Napunk

Politikusi vélemény: Maszatolás helyett őszintén kell beszélnünk – Káčer vállalhatatlan, távoznia kell

Rastislav Káčer. Fotó - N/Tomáš Benedikovič
Rastislav Káčer. Fotó – N/Tomáš Benedikovič

Miért nem lehet nevén nevezni a dolgokat? Káčer hoaxokat terjeszt, mérgezi a magyar–szlovák kapcsolatokat, közvetve árt a honi magyar közösségi törekvéseknek is.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző a Szövetség alelnöke

A Napunk teret ad a politikusok véleményének. A cikk nem tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Nem először tapasztalom, hogy amikor Káčer miniszterrel kapcsolatban ki kell mondani az igazságot, bizonyos körökben mintha lábujjhegyen járnának. Egyrészt-másrészt. Egy pici ejnye-bejnye. Terjedelmes magyarországi belpolitikai fejtegetések, körmönfont magyarázgatása annak, Káčernek valójában mi mindenben van igaza. Vagy ha éppen nincs is, akkor majdnem. Végül pedig kritika gyanánt egy-egy óvatos eufemizmus.

Rosszul interpretáló őszinte diplomata”

Tegnap a külügyminiszter keddi botrányos és vállalhatatlan kijelentései nyomán például ezeken a hasábokon elolvashattuk, hogy Káčer egy „őszinte diplomata, általában ami a szívén, az a száján”, aki „sokkal nyílt sisakosabban fogalmaz”, mint elődje. Rávilágítottak, hogy „igaza van”, „igaza van abban is”, „és igaza van abban is”, „s nem mellesleg”.

A hosszú felvezetés után pedig megtudjuk, hogy a miniszter „félreértelmez valamit”. Igaz, hogy „látja a struktúrát, de nem látja, mi hajtja a gépezetet”. Vagyis ha látja is, „rosszul interpretálja”.

Most pedig nézzük, mit állított a miniszter. Káčer szerint Magyarország részéről téma a Szlovákiával szembeni határmódosítás. Nem majd valamikor, esetleg, talán, egyszer, ha úgy alakul. Nem, már most! A miniszter szerint a határrevízió már téma. Olyannyira, hogyha Ukrajna tavaly összecsuklik, a szlovák kormánynak már szembe kellett volna néznie Magyarország területi igényeivel.

Vörös vonalak

Hogy értelmezni tudjuk a fentieket, szögezzük le a szikár tényeket. Rastislav Káčer Szlovákia külügyminisztere. Magyarország pedig Szlovákia stratégiai szövetségese, partnere az EU-ban, a NATO-ban és a V4-ekben, valamint egy sor egyéb nemzetközi szervezetben.

Magyar vadászgépek védik a szlovák légteret, katonáink együtt teljesítenek szolgálatot nemzetközi missziókban, a két ország közötti határ „schengeniesen légiesített”, a két ország vezetői pedig több mint egy évtizede hangsúlyozzák minden egyes találkozójukon, hogy soha nem volt még ilyen jó, baráti és őszinte a kapcsolat a két állam között.

Mindezek után pedig jön a külügyminiszter, és a legnézettebb tévéállomás vitaműsorában rezzenéstelen arccal bemondja, hogy Magyarország Szlovákiát fenyegeti.

A területi követelés ugyanis a legmagasabb fokú fenyegetés, amit egy állam egy másikkal szemben el tud követni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Rastislav Káčer

Szlovák–magyar kapcsolatok

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak