Napunk

A béketeremtőket lelövik, ugye?

Forrás - Vizár
Forrás – Vizár

Az a vezető, aki a békéért kompromisszumokat köt, ebbe belehalhat. Ezzel Volodimr Zelenszkij ukrán elnöknek is tisztában kell lennie.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

„Boldogok a békességben élők – szól a názáreti Jézus a követőihez a Hegyi beszédben –, mert Isten fiainak hívják majd őket.” Nem tudjuk, hogy valóban nagy jutalmat kapnak-e a mennyben azok, akik veszik a bátorságot és véget vetnek kegyetlen konfliktusoknak, ahogy azt a szentbeszéd ígéri. Azt azonban tudjuk, hogy a béketeremtők a földön sokszor nagy árat, gyakran az életükkel fizetnek a tetteikért.

Erre számos példa van. 1921 decemberében Michael Collins, az ír függetlenségi harc egyik vezetője aláírta a sokat vitatott angol–ír szerződést, amely megteremtette az Ír Szabadállamot, melynek élén V. György király állt. Véres polgárháború tört ki, Collinst meggyilkolták, de végül a szerződést támogató erők győztek.

1977 novemberében – csupán négy évvel a jom kippuri háború után – Anvar asz-Szádát egyiptomi elnök volt az első arab vezető, aki Izraelbe látogatott, és minden várakozást fölülmúlt a beszéd, amit tartott. „Szilárd elhatározással jövök ma önökhöz – mondta az izraeli törvényhozóknak –, azért, hogy új életet kezdjünk, hogy békét teremtsünk”.

Ez a látogatás előkészítette az 1978-as Camp David-i megállapodást, majd az 1979-es egyiptomi–izraeli békeszerződést. Az Izrael-ellenes érzület azonban továbbra is erős maradt, és 1981-ben fundamentalista egyiptomi katonatisztek tüzet nyitottak Szádátra egy katonai felvonuláson. Az életét azonnal kioltották, de a békének, amelyet kezdeményezett, nem tudtak véget vetni.

Jichák Rabin izraeli miniszterelnök 1995 szeptemberében aláírta a második oslói egyezményt, amely kulcsfontosságú lépés volt az izraeliek és a palesztinok közötti átfogó békemegállapodáshoz. Nem egész két hónappal később egy merénylő golyója végzett vele. De ebben az esetben a békefolyamat nem élte túl a béketeremtőt, és a két fél még soha nem volt olyan messze van a megállapodástól, mint ma.

És itt még nem ér véget a lista. A weimari Németországban Walther Rathenaut azért gyilkolták meg, mert tárgyalásokat folytatott a Szovjetunióval a rapallói egyezményről. Mahatma Gandhit egy hindu nacionalista fanatikus lőtte le, aki nem értett egyet a muszlimokkal szembeni toleráns szemléletével.

Rádzsiv Gandhi indiai miniszterelnököt a Tamil Tigrisek (militáns terrorszervezet – a szerk. megj.) egy tagja, egy öngyilkos merénylő robbantotta fel azt követően, hogy Gandhi befejezte India katonai beavatkozását a Srí Lanka-i polgárháborúba.

Az üzenet egyértelmű: az a vezető, aki a békéért kompromisszumokat köt, ebbe belehalhat. Ezzel Volodimr Zelenszkij ukrán elnöknek is tisztában kell lennie.

Ukrajna függetlenségének három évtizedét kíméletlen politikai belharcok jellemezték, és az orosz invázió előtti hónapokban sem volt más a helyzet. Az akkortájt népszerűtlen Zelenszkij egészen odáig ment, hogy elődjét, Petro Porosenkót hazaárulással vádolta meg. (Felmerül a kérdés, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök vajon nem azt látta-e Zelenszkij esetlen támadásában Porosenko ellen, hogy az ukrán demokrácia végzetes bomlásnak indult, és megérett az idő az orosz uralomra.)

Az orosz invázió mindent megváltoztatott, Ukrajna olyan szintű egységet mutatott, amely lenyűgözte és sok szempontból inspirálta is a világot.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Ukrajna

Vlagyimir Putyin

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Megkezdődött az ukránok integrációjának támogatása, az ebben rejlő lehetőségeket azonban Szlovákia nem használja ki. Az önkormányzatok támogatásra pályázhatnak a menekültek integrációjához szükséges programok megvalósítására, ezzel segíthetnének a belföldi foglalkoztatottság növeléséhez, a menekülteknek azokban jelenleg csak kevesebb mint 8 százaléka kapott munkát. A probléma a gyerekek ellátása lehet, ugyanis csak egy részük jár óvodába vagy iskolába. (euractiv)

Az uniós vezetők támogatják azt a tervet, hogy a következő év során közösen egymillió darab tüzérségi lőszert vásároljanak Ukrajna számára. A tervet a hét elején a külügyminiszterek és a védelmi miniszterek már jóváhagyták. (tasr, ap)

Baleset történt a D2-es autópályán Csehország irányából Malacka (Malacky) felé, egy autó lehajtott az útról és a tetejére fordult. Ketten megsérültek. A helyszínre érkező mentőhelikopter miatt ideiglenesen lezárták a D2-es autópályát Jókúttól (Kúty). (tasr)

Olena Kondratyuk, az ukrán parlament alelnöke szerdán, március 29-én Pozsonyba érkezik, hogy beszédet intézzen a szlovák parlamenti képviselőkhöz. A felszólalás 10:00-kor kezdődik. Boris Kollár házelnök elmondta, hogy biztosítanak tolmácsot, de a képviselők nem tehetnek fel kérdéseket az ukrán politikusnak. (tasr)