Napunk

Olcsóbb, de fizetős lesz az „ingyenes” ebéd, a mélyszegénységben élő gyerekek továbbra is éhesen járnak majd iskolába

Május elsejétől ismét támogatja az állam az iskolai étkeztetést, a kedvezményezettek köréből a középiskolások kiestek. Fotó - Tomáš Hrivňák
Május elsejétől ismét támogatja az állam az iskolai étkeztetést, a kedvezményezettek köréből a középiskolások kiestek. Fotó – Tomáš Hrivňák

Komoly szájkarate után jóváhagyta a parlament a munka-, szociális- és családügyi minisztériumnak az „ingyenes” ebéd bevezetéséről szóló javaslatát. Az intézkedés május elsejétől lép hatályba, és 110 millió eurós kiadást jelent az állam számára.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A javaslat az utolsó éves óvodásokra, valamint az alapiskolák alsó és felső tagozatos diákjaira vonatkozik, a középiskolásokra nem. Ráadásul a korábbi ingyenes ebédhez képest nem lesz teljesen ingyenes, de az ebédek ára jelentősen csökken. Májustól az ebédtámogatás azoknak is jár, akik adóbónuszt kapnak.

A tervezet kormányrendeletként került a plénum elé, de december óta a Sme rodina kampányol az „ingyenes” ebéd bevezetésével. Szinte azonos javaslatot terjesztett be a Peter Pellegrini vezette Hlas január közepén, és Erik Tomáš szerint a kormánypárt ellopta az ötletüket.

Az ingyenes ebédet 2018-ban a Smer vezette be először, így már nem meglepő, hogy Robert Fico is magáénak tulajdonítja az ingyenes ebéd ötletét, s kijelentette, az ügyvivő kormány csak lemásolta a korábbi intézkedésüket. A plénum kedden kizárólag azon vitatkozott, kinek van morális joga beterjeszteni a javaslatot, illetve ki kitől lopta el az ingyenes ebéd ötletét. Arról egyik poltikus sem beszélt, hogy a leginkább rászorulók, a mélyszegénységben élő gyerekek helyzetén ez a módosítás semmit nem változtat.

2018-ban az egyszínű smeres kormány intézkedését az akkori ellenzék azért bírálta, mert a tehetősebb szülők gyerekei és a rászoruló gyerekek is egységesen ingyen étkeztek az iskolai étkezdékben. Igor Matovič kormánya 2020-ban eltörölte az ingyenes iskolai étkeztetést, az azóta ügyvivő kormány azzal érvel, hogy más módon támogatta a családokat.

Megemelte a gyermekek után járó adóbónuszt és a családtámogatást, mely februártól már 60 euró. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter szerint választási lehetőséget adtak a szülőknek, eldönthették, hogy a megemelt adóbónuszt vagy a kedvezményes ebédet választják. A kedden jóváhagyott javaslat lényege, hogy az állam átvállalja az élelmiszerek beszerzésének a költségét az utolsó éves óvodások, valamint az alapiskola alsó és felső tagozatos diákjai számára.

Illusztrációs kép. Fotó – TASR

Olcsóbb lesz, de fizetős

Viszont az iskolai étkezés ára két tételből, az élelmiszerek, vagyis a nyersanyag árából és az ételek elkészítésének költségéből áll össze. Előbbinél az oktatási minisztérium öt étkeztetési sávot határozott meg, ezek az élelmiszerek költségét határolják be. A javaslatot beterjesztő Petra Krištúfková szerint az étkezdék többsége a 4. és az 5. étkezési sávban van, ezért az alsó tagozaton 2,10, a felső tagozaton 2,30, az óvodákban pedig 1,40 euró támogatást kapnak az étkezdék.

Az ételek elkészítési költségét az önkormányzatok szabják meg, ezt pedig az egyes energiaszolgáltatókkal kötött szerződésekben megszabott ár határolja be. Mivel tavaly az infláció és az élelmiszerárak gyakorlatilag hónapról hónapra emelkedtek, ráadásul az energiaárak is jócskán nőttek, gyakorlatilag nincs olyan iskolakonyha, mely az aktuális tanévtől vagy januártól nem emelte volna meg az iskolai étkezés árát.

Ezzel indokolja a Sme rodina az „ingyenes” étkeztetés ismételt bevezetését, bár valójában nem beszélhetünk ingyenes ebédről, mert a rezsi költségét továbbra is ki kell fizetni a szülőknek.

Ez a módosítás segít a tehetős családoknak és a viszonylag jó körülmények között élő gyerekeknek, de egyáltalán nem segít a mélyszegénységben élő gyerekeknek. A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek, ha megfelelnek a szociális minisztérium által felállított kritériumoknak, most is csak az ételek elkészítésének rezsiköltségét kell kifizetni. Hasonlóan csak a rezsi költséget fizetik azok a szülők is, akik lemondanak az adóbónuszról.

Aki eddig éhes volt, éhes marad

Ugyanakkor a füleki Mocsáry Lajos Alapiskola igazgatónőjével készült beszélgetésünkből kiderül, hogy számos család a rezsiköltséget sem képes kifizetni két vagy ennél több gyermek után, ezért a gyerekek rendszeresen éhesen járnak iskolába.

Közben Fülek önkormányzata tudatosítja, hogy rengeteg a nehéz helyzetben, sokszor mélyszegénységben élő gyermek az oktatási intézményeiben, ezért idén 20 centről mindössze 25 centre emelte az ételek elkészítésének költségét. Ennek ellenére számos olyan család van, ahol ez a tétel is gondot okoz.

Érzékelhetően nőtt a rászorulók száma

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Iskolai étkezés

Iskolák

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak