Napunk

Nem tudni, miért zuhant be két éve a magyar elsősök száma Szlovákiában, mostanra stabilizálódni látszik a helyzet

A leendő elsősök az idei, a 2022/2023-as tanévnyitón Deresk községben. Fotó - Ibos Emese
A leendő elsősök az idei, a 2022/2023-as tanévnyitón Deresk községben. Fotó – Ibos Emese

A magyar alapiskolába beíratott elsősök száma az idei tanévben meghaladta a 3 800-at, ezt a számot csak 2015-ben és 2017-ben sikerült megközelíteni.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szlovákiai iskoláknak minden tanév szeptember 15-ig egy erre a célra kialakított rendszerbe kell feltölteniük a diákjaikra vonatkozó adatokat, információkat. Az oktatási minisztérium ennek a rendszernek a segítségével összegzi az adatokat és készít statisztikai kimutatásokat.

A magyar oktatási intézményekbe beíratott elsősök számával évente kétszer találkozik a szlovákiai magyar közösség. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) évekig gyűjtötte és az összesítés után nyilvánosságra is hozta a leendő elsősök előzetes számát a beiratkozás lezárását követően. Korábban év elején, az utóbbi években pedig áprilisban tartják a beiratkozást.

Ősszel a már végleges adatokat is nyilvánosságra hozta a szövetség, ennek köszönhetően pedig árnyaltabb kép alakult ki a beiratkozás folyamatáról. Nyílt titok volt ugyanis, hogy a két szám közötti különbség, mely általában emelkedő tendenciát mutatott, a marginalizált közösségből érkező gyerekeknek a határidőn túli beíratásából keletkezett. Ezeket a gyerekeket nem a szülők vitték el a beiratkozásra, hanem sokszor az önkormányzattal közösen az iskola keresete meg az iskolaköteles gyerekeket.

Az SZMPSZ most is gyűjti az adatokat, de úgy tudjuk, belső döntés született arról, hogy az előzetes számokat nem hozzák nyilvánosságra. Az utóbbi két évben pedig már a végleges számok sem kerültek a nyilvánosság elé.

Az utóbbi öt év adatai

A Napunk birtokába került statisztikai adatok alapján az utóbbi öt évben hullámzóan alakult a magyar alapiskolába beíratott elsősök száma. 2020-ban egy addig nem látott mélypontra zuhant a magyar iskolakezdők száma, és ez az adat nem pusztán az utóbbi öt évre vonatkozik.

Az utóbbi közel három évtizedben nem volt példa arra, hogy az iskolakezdők száma 3 500 fő alá csökkenjen. A statisztikai adatok alapján a 2020/2021-es tanévben volt a legkevesebb magyar elsős a szlovákiai magyar iskolákban,  mindössze 3 342-en kezdték meg tanulmányaikat.

A drasztikus zuhanás oka azóta sem derült ki, ha készült is róla szakmai elemzés, nem hozták nyilvánosságra,  de számos tényezőnek lehetett szerepe a csökkenésben. A 2019/2020-as tanévig ugyanis az évet ismétlő gyerekek is bekerültek a statisztikába, a koronavírus-járvány alatt, vagyis a 2020/2021-es tanévben az oktatási tárca előző vezetésének központi döntése értelmében nem lehetett évet ismételtetni a diákokkal. Így ezek az elsősök hiányoznak a statisztikából.

A számokat torzította az is, hogy az azóta megszűnt nulladik osztályokat látogató gyerekek is szerepeltek az elsősök között. Továbbá a számok hullámzását a demográfiai adatok mellett befolyásolhatja az iskolakezdés elhalasztása, melyet a szakemberek javaslata mellett a szülők is kérhetnek.

Viszont a következő tanévben óriásit ugrott az iskolakezdők száma, hiszen 300-zal több gyereket írattak be magyar alapiskolába. Idén pedig – a 3819 elsőssel – tovább javult a mutató. Ehhez a létszámhoz 2015-ben és 2017-ben jártunk közel. A 2013 és 2017 közti időszakban az iskolakezdők száma 3 700 fölött mozgott.

Ha 2018-tól vizsgáljuk az adatokat, akkor azt látjuk, hogy az egymást követő évek között akár 325 fővel is emelkedett, vagy éppen 310 fővel csökkent az iskolakezdők száma.

Ha járási bontásban vizsgáljuk az utóbbi öt év adatait, akkor azt látjuk, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Iskolai statisztikák

Iskolák

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak