Napunk

Napunk newsfilter: Szijjártó kommunizmust idéző kiruccanása Minszkbe

Szijjártó Péter. Fotó - MTI/Illyés Tibor
Szijjártó Péter. Fotó – MTI/Illyés Tibor

1. „Éljen a kommunizmust építő Szovjetunió, a haladás, a béke szilárd támasza!” 2. Bár nem sok változás történt a legutóbbi mérés óta abban, mely pártokat választanák Szlovákiában, a trendek többet mondanak. 3. A parlamenti választás előtt kap kulturális stratégiát Szlovákia.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. „Éljen a kommunizmust építő Szovjetunió, a haladás, a béke szilárd támasza!”

Épp csak elültek a Németh Zsolt szavai vetette hullámok, amelyek a magyar külpolitikai irányultságot ostorozták, a keleti helyett a nyugati utat ajánlva, és amelyek körülbelül egy hangya lábait moshatták csak le, máris újabb kő csobbant a vízben. A magyar felségvizeknél ezúttal nagyobban, és a hullámok is magasabbra hágtak.

Szijjártó Péter ugyanis Minszkbe látogatott a mai napon, és már az odaúton is arról posztolt, hogy ezért meg fogják találni az EU-s politikusok. (Meg persze a liberális média. Mintha a nem liberális média vak volna.)

Arról a Kelet-párti Szijjártóról van szó, aki ellen tulajdonképpen a Nyugat-párti Németh szavai szóltak Bartha Dániel külpolitikai szakértő szerint.

A béke hírnöke. Alighogy leszállt Szijjártó gépe, bele is kezdett egy Facebook-bejegyzés keretében a szokásos mantrába a békéről: „Magyarország azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború meghosszabbodásának vagy eszkalációjának kockázatával járnak. Ezt a béke álláspontot fogom képviselni a mai minszki tárgyalásaimon is” – írta.

S ezt is képviselte, és az iránytól nem tért el a sajtótájékoztatón sem, a diplomácia szerepét, a kommunikációs csatornák nyitvatartásának jelentőségét hangsúlyozva. S a végén belarusz kollégája brüsszelezését hallgatta végig kedélyesen.

Szijjártó látogatása az orosz–ukrán háborút tekintve nem hozhatott semmi eredményt. A két külügyes hosszan dünnyöghetett a békéről, és még el is hihette magáról a szavaik által a fejükre vetülő glóriát.

A gyakorlatban azonban a magyar külügyminiszter, vagyis az EU egyik tagállamának diplomatája az egyik legfontosabb orosz szövetségesnél járt, annál, ahol az agresszor orosz csapatok megpihenhetnek, illetve akiktől technikai támogatást is kapnak.

Nemcsak Moszkvából, de talán Pekingből is látszik, hogy ez mekkora képmutatás – mind a két országban örülhetnek, hogy jó lóra tettek.


2. Bár nem sok változás történt a legutóbbi mérés óta abban, mely pártokat választanák Szlovákiában, a trendek többet mondanak

A Focus ügynökség február 1. és 8. között végzett egy felmérést arról, hogy milyen pártra adnák voksukat az emberek Szlovákiában. A reprezentatív mennyiség, vagyis az 1017 megkérdezett véleménye nem sokban tért el a decemberitől.

Apró átcsoportosítások történtek, ami kisebb izgalomra adott okot, az Dzurinda új projektjének megjelenése a listán, illetve érdemes megnézni a trendeket, hogy melyik párt útja merrefelé vezet.

Smer – Hlas. Sokan úgy tekintenek erre a két pártra, mint jinre és jangra, melyek bármi is történik, egy egységet alkotnak. Nem lehet ezt kizárni, de korrektebbnek tűnik elfogadni a különállást, és azt, hogy különböző koalíciók válnak majd lehetségessé szeptemberben, olyanok is, amelyekben csak az egyikük szerepel.

Erre nagyobb esélye a Hlasnak van, rendre jobb eredményt mérnek az esetében. Mintha két edényt látnánk, és az egyikből a másikba öntik a tartalmát, most közel két százalékkal nőtt a Hlas (20,8 százalék), és két százalékkal csökkent a Smer (14,6 százalék). Nyilván, a képlet ennél bonyolultabb.

Főleg, ha a trendeket közelebbről is megnézzük. Míg a Hlas közel egy éve egy szinuszgörbét mutat, vagyis lényegében stagnál, addig a Smer a 2021. márciusi mélypont (8,9 százalék) után bár lassuló tempóban, de egyre csak nő.

OĽaNO – SaS. Igor Matovič minden bizonnyal úgy gondolja, hogy a Smer emelkedését az törhetné meg leginkább, ha annak elnöke, Robert Fico rács mögé kerülne. Addig is marad a népszerűségcsökkenés az OĽaNO-nak, és nemezisének, az SaS-nek – előbbi a nagy zuhanás után, már több mint másfél éve enyhén, utóbbi tavaly augusztustól elég nagy tempóban történik.

S hogy ezt a csökkenést megfordítsa,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Belarusz

Kultúra

Napunk newsfilter

Szijjártó Péter

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak