulátor-technológiák, például a nátrium-alapú akkumulátorok is piacra kerülnek, amelyek sokkal környezetbarátabbak.

Fotó N – Tomáš Hrivňák

4. Az elektromos autóknak rövidebb az élettartamuk

Egy szabványos elektromos autó egyszerűbben felépített és kevésbé romlik, mint egy belső égésű motorral hajtott autó, mivel kevesebb mechanikus alkatrészből áll. Az akkumulátor az, ami a leginkább befolyásolja az élettartamát. Jan Zuštiak szerint ennek kapacitása fokozatosan csökken, és körülbelül 300 ezer kilométer megtétele vagy 1500 teljes töltés után eredeti kapacitásának 70 százalékára csökkenhet. Ha azonban a tulajdonos vigyáz az akkumulátorra, nem terheli meg a gyorstöltőkön való gyakori töltéssel, és nem teljesen 100 százalékra tölti fel, akkor a kapacitásának nem kellene tovább csökkennie. Itt is ugyanaz érvényes, ami a mobiltelefonok esetében.

A mai akkumulátorok legalább 15 évet bírnak ki – teszi hozzá Bahna. „A 2013-2014-ben piacra dobott Teslák ma már félmillió kilométert tettek meg [ugyanazzal az akkumulátorral]” – teszi hozzá.

Nem lehet azonban általánosítani, hogy egy elektromos autó tovább bírja, mint egy belső égésű motorral rendelkező autó. Ahogy a hagyományos autók sebességváltója, úgy az akkumulátor is tönkremehet.

5. A lakótelepek lakóinak nincs hozzáférésük a töltőállomásokhoz

Szlovákiában jelenleg mintegy 1500 nyilvános töltőpont található több mint 630 helyszínen. A legtöbb ember azonban otthon vagy a munkahelyén tölti az autóját. „Szlovákiában tovább kell bővítenünk a normál AC-töltők hálózatát, amelyek órák alatt képesek feltölteni egy autót, és ami fontos, éjszaka is működnek.”

A garázzsal nem rendelkező lakótelepek lakói azonban csak a nyilvános töltőpontokat használhatják. A sűrűn lakott területeken azonban megesik, hogy ezek órákig foglaltak, és nincsenek mindig közel sem. A helyzetnek azonban fokozatosan javulnia kellene. A szakértők szerint a helyreállítási tervből finanszírozott beruházásokkal is javulást lehetne elérni.

„A lakótelepi töltő-infrastruktúra kiépítése nem jelent problémát. A földben lévő elektromos csatlakozók gond nélkül bírják majd a terhelést, és ha belegondolunk, hogy milyen gyorsan sikerült kiépíteni például az optikai hálózatot az internet számára, akkor a töltő-infrastruktúra kiépítése valószínűleg még annál is egyszerűbb lesz” – mondja Ján Zuštiak. Pozsony városának önkormányzata például az utcai lámpákba való töltők beszerelését tervezi. Ezek azonban „lassú” töltők, ahol az akkumulátorok feltöltése órákat vesz igénybe.

6. A mélygarázsokban elhelyezett töltőállomások veszélyesek

A Denník E által megkeresett szakértők egyöntetű véleménye alapján egy mítoszról van szó. „A töltőállomás egy olyan elektromos berendezés, amely védi az elektromos járművet, a rendszert és a kezelőt is a balesettől, a tűztől, vagy bármilyen probléma kialakulásától” – magyarázza Ján Zuštiak. Szerinte az jelenthet kockázatot, ha a garázsban egy sérült elektromos autó parkol. A töltőállomás azonban képes felismerni ezt a problémát, és jelenteni egy esetleges válsághelyzetet.

7. A garázsban való töltést hamarosan be is tilthatják

Ez egy sületlenség.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Elektromos autó

Közlekedés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak