Napunk

Káčer szerint Magyarországnak területi igényei lehetnek Szlovákiával szemben, Matovič szerint Káčer a józan Slota

Fotó - Tomáš Benedikovič
Fotó – Tomáš Benedikovič

Már elő is került a magyar kártya a szlovák választási kampányban. Rastislav Káčer külügyminiszter tévényilatkozata felháborította Igor Matovičot és Gyimesi Györgyöt. (Frissítve Menczer Tamás külügyi államtitkár reakciójával.)

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben, véli Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter.

Káčer ezt a Markíza Na telo plus című keddi műsorában mondta. A miniszter arra a kérdésre válaszolt így, szerinte eljuthat-e oda a magyar politika tíz éven belül, hogy területi követelései legyenek. Káčer szerint ez már ma aktuális téma, és ezért is fontos Szlovákia számára, hogy Putyin ne legyen sikeres Ukrajnában.

A miniszter elmondta azt is, azért reagált élesen Orbán Viktor nagy-magyarországos sáljának ügyére, mert „van a trezorjában egy vaskos titkosszolgálati akta”, illetve mert Magyarországon élt öt évig, és harminc éve figyeli a biztonságpolitikát. Orbán sáljában szerinte komoly stratégiai problémák öltöttek testet.

Káčer nem először beszél kritikusan Magyarországról, de ilyen nyíltan még nem vetette fel, hogy Budapest aktuálisan biztonsági fenyegetést jelentene. A múltban viszont beszélt már erről Boris Kollár házelnök, aki szintén a Markízán azt mondta tavaly áprilisban, hogy Orbán Putyinnal hamarosan felparcellázzák Szlovákiát.

Matovič: Káčer kérjen bocsánatot

Míg Kollár nyilatkozatára akkor a szlovák kormánykoalícióban senki nem reagált felháborodottan, de még maga Szijjártó Péter is nagyon visszafogottan kommentálta (annyit mondott, „az elnök úr legalább egy évtizeddel elnézte a naptárat, mert ma már Szlovákia és Magyarország is az EU tagja, és Magyarországnak érdeke a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése”), Káčer mostani nyilatkozata kiverte a biztosítékot az OĽaNO-ban.

Igor Matovič és Gyimesi György szerda délután közös sajtótájékoztatón bírálta Káčert, akit mindketten Ján Slotához hasonlítottak. „Káčer a józan Slota” – mondta Gyimesi, amit Matovič is többször elismételt.

Gyimesiék szerint a külügyminiszter álhíreket terjeszt és ijesztget, amikor arról beszél, Magyarország fenyegeti Szlovákia területi egységét. Gyimesi felszólította a minisztert, mutassa be azt az aktát, amelyről beszélt, vagy pedig kérjen bocsánatot Magyarországtól.

Matovič pedig bízik benne, hogy Káčer csak tévedésből mondta, amit mondott, habár szerinte már magyarországi szlovák nagykövetként is előfordult, hogy „nem teljesen korrekten viselkedett a vendéglátó országgal szemben”.

„Ez egy súlyos vád az egyik legközelebbi partnerünkkel szemben, akivel a leghosszabb közös határunkon osztozunk” – jelentette ki az OĽaNO elnöke, aki szerint a külügyminiszter a választások előtt előhúzta a „magyar kártyát”. „Nem kellene kiengedni a dzsinnt a palackból” – tette hozzá Matovič, aki szintén bocsánatkérést vár a minisztertől. „Káčer miniszter úr hazudik és tudatosan félrevezeti az embereket” – véli Matovič, aki szerint amikor miniszterelnök volt, nem kapott olyan információt, hogy Magyarország fenyegetést jelentene Szlovákia számára, és a Biztonsági Tanács ülésein sem foglalkoztak ezzel a témával.

Az OĽaNO elnöke azt is felvetette, ha a miniszter nem kér bocsánatot,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Igor Matovič

Orbán Viktor

Rastislav Káčer

Szlovák–magyar kapcsolatok

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak