Napunk

Napunk newsfilter: Ugyan kinek az elnöke akar lenni Forró Krisztián?

Forró Krisztián és Gyimesi György találkozója 2022 december 21-én. Fotó - Forró Krisztián FB-oldala
Forró Krisztián és Gyimesi György találkozója 2022 december 21-én. Fotó – Forró Krisztián FB-oldala

1. A Szövetség elnöke nem képes kiállni a saját emberei mellett. 2. Úgy tűnik, nem lesz közös magyar lista. 3. Heger és Naď megkezdték a kampányt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Kinek az elnöke akar lenni Forró Krisztián?

Némi fáziskéséssel ma Forró Krisztián, a Szövetség elnöke is sajtótájékoztatón ítélte el Rastislav Káčer keddi kijelentését, amiben az ügyvivő külügyminiszter azzal riogatott, hogy Magyarországnak területi igényei lennének Szlovákiával szemben.

Kategorikusan elutasítjuk, hogy bárki cinikusan riogasson Magyarországgal, és veszélybe sodorja a szlovákiai magyarokat – jelentette ki sajtótájékoztatóján Forró, egyben követelve a tárcavezető lemondását.

Ez eddig rendben is lenne, hogy Káčer kijelentése miért teljesen értelmetlen, érthetetlen és veszélyes, azt a tegnapi newsfilter elég részletesen kifejtette. Az eddig megfontolt diplomataként ismert miniszter a magyar témák kapcsán porcelánboltba szabadult elefántra emlékeztet. Ha nincs tudatában a szavai súlyának, akkor azért, ha pedig tudja, akkor azért kellene távoznia.

Forró Krisztián és a Szövetség álláspontjával tehát ezen a téren egyet lehet érteni, csak az kérdés marad, hogy miért tartott nekik ilyen sokáig a megnyilvánulás. Minden jó lett volna, ha ez a vége, de hát nem ez volt.

A pártelnök nem képes kiállni az emberei mellett. A Szövetség elnökét arról is kérdezték, hogy mit gondol Gyimesi György képviselő újabb mélyrepüléséről, aki durván és személyeskedve támadta Rigó Konrádot, a párt Híd-platformjának vezetőjét.

Forró Krisztián nemhogy nem volt képes nyíltan kiállni Rigó mellett, de még arra sem futotta az erejéből, hogy világosan elítélje Gyimesi szavait. Ehelyett nagy általánosságban elutasított minden olyan támadást, amiben bárkinek a családját bevonják a politikai harcokba. Ez elméletileg még rendben is lenne, csakhogy jelen esetben pontosan tudjuk, ki sértett meg kit, nem kellene finomkodni a szavakkal, különösen egy ilyen gyomorforgató támadás után.

Egyszeri szlovákiai magyar választóként esetleg felmerülhet bennünk a gondolat: hogyan fogja egy ilyen ember képviselni az érdekeinket, ha még a saját emberei mellett sem képes kiállni? Más lett volna a reakció, ha MKP-s politikust támadnak meg? Milyen válasz ez egyáltalán, és miért emlékeztet olyan nagyon a magyar kormányzati halandzsára, mely az ukrajnai háború kapcsán olyan nehezen tudja megnevezni az agresszort? Hogy célozgathat egy pártvezető egy ilyen mocskolódás után még arra, hogy akár hajlandó lenne „táncolgatni” is a rágalmazóval.

Amire Forró nem volt képes, azt megtette Agócs. Szerencsére vannak még a Szövetségben is olyanok, akiknek a morális iránytűje nem zavarodik össze az első stresszhelyzetben. Agócs Attila füleki polgármester Facebook-posztban jelezte, hogy a történtek után ő nem hajlandó egy listán szerepelni Gyimesivel: „Nem tudott embernek maradni a harcban, tőle ezután semmi jóra nem számíthatunk.” Egyenes beszéd, világos és érthető, kár, hogy manapság ritkaságnak számít.

Valóban, a Szövetségnek itt és most kellene befejeznie a Gyimesivel való flörtölgetést. Az OĽaNO képviselője pontosan azt csinálja, amit a mesterétől, Igor Matovičtól tanult, csakhogy Matovičot ma tízből kilenc ember elutasítja, és ez a viselkedés kétszer robbantotta szét a kormánykoalíciót. A Szövetség szétveréséhez kevesebb is elég lesz.

Mert bizony egy másik irányú mozgás is megindult a magyar párton belül, melyet például Cziprusz Zoltán (MKP-platform) képvisel, aki egy FB-posztban arra buzdít, hogy tisztítsák meg a pártot a külügyminiszterrel szimpatizáló egyénektől. Nem kell hozzá sok fantázia, hogy kitaláljuk, kikre gondolhatott a költő.

Itt vagyunk pár hónappal az előrehozott választások előtt, és ismét kezdődik az árulózás, az egységes fellépés helyett az árokásás és a politikai helyezkedés. És ez lenne az áhított egységes magyar képviselet.

A kelet-szlovákiai magyarok között van erre egy kifejezés: kár is.


2. Nincs egyezség a Szövetség és a Magyar Fórum között

A mai nap másik, szlovákiai magyar politikával kapcsolatos híre, hogy továbbra sem született megegyezés a Magyar Fórum és a Szövetség között, nem lesz egységes magyar lista. Tegyük a szívünkre a kezünket – ez azért sejthető volt.

Ugyan kategorikusan egyik fél sem zárkózott el a további tárgyalásoktól, a megbeszélések láthatóan holtpontra jutottak, amiért természetesen mindkét fél a másikat okolja. A tárgyalásokkal részletesen foglalkozik ez a cikk, itt most csak fő törésvonalakat elemezzük.

Nincs kompromisszum. Simon Zsolt szerint a Szövetség elutasította a Magyar Fórum ajánlatát egy közös választási lista létrehozásáról, és arra sem hajlandóak, hogy átnevezzék a pártot, hogy nevében ott legyen a Magyar Fórum is, ha már a párt jelöltjei ott lennének a közös listán. Simon szerint ez megalázó, és ezzel az általa vezetett párt elvesztené az identitását.

A Szövetség részéről az MKP- és a Híd-platform is hajlandó helyet biztosítani Simonéknak a jelöltlistán, és ennyi. És ez valahol érthető is.

A Szövetség belső viszonyait elnézve jelenleg az is csodának számít, hogy ez a párt még egyben van, így a platformok vezetőségének részéről érthető az óvatosság. Mindenkinek elég komoly munkája van a párt egyben tartásában, ráadásul ez a párt az önkormányzati választásokon egyszer már tűrhetően szerepelt, vagyis az ő szemszögükből egy új lista nem hozna semmi pluszt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Agócs Attila

Eduard Heger

Forró Krisztián

Gyimesi György

Jaroslav Naď

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

Rigó Konrád

Simon Zsolt

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak