Napunk

Napunk newsfilter: Káčernek sikerült Fico és Matovič szintjére tornáznia magát

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Érthetetlen, hogy egy profi diplomata miért beszél könnyen ellene fordítható hülyeségeket. 2. Egyelőre nincs döntés a vasárnapi boltzárról, ami legfeljebb a bevásárlóturizmus fokozására lenne jó. 3. Oroszország offenzívára készül, Zelenszkij személyesen próbál még nagyobb nyugati támogatást szerezni.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Amikor az atlantista külügyminiszter teríti az orosz dezinformációt

Magyarországnak területi igényei lehetnek Szlovákiával szemben. Nagyobbacska vihart kavart Rastislav Káčer külügyminiszter ezen keddi kijelentése: szerdán Igor Matovič és Gyimesi György bírálta és szólította fel bocsánatkérésre a külügyminisztert, Budapesten pedig a külügyminisztérium bekérette a szlovák nagykövetet.

A vihar csütörtökön is folytatódott. Káčer nem kért elnézést, az őt bíráló Matovič–Gyimesi tandem kijelentéseire Heger nem akar reagálni, mert nem hagyja magát belehúzni a választás előtti mindenféle nyilatkozatháborúba. A szlovákiai magyar közélet egy része felháborodott, egy kisebb része nem, majd az előbbi felháborodott az utóbbin is. Káčer kijelentésével mi is foglalkoztunk a szerdai newsfilterben, amire Mózes Szabolcs is reagált nálunk.

Csütörtök késő délután Matovič és Gyimesi újra sajtótájékoztatót tartottak, erre még visszatérünk, de előtte próbáljunk meg pár lépést távolodva és szlovák–magyar értelmezési keretből kilépve megvizsgálni Káčer kijelentését. Sajnos egészen szomorú eredményre fogunk jutni.

EU? NATO? Káčer azt mondja, ha Oroszország sikerrel járna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lennének Szlovákiával szemben, és hogy van egy titkosszolgálati dossziéja is, ami ezt alátámasztja. Meglepődnénk, ha ebben kinyomtatott Facebook-posztokon és orbánista blogok cikkein kívül lenne bármi kézzelfogható – esetleg pár fénykép a régi egyenruhákban nosztalgiázó romantikus nacionalista hagyományőrzőkről. De vissza az állításhoz.

Nagyon könnyen belátható, hogy a két ország között semmilyen konfliktus nem elképzelhető, amíg mindkettő tagja ugyanazoknak a politikai-gazdasági, illetve katonai szövetségi rendszereknek, az EU-nak és a NATO-nak. Sőt akkor sem lenne elképzelhető, ha az egyik ország nem lenne tagja ezeknek a szövetségeknek.

  • Ha Szlovákia lenne kívül, Magyarország NATO-tagként nem támaszthatna területi igényt Szlovákiával szemben, egy ilyen kis ország nem tehet semmi ilyesmit a nagyok jóváhagyása nélkül.
  • Ha Magyarország lenne kívül, Szlovákia pedig nem, akkor egy NATO- és EU-tagországgal szemben kellene fellépnie. A sikerre nyilvánvalóan semmi esélye nem lenne, még úgy sem, ha az Ukrajnában sikerrel járó oroszok támogatnák.
  • A két ország között akkor képzelhető csak el konfliktus, ha mindkettő kívül van a szövetségi rendszereken, az EU-n és a NATO-n, ami kb. önmagában az Apokalipszis jele lenne.

Ezek evidenciák, és egészen ijesztő, hogy egy profi diplomata, aki egy biztonságpolitikai agytröszt alapítója, ezeket az evidenciákat figyelmen kívül hagyja. Ahogy az is egészen ijesztő, hogy ilyen amatőr módon nyit saját maga ellen támadási felületet, és ad eszközt az ellenfeleinek a magyar kormánnyal szembeni egyébként jogos kritikájának a hiteltelenítésére.

Robert Fico azzal riogat, hogy Szlovákiában mozgósítás lesz. Ennél semmivel sem jobb az, ahogy Káčer Magyarország területi igényeivel ijesztget. Ezzel az orosz dezinformáció kezére játszik, ami pont azzal próbál éket verni az EU keleti tagországai közé, hogy megpróbálja elhitetni: nemcsak Oroszországnak lehet területi igénye Ukrajnával szemben, hanem másoknak is, és akár nemcsak Ukrajnával szemben.

Káčer az őt ért vádakra egy Facebook-posztban reagált, amiben Matovičot „senkinek” nevezte és Gyimesiről is azt írta, hogy nem tudja, kicsoda. Pedig érdemes lenne őket jobban szemügyre vennie, ugyanis éppen lesüllyed a szintjükre. Egyben megoldotta azt is, hogy vele szemben Matovičnak és Gyimesinek legalább részben igaza legyen.

Minden út Čaputovához vezet. Matovič és Gyimesi csütörtök délután újra sajtótájékoztatót tartott, amiben hozták a formájukat: ezúttal már Zuzana Čaputovától követelve Káčer visszahívását, és egyben őt téve felelőssé Káčer kijelentéseiért, ha nem hívja vissza.

Ezen kívül Gyimesi gusztustalanul megrugdosta Rigó Konrádot is, aki hangot adott annak, hogy őt nem sértik Káčer szavai. Rigó reagált is: szerinte az OĽaNO támogatottsága alig látható a magyarok körében, és „Isten óvjon mindenkit, akit Matovič és Gyimesi akar megmenteni”.

Abban viszont igaza van a Matovič–Gyimesi tandemnek, hogy Káčernek ez a teljességgel felesleges kijelentése semmi másra nem jó, mint hogy feszültséget szítson a magyarok és szlovákok között, ráadásul egy különösen nehéz időszakban. Hogy mennyire szerencsétlen ez a kijelentés, azt mi sem mutatja jobban, hogy Káčer ennyire könnyen lecsapható magas labdát adott Matovičnak és Gyimesinek.


2. Egyelőre nem döntött a parlament a vasárnapi boltzár ügyében

Mint azt a Napunk részletesen is körbejárta,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bevásárlóturizmus

Gyimesi György

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Rastislav Káčer

Rigó Konrád

Robert Fico

Vasárnapi boltzár

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak