Napunk

Bonyolódik a magyar párthelyzet: Forróék és Simonék nem egyeztek meg, Gyimesit nem mindenki látná szívesen a Szövetségben

Az első táryalás: Sólymos László, Forró Krisztián, Mózes Szabolcs (Szövetség) a bal oldalon, Bindics László, Simon Zsolt és Gál Zsolt a jobb oldalon. Fotó - Magyar Fórum
Az első táryalás: Sólymos László, Forró Krisztián, Mózes Szabolcs (Szövetség) a bal oldalon, Bindics László, Simon Zsolt és Gál Zsolt a jobb oldalon. Fotó – Magyar Fórum

A Magyar Fórum azt szerette volna, ha a Szövetség nevébe ők is bekerülnek, a másik fél ebbe nem ment bele. Gyimesit nem fogadnák tárt karokkal a Szövetségben.

Támogasd a Napunk és a Denník N új, kétnyelvű ismeretterjesztő magazinját, amelyben olyan történelmi személyiségeket mutatunk be, akiket a magyarok és a szlovákok is magukénak vallanak. Segítsd az előítéletmentes kapcsolatokat, és járulj hozzá, hogy minél több szlovák és magyar iskolába eljuttathassuk kiadványunkat! Köszönjük!

A Szövetség és a Magyar Fórum közötti tárgyalások második fordulója után valószínű, hogy nem lesz közös magyar lista. Simonék kijelentették, habár nem kizárt, hogy visszaülnek a tárgyalóasztalhoz, jelen helyzetben úgy néz ki, vagy önállóan, vagy egy szlovák párttal közösen indulnak a szeptemberi választáson.

Egyik fél sem zárkózott el a további tárgyalásoktól, de az álláspontok nem közeledtek. A pártok július 2-áig kell hogy leadják a választási listákat a szeptember 30-i voksolásra.

Már az elején elakadtak

A Magyar Fórum december végén szólította meg a Szövetséget, hogy tárgyaljanak egy közös lista lehetőségéről. A Magyar Fórum az első tárgyaláson felvetette, ők egy választási párt keretében képzelték el a közös indulást. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke ezt közvetlenül az első tárgyalás után elutasította, kiemelve, hogy a Szövetség épp azért jött létre, hogy összefogja a magyar pártokat.

Az MKP-platform január végén azt közölte, a választási listán a nekik járó pozíciókból hármat átengednek a Szövetségen kívüli jelöltek számára, és előnyben részesítik a „nemzeti-konzervatív” személyiségeket.

A Híd-platform nevében Sólymos László, a párt Országos Tanácsának elnöke üzent Simon Zsoltnak. Sólymos nyílt levelében felajánlotta a Magyar Fórumnak, hogy jelöltjüknek helyet biztosítanak a Hídnak járó első tíz pozíció valamelyikén.

Ebből a helyzetből vágtak neki a felek a tárgyalások második körének péntek délelőtt a Szövetség pozsonyi székházában.

Ahogy a Szövetség látja

A pénteki egyeztetés nem hozott áttörést. A tárgyalás után mindkét fél azt közölte, a másik nem volt hajlandó kompromisszumra. Ahogy az első megbeszélésen, most sem tartalmi különbségek álltak az együttműködés útjába, hanem a közös indulás formájáról nem sikerült megállapodni.

A Szövetség pénteken csak a Káčer-ügy kapcsán hívott össze külön sajtótájékoztatót, amelyen Forró Krisztián pártelnök újságírói kérdésre reagált a Magyar Fórummal folytatott tárgyalásra is. Forró ismét elmondta, hogy a Szövetség listájára várják Simonékat. Szerinte viszont a Magyar Fórum ultimátumot adott nekik, hogy amíg nem változtatják meg a Szövetség nevét, addig ők nem tudják elképzelni, hogy ezen a listán szerepeljenek.

„Újabb pártok és listák létrehozása helyett egységes fellépésre van szükség. A parlamenti lista lezárásáig a korábban felkínált ajánlatunk a Magyar Fórum számára továbbra is érvényes” – tette hozzá ehhez a Szövetség sajtóosztálya.

Ahogy a Magyar Fórum látja

Simon Zsolt úgy tálalta a tárgyalások eredményét, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Magyar Fórum

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Várható események:

  • Zuzana Čaputová államfő Kassára látogat
  • a magyar parlament ratifikálja a finn NATO-csatlakozást
  • Németországban nagyszabású sztrájk zajlik, ami a tömegközlekedést is érinti
  • bejelentik a Skót Nemzeti Párt új vezetőjének nevét, Nicola Sturgeon utódját
  • az Amnesty International közzéteszi az emberi jogokról szóló jelentését

„Nem olyan nagy tragédia, ha egy nemzetiségi alapú párt kiesik a parlamentből. Elég lenne, ha egy normális szociális, művelődési, egészségügyi programmal rendelkező párt felvállalná a régiók képviseletét” – mondta a Napunknak Mészáros András, aki szerint ugyanakkor a szlovákságnak torz képe van a szlovákiai magyarokról. „Mégis azt gondolom, előbb-utóbb a szlovákiai magyarok érdekeit egy demokratikus szlovák párt fogja képviselni” – véli a filozófus.