Napunk

Napunk newsfilter: A parlamenti kaszinóban mindenki tétet emel, kormányzás már nincs

Illusztrációs kép. Fotó - TASR
Illusztrációs kép. Fotó – TASR

1. Hirtelen mindenki szerint jó ötlet az ingyenebéd. 2. Rimaszombatban felültek a Šimko-hullámra. 3. Horváth Lehel, a dunaszerdahelyi maffiaügy koronatanúja szerint túlzás az életfogytiglani.

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Hirtelen mindenki szerint jó ötlet az ingyenebéd

Közelednek a parlamenti választások. Honnan lehet tudni? Egyebek mellett onnan, hogy újra terítéken a parlamentben az ingyenebéd.

Ahelyett, hogy a választási időszak alatt, rendszerszinten átgondolnák az iskolai menzák üzemeltetését, hogy minőségi javulást érjenek el, hogy az egészséges étkezés irányába mozdulnának el, és hogy a kormány megoldja azt, hogy minden gyerek naponta legalább egyszer meleg ételhez jusson, szégyenletes módon választások környékén előveszik a témát és tologatják, mint válogatós gyerek a spenótot a menzán. Kapkodva, koncepció nélkül. A pártok versenyfutása lett ez a téma is, jelen esetben a Sme rodina és a Hlas nyújtott be javaslatot.

Az ebédtámogatás a jelenlegi formájában pontosabb megnevezés, mint az ingyenebéd, mert annyit tudunk, hogy az élelmiszer, a hozzávalók ára lesz támogatott, a fenntartótól függ majd, hogy teljesen ingyenes lesz-e az ebéd a menzán, vagy az elkészítés költségeihez hozzájárulnak-e a szülők.

Minden populizmus. Az iskolai ebéd témájának előkerülése és támogatása körüli kommunikációs „zavarok” sorozata jól szemlélteti, milyen hónapok várnak ránk a parlamenti választásig. Ahogy Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője fogalmazott: minden, amit a választásokig elfogadunk, már populistának számít.

Eduard Heger ügyvezető kormányfő két hete még úgy nyilatkozott, hogy a költségvetésben nincsen forrás az iskolai ebédek megtámogatására, de ebben a kérdésben Igor Matovič felülkerekedett, és kijelentette, mindent megtámogatnak, ami segít a családoknak, és ezt a csomagot is hozzácsaphatja a megemelt adóbónuszhoz és a hatvan eurós családi pótlékhoz. Heger pedig „kívülről” figyelheti, milyen együttszavazások vannak a parlamentben az ellenzékkel. Megelőlegezzük, lesznek még cifra ad hoc koalíciók szeptemberig.

Sulíkék: nem fincsi az ingyenebéd. Érdekes az SaS helyzete, a párté, amely kivált a kormányból, és hozzájárult annak bukásához, majd megsegítette Hegeréket, hogy szeptember végéig ügyvezetősdivel próbálkozzanak. Sulíkék eredetileg nem támogatták az ingyenebédet. Míg korábban volt beleszólásuk a megszüntetésbe, jelenleg csak szemlélők a parlamentben. Megszavazták ma, de azzal mentegetőztek, hogy a teljes csomagot támogatták, amelynek része volt az ebédtámogatás is, melyet önmagában nem szavaztak volna meg. Most megehetik, amit főztek, és a levét is megihatják.

Az ingyenébedet még Robert Fico kormánya vezette be a parlamenti választás előtt 2019-ben. Az új kormány azonban egy évvel később Milan Krajniak munkaügyi miniszter javaslatára eltörölte ezt a kedvezményt. Hogy kerekebb legyen a történet: Ma ugyanannak a pártnak a javaslatáról szavaztak a parlamentben, amelyik azt a minisztert adta, akinek a javaslatára megszüntették az ingyenebédet három éve.

Az ingyenebéd sokkal több társadalmi jóval jár, mint amennyibe kerül. Kívánatos lenne, ha a jövőben nem ugrálna körülötte a sok nyakkendős kukta, és hagynák a gyerekeket zavartalanul jót és jól enni.


2. Rimaszombatban felültek a Šimko-hullámra

Minden önkormányzat, amely a gazdasági észszerűség jegyében dolgozik, hónapok óta lázasan tervezi újra táblázatokban a kiadásokat, hogy megbirkózzon az elszállt energiaárakkal. Közvilágítást és fűtésrendszereket korszerűsítenek, nyílászárókat cserélnek, szigetelnek stb. stb. És ez így van jól.

Rimaszombat képviselő-testülete azonban egy rendkívüli hírrel vívta ki az országos figyelmet. Hétfőn megszavazta, hogy új hullámmedencét építenek a város üdülőövezetében. Ehhez pedig 1,44 millió euró hitelt vesznek fel.

Míg más önkormányzatok az övmegszorító intézkedésekkel küzdenek, létesítmények nyitvatartását korlátozzák vagy ideiglenesen csökkentett üzemmódban működtetik, az egykori Gömör-Kishont vármegye székhelye úgy gondolta, hogy előre menekül. Körülnéztek a városban, és úgy látták, leginkább egy sok euróból, hitelből megépített hullámmedence hiányzik a városból.

Nem egy kacsaúsztató, hanem egy 1300 négyzetméteres hullámgenerátorral felszerelt hatalmas medence.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Iskolák

Jozef Šimko

Maffiagyilkosságok

Napunk newsfilter

Rimaszombat

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak